Thursday, July 30, 2009

Home » , , » 205 Idaman hati sudah sampai.. terima kasih Gabansite

205 Idaman hati sudah sampai.. terima kasih Gabansite

N3 ringkas... heheheee.... ingat tak lagi dengan giveaway KedaiGaban.. kot ade yang terlupa, bleh rujuk kat n3 yang ini.

Dok mengidam sangat dengan apron tu.. akhirnya tiba jua. Terima Kasih Gaban..

En ayah yang mengambil sampul surat dari tangan posmen... bagus la puan Gaban hantor guna pos berdaftar., cepat juga sampai, kos pun murah. En ayah baca kad Thank You tu. En ayah terkejut, sebab sign nyer 'Gaban'.. *cantik tulisan puan Gaban*

En ayah terus tanya, "lelaki ke perempuan"... :)) cuak jer en ayah.. Ibu pun selamba jer cakap.. "perempuan".. takkan le lelaki jahit apron renda2 camni.... puan Gaban., awak perempuan kan.. :D
.

Terima kasih sangat2.. cantik sungguh apron tu.. beropol2 lagi,... warna pun pink ala2 nak ke maroon gitu.. maroon ker.. hmm, hentam ajer lah..



ni ler foto nya... apron & sarong tangan ... heheh, selama hari ni kakyong memang biasa guna apron. Kalo masuk buat koje kat dapur kalo tak pakai apron rasa macam lain macam jer. Kiranya apron tu memang uniform wajib pakai.. normally memang automatik, bila nak start buat koje rumah, mesti pakai apron.
.

Ade sesapa nak tweak @ adjust2 layout blog... meh le.. email kakyong. Kakyong cuba tolong2 apa yang boleh.. not that expert... tapi boleh lah bagi tunjuk ajar. ;) opppssss, at the moment, kakyong tolong2 jer.. no caj.. heheheh... nanti mama emma marah plak... tapi kalo nak yang professional assistant, boleh refer ke MBS.
.

Untuk menjawab beberapa pertanyaan tentang nak backup blog template.. ni kakyong tunjukkan sikit cara2 nya..
pergi ke dashboard blog masing2.. dan akan dapat view yang macam ni.. klik pada edit html. then follow jer step 1,2 & 3.

.
all this while, kakyong tukor layout hanya dengan edit @ ammend kod html jer... masa memula memang penin sket.. tapi kalo rajin jengah2 tutorial yang bersepah ade dalam internet ni.. dan rajin mencari, cari & cari... pastu belajor sket2 pasal html.. apa fungsi2 kod2 tertentu.. Insya Allah, lelama boleh faham.. yang penting, belajor slowly & jangan gopoh gapah...


sekian, semoga membantu.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

27 kawan ibu yang hebat:

ummuabdullahsyaakir said...

Tahniah kak yong menang lagi giveway..betul x klu byk cuba pun tak rugi...rezeki kita xtau,kn?

Hehe sukalh part suami kak yong tanya gaban tu laki @ ppmpuan?Emm tu tnda cemburu n klu cemburu tu tnda syg tau kak yong ^_~

ummuabdullahsyaakir said...

emm bab edit html tu mmg saya surrenderlh...saya ni belum celik sgt bab2 IT ni,nak kena kursus 1bulan dlu..hehe.

Blog Saya skrg tgh tggu turn utk 'di make up'kn mama emma ni.

shahliza94 said...

tahniah kak yong..

ummiluqman said...

kak yong mana nak dpt template yang lawa2 nie.sya budak baru belajar

Anne said...

hadiah dah sampai ea kak yong..waahhh cantik apron,masak karang boleh la guna apron baru. :)

Hanz said...

Sungguh cermat kakyong, nak masuk dapur ber-apron..hanz xder camtu skali..he,he..

tang html nantilah dulu..otak x mau terima lagi belajar..nk belajar benda lain dulu.. :>

MAMASYAZA said...

tahniah kak yong dpt mitten n apron yg cun...nampaknya lagi bersemangat la kak yong kita ke dapor .... memasak

atty's said...

bagus ar kyong masak pakai apron ..terjaga baju yg kita pakai masa masak2 tuh .

Zuhaini said...

comel... :)

MaMaMiE said...

Alhamdulillah, tahniah kyong, murah rezeki selalu. Akak bleh tolong makmi dak? Nk tukau bground satu kaler jek, hat kyong ni pon lawo. Makminya kotak² tu semer tranparent. Bengang sungguh bground xkuar...huhuhu...ke pc makmi ade prob...

Rozy said...

apron? masa dolu2 ja rozy pakai..
lani redah jaa.. hehehhe

tahniah kak yong menag apron..leh masak and jamu kami kann..

precious innocent said...

eee... pinkish apron tu.. comel.. nak² ada model kecik tu.. hehe

kyong... sebelum emma decide nak buat biz nie, emma dah penah offer tweak layout foc.. tp xdak sambutan... alih² bila ada charge sikit, ramai pulak yg nak.. haha.. pelik x??

tp xpe la.. ada gak income walaupun x byk.. berisi la jugak akaun anak emma tu... huhu
(ye, hasil MBS emma salurkan seketul dlm akaun ryan)

-mama emma®-

nadnye said...

yang tu tau dah .. tapi kat mana nak masuk html tu la yang pening.... nanti la kene ada masa baru boleh godeh..

Tahniah lagi KakYong.. nie yang jeles meles nie..;)

sitisifir10 said...

Kakyong, selain saya nk tukar title saya, saya juga nak suka suki tukar latar belakang mcm kakyong sll buat ittew...'tunjuk ajar ku sifu...'

yatie chomeyl said...

congrates kak yong dh dpt apron tu makin rjain lah mausk dapur ye dak? :D

k.yong, nak code utk label cloud cam k yong tu..yatie rimas plak tgk label cloud yatie yang tergedik2 berpusing tu kui3x

kakyong said...

ummu AS,
tu la aini.. dari bulan lepas sampai nak tutup bulan JUlai ni tak habis2 lagi kemaruk dok masuk giveaway & contest blog... hehehheee... :D
sekadar memeriahkan suasana..
tu la, dia dok tgk wife dia koje dok depan laptop jer... tp dah selalu ckp kat dia... seme kawan2 perempuan.. lg pun kakyong tak chat, malas nak ON YM.. kdg2 kalo ade yg sms nak YM tu layan lah juga.. tu pun kalo free lah...

bagus la.. kalo mama emma yg make-upkan mesti cun melecun...


shahliza,
mekasih.. selalu2 le tinggalkan komen... ;)

ummiluqman,
kalo nak cari template berlambak2.. kena rajin google jer..
tp kakyong tak tukor template... hanya tambah sana sini jer... edit kod html template jer...
kalo belajor sket2... selepas berbulan2 lelama mahir lah jugak...
tp byk lagi nak belajar ni... pasni nak belajar edit foto guna photoshop pulak... pastu boleh lah buat bisness header & banner.... :p


mrs anne,
lawo benor apron tu.. tu simpan dulu... nak pakai masa raya nanti... heheh, apron raya lah konon2... ;)

hanz,
cermat tu tak lah.. tp kurang lah sedikit kecederaan pada baju... :))
x per hanz.. belajar ni mesti mau ade minat.. jgn dipakasa, yg penting fokus pd yg sedang suka... ;;)

mamasyaza,
hehehehee... harap2 gitu lah... hari ni masak sotong salut tepung.. sampai meletup.. bila dah siap masak.. x sempat nak snap foto, dah habis dimakan fikri & en ayah... ;))

kakty,
betul 3x.... ;)

zuhaini,
siapa yg comel..? hahahahaaa...

kakyong said...

makmi,
dah okay kan... kdg2 bergantung pada server yg host image background tu.. :p

mama emma,
okay lah , at least ade juga hasil berblog yg jd rezeki rayyan... :)
dah nampak hasil tu pasal lah org nak... go go mama emma..


rozy,
ikut suka lah kan.. lagipun bukan kena potong gaji kalo x pakai apron... ;) janji masak & dapur berasap... :p

nadnye,
slowly.. kalo buat pelan2 jadi.. kalo malas nak tweak2.. cari je ready made.. yg skrg ni pun dah okay dah kan... tp kalo nak adjust, kena lah baca2 balik kod html tu... :D

sitisifir,
boleh boleh... senang sebenarnya... :D
(masih rasa nak tergelak bila dok ingatkan pasal header tu.... huhuhuuuu... :))

mommy SN,
sbb anak2 nak makan , harus juga ku masak.. kalo boleh nak tunjuk2 jer.. tp kalo selalu tunjuk2 pun tak best jugak...

nak label cloud tu.. cuba cari dlm blog kakyong under label 'tutorial'.. rasa2 ade link tu..

kakyong dulu nak gak buat yg flash label tu.. tp bila ok2 bior le dia statik jer... boleh tukor warna label tu... tp kakyong tak sempat nak belek2 kod tu lagi...

Yati said...

Kakyong ni bertuah la, selalu menang giveaway atau contest. Yati tak pernah menang. Hehhe...

U-jin said...

kak yong selalu pakai apron ek...bagus gak ek...x kotor baju.....
buleh mintak tolon kak yong lenkali kalo konpius...buleh ek...buleh ek

NaDiaH SiDeK said...

wah..dpt dh ye hadiah. cantik. anak2 kak yong rasmikan dulu ek? hehe. sy tak prnh guna apron tp ingtnya nk beli la jgk

Ummi Salsabila said...

cutenye apron..lg rjnla kak yong msk2, baking pasni.yum yum..
kak yong thanks for tutorial..muahs!

DNNA said...

Congrats kak yong ...
Selamat memasak pakai apron baru ..
Lepas ni hasil masakan mesti lebih kaw2 kan ...
Hehehehehe ...

kakyong said...

yati,
Insya Allah, nanti sampai juga rezeki yati..
cuba jer masuk apa2 giveaway yg ade...
kalo masuk 10, dpt 1 pun jadi... seronok dah sgt2.. :D

u-jin,
apron tu uniform di rumah... :))
kdg2 dr pagi sampai tengahari.. pastu sambung membawa ke ptg & mlm... koje rumah kan On & Off... ;)
konfius apa tu?


Nadiah,
bagus2.. biasa2 kan.. nanti bila anak2 tgk ummi nya pakai apron.. tau lah tu ummi nak masak sedap2... ;)

US,
masak tu ok.. tp part baking tu yg kantoi lagi... :))
u r welcome...

DNNA,
thanks..
memang teruja dgn apron lawo ni.. tp sayang pulak nak pakai... ;;)

GABAN said...

Kak Yong,

sy cik suria perkasa itam, of coz perempuan/wanita hahaha..

Precious said...

Wahh .. jeles lah Kak Yong. Cantik apron pink ropol2 tu ... Tahniah yer ...

DaKoSue said...

salam kak yong nice tutorial...bley ajaq 1 lagi cam ner erk nak wat link katakan sue nak link word FOOTBALL bila click terus gi ke website ESPN...hehe sudilah kiranya bantu saya yg amatur ini hehe

kakyong said...

cik suria gaban hitam...
hihihiii.. :))
mekasih singgah.. tengaok kan main ramai yg admire your jahitan...

kak precious.
mekasih... memang cantik.. ;)

suria,
utk buat link, cuba tgk n3 ni, kat blog mama_aqish..
http://damiaqish.blogspot.com/2009/07/tutorial-ari-nicamne-nak-wat-link-back.html

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .