Tuesday, July 14, 2009

Home » » 190 Masuk Angin

190 Masuk Angin

Salam buat semua kawan-kawan ibu,

hari ini en ayah tidak meniaga, jadi susah sikit lah ibu nak berblog di pagi hari ni. Actually dah lama tak berblog di pagi hari. Selalu pun 2,3 hari lepas melayan blog hingga jam 1 pagi. Disebabkan malam tadi, ibu diserang angin satu badan *lambat makan kot*, maka satu kerja pun tak dapat ibu nak selesaikan. Lipat kain pun separuh jalan, ajar fikri pun separuh jalan, nak jengah blog lagi le ibu rasa tak larat. Angin nyer naik sampai ke kepala. :(

Badan ibu ni memang senang kena serang dek angin, teringat masa kenduri kahwin ibu & ayah, masa tu kenduri di belah en ayah di Ulu Kinta. Hidangan pengantin memang le sedap2 belaka, ade udang, daging, ayam bakar bagai, tapi yang paling sedap adalah nangka masak lemak. Kan main lagi ibu makan, hahah.. tak sedor diri, walhal pengantin kena makan sopan santun, tapi nangka punya pasal, makan sampai tak hengat.

 - Fotopages.com
heheh, ni foto masa kenduri rumah en ayah.. tema kuning diraja.. :)) warna tema jer kuning diraja, tapi bila part makan, langsung tak hengat.

Dan ibu ingat, lepas jer kenduri tu, petang tu ibu terus pengsan, tak keluor2 dari bilik. Firstly, sebab memang letih sangat sebab kenduri kahwin nyer berturut2 hari, on 1 May 2005 di rumah ibu, 2 May 2005 belah en ayah pulak. Manalah badan tak letih, pastu ditambah lagi, ibu memang alah dengan nangka, tapi tak sedor diri punya pasal.. haa padan muka. Malam tu jenuh lah pulak ibumertuaku mengurut daku. hikhikhik.. :D bertuah le badan kan dapat mertua pandai mengurut. MIL cakap, badan ibu ni nampak jer kecik halus, tapi banyak angin, jadi kena jaga banyak bab makan.

ohya, hari ni entri hanya bebelan semata, tiada tajuk khusus seperti selalu. Masa ibu menaip ni en ayah keluar jap, so ibu curi2 lah masa buat n3 ni. Sebab malam tadi tak dapat nak menaip satu apa pun.

Nak sambung balik pasal masuk angin nih. Sebetulnya ibu dok imbas2 semula kenapa lah ibu kemasukan angin yang tahap maksimum ni.. rupanya baru ibu teringat yang ibu dah lama tak ambil supplement @ jamu kakyang 4 bahagia. Dah beberapa minggu lah jugak. Actually ibu nak @ try2 nak pau en ayah, kot2 nak belikan ibu jamu tu. Tak le mahal mana, 2 botol RM44 jer. Tapi lately ni en ayah selalu refuse nak penuhi permintaan ibu, jadi ibu pun malas lah nak meleser2, nak mengada2 minta itu ini.

Ibu pernah tepek foto jamu ni semasa menjawab tag langsing. Sejak habis berpantang kan ALiya, ibu terus ambil jamu ni. Memang elok lah untuk ibu yang memang sedia @ kerap masuk angin ni. btw, ini bukan entri promo ke apa,.. :D ibu tak dapat apa2 komisen pun dari kakyang 4 bahagia. Sepanjang ibu makan jamu ni, takde lah masalah sejuk2 badan, kebas2 kaki, lenguh2 lutut, & sakit2 urat. Selepas bersalinkan Fikri, memang ibu alami masalah sakit2 urat segala, sampai 3 bulan selepas pantang.. sebabnya... bukan ibu tak berpantang makan... tapi ibu cuma tak dapat berpantang daripada buat kerja2 rumah.

Almaklumlah bila berpantang sendiri, 3 hari selepas bersalin, en ayah dah mula berniaga, dah tu tinggallah ibu dengan fikri jer. Jadi, harus lah ibu buat segala kerja walaupun baru 3 hari bersalin. Sakit badan, letih lepas bersalin tak habis lagi, tapi dek kerana tiada pilihan yang terbaik, maka harus lah juga ibu lalui nya. Masak sendiri, basuh pinggan mangkuk sendiri kena buat, dan macam2 lah kerja rumah. Ibu ingat lagi, selepas sebulan bersalin, ibu ke klinik desa untuk check up antenatal.. selamba jer misi tu cakap, patutnya berpantang rehat, masa dengan baby jer.. ni naper rahim tak kecut lagi ni.. tak berpantang ker... :(( masuk jer kereta ibu terus nangis... * orang kata masa dalam pantang tak elok menangis atau bersedih2 , nanti meroyan..* Alhamdulillah, ibu anggap tu semua silap ibu. So takde lah nak nangis sampai menyeksa diri.

Mungkin sebab takde orang yang jaga & pantau makan minum ibu, tu pasal lah jadi cam tu kot.. & ibu pun memang tak makan jamu, actually ade beli jamu selapan mustikaratu. Tapi jamu tu panas sangat, sampai fikri naik ruam & ibu pun tak tahan. Jadi ibu stop makan jamu tu. ngelat kan. Bila ibu baca entri Mommy SN pasal pengalaman dia berpantang, ibu rasa Mommy SN bertuah sangat, sebab walau bersalin di negara orang, tapi ibu mertua datang menjengah (sila ambil tahu yer, Mommy SN sudah tiada ibu) & menjaga keperluan mommy SN selama 2 minggu.

Ibu kalau ada yang membantu menjaga keperluan ibu untuk 1 minggu pun ibu suka sangat. Yerlah selalunya selepas seminggu dah kuat & luka pun dah sembuh dan bila luka sembuh memang senang nak bergerak sana sini. Tapi dah memang ketentuan, 3 kali berpantang, 3 kali ibu lalui nya sendiri. Bukan makbonda tak jengah, ade makbonda datang, datang singgah , mandikan baby ajerlah sambil bagi petua itu ini. The rest urusan di rumah ibu settlekan sendiri.

Alhamdulillah, semasa berpantang kan Anis, ibu cepat sehat & peranakan pun dalam seminggu dah turun. Nak tahu sebabnya : sebab ibu makan obimin. Masa Anis, ibu bersalin di Pusat Rawatan Islam, dan Dr Raofah yang banyak memberi nasihat & panduan. Dalam tempoh seminggu, peranakan dah turun, misi dari klinik desa ade datang periksa. Dan masa tu pulak Anis pulak kuat menyusu. Dalam sebulan jer, ibu dah slim *tak lah slim seperti masa anakdara tapi dapat lah semula berat sebelum pregnant kan Anis*, kiranya berat ibu turun 12 kg dalam tempoh berpantang. Semasa berpantangkan Anis, ibu pun tak makan apa2 jamu, cuma terus ambil obimin, non stop sampai Anis nak masuk 3 bulan.

Obimin ni antara fungsinya ,

  • utk ibu2 yang mahu mengandung, bagus untuk menyuburkan rahim dan
  • untuk2 ibu yang selepas bersalin, bagus untuk mengecutkan rahim

Gamaknya mungkin sebab ibu tak stop pengambilan obimin, maka kecuaian ibu ayah telah membenihkan ALiya pula... uwaaaa.... memang ibu hangin hangin sangat2 masa tu... x( bukan masuk angin tau.. tapi memang hangin... rasa sedey pilu segala lah....

Selepas bersalin kan Anis, memang ibu dah merancang2 nak jarakkan kehamilan.. bior le anis besor sket baru ngandung lagi. Semasa ibu nak ibu appointment dengan Dr Raofah, kebetulan Dr Raofah sudah berangkat ke Mekah untuk menunaikan fardhu haji. Hmm, jadi ibu pun tangguh lah dulu, tunggu lah Dr Raofah balik. Tapi bila Dr Raofah balik, bukan nya nak merancang jarakkan kelahiran.. tapi untuk pemeriksaan ibu mengandung pulak... kihkihkih... Dr Raofah terus ingatkan, selepas bersalin yang ke-3 ni, mesti pakai IUD... tapi kesudahan nya, hingga kini, ibu tak pun ke PRI untuk itu. Ibu takut.

Ohya, semasa berpantangkan ALiya, ibu guna set confinement Leesa Formula.. en ayah bising sebab mahal, walhal beli tu dengan duit ibu... :D memang sesuai sangat set Leesa Formula, dgn ibu. Ibu pun sehat sepanjang berpantang dan takdek masalah urat2 & sejuk2. Dan ibu juga berhati2 & menghadkan bab membuat kerja rumah yang memerlukan ibu bermain air, contoh membasuh pinggan mangkuk. Masa tu en ayah hangin sangat, sebab katanya ibu ngada2. Tapi ibu kan selalu jer ade alasan... "untuk kesihatan ibu juga, ayah suka ker ibu asyik sakit2 badan, sakit2 urat.. kerap2 demam... " ayat membela diri.. :D

Alhamdulillah, Aliya sudah hampir setahun pun, dah masih dapat kekalkan 'rahim kosong'. Itupun jenuh lah ibu meminta kerjasama en ayah. Ibu hanya buat kiraan jer & minta en ayah guna kondom untuk masa2 yang ibu kira subur. ;;) malu nya.. kenapa lah tulis ni.. tapi tak perlah untuk dikongsi bersama... kalo ade yang malu, baik toksah baca.. kalo anakdara cam cikintanurulfateha tentulah malu.. tapi kalo ade ibu2 yang ngada2 nak malu2 ni... ishhhh... :p

Ohhh.. apakah sebenarnya point ibu menulis ni... :D... tiada point yang khusus sebenarnya.. hanya bebelan orang yang masuk angin... cuma buat semua ibu2 yang bekerja.. ambillah supplement untuk ketahanan dan kecergasan badan.. banyak di pasaran supplement yang bagus cth spirulina, multivitamin, vit c, vit b3... dan macam2 lagi lah. Cabaran ibu2 sekarang ni hebat dan perlu bergerak pantas ke sana ke mari.. jadi badan selalu @ sentiasa perlu fit... so ambillah supplement untuk kesejahteraan ibu2 yer... ;) Tak kesah lah nak amik jamu @ apa2 supplement, yang penting sesuai dengan badan & kita mampu nak beli.

Masalah angin ibu... dah selesai dah. Alhamdulillah, malam tadi tidur awal, sambil tu minta en ayah urutkan belakang. Pepagi ni ibu ketuk halia & rebus, dah minum airnyer campur dengan madu sikit. Lega sungguh bila sudah dapat 'melepaskan' angin.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

22 kawan ibu yang hebat:

CINTAMANISZ Lite said...

Kak yong..camne skang? dah ok?
Angin ni biasa ler. Kita owg pompuan yg dah beranak lebih dari sorang ni..cenggini ler. Salah makan..angin..hehe.
Sy ni dulu menjarakkan gak..tapi bila dah tingin lagi sowang..try2 tak menjadik lagi, hehe. Sume tu rezeki Allah, ye..hmm.
Doa mengiringi usaha, InsyaAllah. Ye tak kak yong, heheh..

♥cybermummy♥ said...

Harap2 kak yong dah sihat .
Citer kak yong sama cam saya , berpantang sendiri untuk keempat2 kelahiran lebih2 lagi saya c-section .
Tapi syukur Allah lindungi saya . :)

miela77 said...

Slam...cian kyong...mmg iela pun slalu angin tambah akhir2 nie keje byk...tgk pc, figure kecik2 tu lagi berangin..masuk bilik iela confirm bau fire sens...ari nie..releks skit..so nak berbloginng...huhuhu...x beli lagi jamu tu...semedang je x dapek..skrg dah pindah fair park..lagi jauh..yg kat greentown pun x beli2 nie kan pula kat fair park..jawapnya...lambat lagi la..hahaha

sitisifir10 said...

Kakyong,

Saya adalah seorang yang kurus. So, angin takleh berkampung mana dalam badan saya sangat. He he... untuk mengandung sampailah beranak, saya makan salindah aje. Semua sekali dan alhamdulillah.....cepat kecut lah juga peranakan plus en suami yang terpaksa dipaksa utk jaga anak. Actually dia pun risau kalau saya bentan ke hapa sbb saya sll warning dia pasal meroyan...benda mcm ni kene selalu bincang...

Selamat membuang hangin kakyong!!

Watie Aziz said...

alahai, ciannya kak yong, watie pun sama lah kak yong, kak yong anak 3 ada lah gak makna kalau sakit2 kan ..watie nih anak baru sorang tapi ngalahkan org anak 6.. wakakaka.. asyiklah sakit pinggang cam nak tercabut ..sakit dia tuh sebiik cam time contraction tau! hadoi ..panggil lah jiran yg pandai urut dtg umah, then pergi refleksologi, takder sangat baikknya..sama gak ..
makcik promote suh gi kat seksyen 13 shah alam, wat urut satu badan, bagus katanya ..tak sempat2 lagik nak pergi .. kengkadang amik uzap letak kat pinggang, on jer ..senang ..ahaahha.. tapi still sakit ..hu hu ..

watie pun dah lama tak makan jamu .. agaknya sebab tuh masuk angin kuar asap tak? hahahah

yatie chomeyl said...

kak yong, tu lah sbnrnya yatie kira beruntung kan MIL leh dtg jaga wpon jauh beribu batu. pasal jamu mustika ratu tu alhamdulillah yatie leh makan xde problem..x rs panas sgt..kira serasi lah dgn tubuh ni.plus, baby SN pon tak der masalah dgn jamu tu. nsb baik.

banyak tips k yong kongsi dlm entry nih..best2x..leh la nti klu blk msia nak beli supplement2x utk menyihatkn badan n keep fit mcm yg k yong suggest ni.

pssstttt: malu la bila baca psal kekalkan 'rahim kosong' tu muahahaha....:))

MiszMama@Haslinda said...

bestnye ade orang masage mase badan banyak angin.. burpp! siap ade bunyik lagi.

MiszMama@Haslinda said...

wah kakyong, manyak nye dapat tag n award tu? siap kiv lit lagi. niwei kite datang nak amik awrd kakyong aritu..tengkiu ye.

Hanz said...

hanz pun kena berpantang makan since anak dara..pantang besar terung..tak tahan angin naik kat kepala, bukan perut kembung...walau exercise bagai nak rak, makan2 tetap berjaga-jaga..baguslah kakyong amalkan jamu..hanz takleh makan jamu, panas & sakit kepala nanti..

Kakyong, cubalah mandi air panas pulak

kakyong said...

Cintamanisz_lite,
betui sgt2 tu kak, tu la pasal org prmpn ni kena rajin lebih, bukan takat nak jaga anak & rumahtangga, tp kena jaga diri juga.. luor dlm kena jaga... :D
kakyong kali ni memang cuba berhati2, kalo boleh nak rehat lama sikit.. lagipun 3 tahun berturut dok bawa perut.. kalo ikut Dr Roafah memang dia soh rehat 2 tahun @ lebih, supaya masa pregnant x letih & sakit mcm pregnant kat
aliya. lebih lagi usia dah menjejak ke 40'an...

cybermummy,
salute lah kat you... 4-4 c-sec ker?
selalunya ibu yg berdikari ni adalah ibu yang kuat semangat & sgt tabah... kan cybermummy... Tahniah, u've made it.. :) lebih lagi bila ur 1 heroin & 3 heros dah besor & cergas cerdas... ;)

iela,
Qis dah 5 bulan nih, tak mkn2 lagi jamu tu... ajak jer mak, mesti bleh beli dpt harga ahli..
kang asyik komplen sakit sana sini.. che abe tu yg bising, suka kamu ler.. kamu punya badan... :)) .. dpt untung niaga ikan pekasam ni reserve lah sikit utk supplement... awak tu muda lagi, belum 32.. jgn nanti org kata kakak ipar nampak muda dr adik ipar... :p

sitisifir,
masa pregnant kan fikri kakyong guna salindah... fikri tak kena jaundice pun, ALhamdulillah.. tp tonik tu mungkin tak begitu berkesan kot utk kakyong.. walhal masa dok pregnant & dlm pantang, x makan apa yg x boleh (ikut pantg makan ubat homepati), tp tak tau lah di mana silap nya... dah lepas pun.. malas nak pk dah.. heheheh
cuma part angin ni lah...
ohya, no tepon rumah, jap lagi kakyong sms yer...

Watie,
ishhh.. org muda cam wati ni, yg aktif lagi ni, lagi lah kena jaga badan... cari2 lah supplement yg sesuai utk badan... not necessary jamu.. sakit pinggang @ sakit orat jgn buat main2, nanti payah time pregnantkan adik Qarissa.. so sblm plan nak pregnant lagi, g lah berubat dgn makcik2 kg yg pandai2 bab urat @ urut bersalin.. selalunya lah sakit urat dipinggang, dia akan membawa sakit sampai ke betis & tumit... kakyong dah pernah rasa slps abis berpantang fikri.. masa pregnant memang effect..


Mommy SN,
lain org lain rezeki nya.. kira tu bhgn yatie lah kan.. ;)
amik le mana yg yg berkenaan, sbb setiap kita ni tak sama ketahanan bdn masing2..
:p bg bb SN berlari laju dulu sblm nak ehem2 adik bb SN...

Miszmama,
tu la kan.. dah kemut sgt nak beli supplement isterinya kan, kena lah urut2 kan... urut2 sayang... bila lagi nak manja2... ihik... ;))
tu la pasal.. saper yg bg komen, kalo x perasan lagi senarai list kiv tu.. tak tahu lah... :))

Hanz,
kakyong pun x tahn juga dgn terung... tp kan bile sesekala terserempak dgn pajeri terung... tak tahan.. nak juga rasa walau sikit... :D
jamu kakyang 4 bahagia ni dia tak panas, tp bdn jd sedap & berpeluh.. susu badan pun byk.. ni resepi jamu homemade..

sblm amik jamu ni, kakyong memang hari2 mandi air panas... koman sungguh bdn daku ni.. sejak makan jamu kakyang, bdn memang fit & cergas, otak pun ligat.. xde sejuk2, angin2 pun kureng.. takat angin sikit2 tu biasa lah kan..
ni dah tak makan nih, memang harus mandi air panas semula... tidur malam pun dah start pakai stokin.... ni pun en ayah ckp ngada2 lagi... :D

ummumishkah said...

itu jamu arba'atun sa'adah ke kak yong, pernah dengar promosi dalam radio.
Pasal angin tu, saya semalam kena angin kot hingga tak leh nak terus puasa.. risau gak sbb sekarang kan dah nak Ramadhan.. tak nak lah miss puasa ramadhan nanti.. kita sama2 jaga makan lah yer.. :)

Dayah said...

salam kakyong..
segeng la kita...angin tak hengat..sampai naik kepala ..datang dan pergi..kekdg saya pun taktau apa silap saya sampai angin dok mai.nak kata psl makan, saya jaga2 jugak..tapi kkdg terbabas jugak..heheh.skg saya amik pil HPA..tu pun, kalau ingat nak makan..mmg tak berdisiplin lgsg

en suami la jadi tukang urutnya..

syahadah said...

bagus kak yong..masa nila nak jg badan ..masa berpantang ..sbb masa nila bdn kita senang nak kurus..
lg satu kita ni mmg dah byk urat yg kembang.tu sakit sana sini..klu lelaki tak hargai tak tahula yekk..tu yg seronok mlm2 urut pinggang tu..ekeke

atty's said...

salam yong..lama..tak singgah umah yong..bz jaga org tak sht..

yong dah sehat ke lom..harap yong cepatsehat tau..take a rest..k..

ida said...

saya kalau badan masuk angin, satu benda pon rasa macam x leh nak buat. tapi kita org pempuan ni mana ler tau nak dok relix. tu yg kak yong masa dlm pantang pon dok sibuk buat keja tuh.

kakyong said...

UmmuMishkah,
yer betui.. Puan Arba'atun.. kami panggil kakyang jer kat dia.. :)
kakyong kalo puasa tu okay, agaknya mungkin sbb dah nawaitu.. tp kalo skip makan @ sengaja gatal makan makanan 'larangan', tu yg menderu2 angin masuk... :D


Dayah,
pil HPA tu pil yg mana satu tu?

Syahadah,
dah lama dah ni en ayah tak tolong urut2 pinggang sbb masalah angin.. yer lah sblm ni fit jer... stok jamu selalu ade.. bila dah abis ni yg harus juga nak manja2 minta di urut... :))

kty,
sihat ke kakty? fir dah baik chicken pox..??
saya faham kakty.. lgpun ade bc n3 yg akak buat tu... pandai gak dia buat n3 yg menghiburkan... :)

Ida,
tu la.. sesapa pun yg diserang angin memang haru biru ler.. dah nama berpantang kat rumah sendiri, kita & anak2 jer.. x reti @ x leh tgk kerja rumah tak selesai...
tp bila anak2 dah ligat ni pun, x renti2 gak berkemas.. tp cam tongkang pecah gak.... :))

NaDiaH SiDeK said...

bebelan org yg masuk angin??? hehe..apa la kak yong ni. pd kak yong mgkn bebelan tp ada info dan input pd 'bebelan' kak yong tu ;)

kak yong..obimin tu pil ke?

MAMASYAZA said...

TQ Kak Yong info berguna ni. Su masa lam pantang sampai le sekrg makan makjun yg dibuat seniri oleh tok bidan kampung. Kira makjun ni memang sesuai ngan badan su. Su tak leh minum air kelapa sedangkan su suka giler minum. kalo minum je air kelapa mula la sengal sana sengal sini. pasal dah 4 kali bersalin kot...urat dah merata kembang...penuh le ngan angin...hehehe

nadnye said...

Kak Yong..
rasa entry nie kene tukar kot, bukan angin dah.. dah ke lain-lain dah masuknya.. :)
Saya plak masa pantang, mak n pak mertua mmg pesan sangat2, jgn buat keje sangat.. biar rumah sepah asal badan jaga.. nanti dah tua.. cepat sakit sini sana :)
Dalam pantang mak saya tercinta jaga, Alhamdulilah sangat.
Orang perempuan mmg kene makan supplement, terutama utk badan dan kaki.. Kalau perasan, selepas menopous jea, semua sakit datang.. mak mertua selalu pesan suruh makan supllement especially untuk rahim dan lutut..dia kata kalau dah tua baru nak makan dah terlambat :)

kakyong said...

Nadiah,
kalo klinik desa @ kerajaan, akan beri asid folic + vit b3 utk ibu mengandung, tp kalo private gyenea normally prescribe obimin , which's more comprehensive kandungan vit nya..
you google jer 'obimin'.. it's fall under category vit & mineral for pregnant & lactating women..
ade org x nak amik obimin, takut anak besor.. :))
tp kalo dah mak ayah jenis saiz giant, takkan le tetiba bb kecik..

nadnye,
betui 3x... ku sokong komen mu ini.. kakyong masa abis pntg fikri selalu sgt sejuk2 kaki & sakit lutut.. kalo hari hujan, adoiii... memang kena cover dgn minum kopi utk panaskan badan, walau org kata minum kopi x bagus, kafien... tp dah byk asyik sakit2 urat jer..
Alhamdulillah lah lepas Aliya, dah reti jaga badan.. ade duit nak belanja sendiri... tp la ni ku riso gak... asyik lotih jer... @ memang skrg musim utk daya berhibernated utk sementara... :((

adianiez AIDA said...

bab berpantang lepas bersalin kan, kak yong... 1st time aida dulu, m'mertua yg jaga. sedih teramat! sebab kurang jagaan. dgn pengalaman pertama, nurin pula menangis non stop, hubby kat melaka & aida kat KL.... sedih giler!

2nd time, kat umah sendiri & dgn mak tersayang. syuhada pulak malam memang tidur dari jam 11 mlm hingga 6 pagi tanpa bangun! amazing! siang aida beri susu secukupnyer...

terus terang, dua2 pantang, aida ngelat makan jamu hi hi hi...

Mama Nazhan said...

salam kakyong...saya pun selalu diserang angin...yg memang menyeksakan... dulu2 rajin gak mkn kapsul bawang putih...la ni tak rajin plak...
kalau kena bulan pose lagi jenuh...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .