Wednesday, July 15, 2009

Home » » 192 Sudut yang buat mata ibu sakit...

192 Sudut yang buat mata ibu sakit...

Kalian semua tahu kan, anak-anak ku memang suka menconteng. Lebih2 lagi setelah mendapat galakan daripada en ayah. Setiap kali tetamu datang, pasti lah sudut ini yang memukau pandangan mata depa. Daku pun sudah tak daya untuk menepis segala pertanyaan dan cadangan, yang acap kali akan dijawab oleh en ayah, "bior semua dah besor, dah berakal.. baru cat dinding tu"
Sesungguhnya daku malu sebab ianya adalah dinding ruang tamu kami. Kadang2 bila fikiran sengal & senget ku datang, ku rasa nak menangis pun ada... "kenapa lah rumah comot cam ni,.. mesti orang ingat aku tak reti jaga anak2." Tapi bila dikenang-kenangkan, itu lah sudut kreatif anak-anak, jadi ku pujuk2 lah hati. Sungguh ku suka, jika MamaD boleh sponsorkan cat dinding yang boleh dilap itu, barang 2,3 tin... ;)

MamaD, camana? Pass tak? Nama ibu takkan lah mamaD tak tahu... kakyong. Yang dok kat Ipoh tu, yang ade anak kecik2 3 orang tu.
Kawan2, sempat lagi nak join contest ni... klik pada banner yer untuk syarat2 dan maklumat lanjut... hari ni contest tutup, jam 5 petang... :D


MamaD, ibu dah jadi follower mamaD, link blog mamaD ibu simpan kat sini http://kakyong72-bloggerlist.blogspot.com/

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

29 kawan ibu yang hebat:

mamadanish78 said...

ok..kak yong..
mamaD dah terjah dah..
wakakaaa...klu kak yong nak tau...
sudut mcm nilah yg mamaD mmg nak tgk2 sangat tau..
mmg biasa mamaD dtg umah kwn2...tgk dinding dia..mesti ada hasil kreatif anak masing2...wakaka
ok.tunggu result ye..:)

Lady Qay said...

kak yong, lama sgguh tak mjguk dan tggal komen..sbuk yg amat lately..nak bloging pun takdan....

kak yong, kwn mak saya dia pnsyarah dkt maktab pguruan..dia ajar anak2 dia, ada stu dinding dkt rmh dia yg mmg dikhaskan utk anak2 cnteng..not other dinding, but satu dinding je...dr kcik dia ajar anak dia cnteng kat situ..so bila anak yg kcik nak cnteng kat dinding lain, abgnye akn bw adik utk cnteng dinding tu saja...so jd nya, dinding lain slmt..cuma stu dinding je yang bruk..heheheh..

boleh try praktik..ehehe

yatie chomeyl said...

wah kreatif anak2 kak yong. kadang2 budak2 ni kalau di bg kertas pon ttp gigih nk conteng dinding gak kan? hehe

♥ LeeN ♥ said...

yaaa... saya pernah tengok dinding macam ni kat rumah pakcik saya... anak dia 5 rapat2. bayangkanlah rumah dia.. ruang tamu, bilik.. sume sama. hehehehehe. memang tensen mak dia.

akak. betul tu. pandanglah dari sudut positive. kalau tak memang tension kalau asyik nak fikirkan nak perfect mcm org lain.. lain org lain situasi. kalau diorg nak cakap mcm2, biarkan. asalkan kita happy dengan anak2 kita.. akak beruntung sbb dapat tengok development anak tiap2 hari... :)

syahadah said...

kak yong..tp hari itu...kakak nadiera gi umah jiran saya..ada ke dia ngan kawan nya gi bilik mereka..di contengnya dinding buat org lidi..malunya saya kak yong!!

sitisifir10 said...

kakyong, kita serupa (nyanyi tau)...
tapi skang diorng dah tak conteng dah..nak tau kenapa? Sbb dah takde tempat dah nak conteng...muahahaha...

nadnye said...

kreatif la tu kak yong.. nanti kalau ke rumah Kyong.. bole la abg berdua tu join sekali..:).. tapi sebelum kene touch up la..

MAMASYAZA said...

biarla kakyong...nama pun bebudak...kang bila diaorg dah besar nanti...cat semula dinding tu..habis citer...tak yah pikir byk2 apa yg org nak kata...mulut org...biasa le kan...

miela77 said...

huhuhu...at last kakyong masuk gak...ingat x berminat...anak2 kita nie kalau bab2 nie, mmg laju..huhuhu

Anne said...

wah..rajin kak yong ni masuk contest.. semoga berjaya.

kakyong said...

mamaD,
thanks... hehehh... ade harapan menang ker? x pun ade ke hadiah saguhati... ;)

Qay,
damage has been done... enuf said... :D
la ni anis & fikri sudah tak mconteng dinding, sbb dah pandai menconteng di kertas..
la ni fikri yg akan jd cikgu & bgtau kat anis+aliya, apa yg dia dah conteng kat dinding tu... kopter la, ikan la, org la... hihihii.. ;)
tp en ayah tetap x nak cat lagi, sbb aliya masih lagi dlm 'proses'...

mommy SN,
tu lah, sonok sgt kot dpt meluah rasa di dinding... :))

Leen,
kebiasaannya org akan selalu ckp, kalo doh rumah 24 jam, anak pun 100% boleh dipantau.. tp tu seme generalisasi semata.. kdg2 ibu nya terlepas pandang jugak... yer la, kalo tgh nenen yg no 3, yg no1 & no2 buat projek lain plak kat bilik belakang.. ;;)
kalo ayahnya ade, boleh la 2 org dgn ibu, sorg dgn ayah.. tp kalo ibu sorg jer.. memang x menang tgn.. buat akal le x leh belah bdn jd 3... hikhik... :))

Hada,
ape kes plak nak malu.. kalo mak si kwn x kesah.. peduli apa... :))
like my case, kalo anak sedara dtg & nak mconteng, i just let it be..
tp adik laki kakyong yg no3, si Ee, dia memang x bg anak mconteng.. jd si haris kalo dtg rumah kakyong, kalo suruh conteng pun x berani..
'nanti ayah marah...'

sitisifir,
tu lah kan, depa ni cerdik juga.. cara nak berkreatif pun cari juga ade kwsn yg sesuai atau tak... mcm dinding rumah ku itu, memang dah hampir penuh.. kalo nak conteng juga, kena panjat kerusi... :))

nadnye,
jom la abg uwaiys & uzair join sekali, boleh ajor fikri melukis.. x de le asyik lukis gigi ikan jaws jer... hahah... =))

mamasyaza,
lain org lain cara nyer.. lain juga lah fe'el anak2 nyer.. mungkin anak2 daku ni masuk kategori yg ketegaq... sbb ibu dia pun cam tu jugak masa kecik2 & sblm kahwin... :D

eila,
ni pun last minat., dah letih pk, sudut mana yg nak ditayangkan ni... sbb byk benor sudut yg sakit jiwa... tp bila pk2 sudut yg lelain tu, kalo ibunya merajin kan diri, rajin kemas2, rajin lap2 habuk.. rajin susun.. Insya Allah, sudut tu tak semak mata memandang... jd dinding tu jer lah yg rasa2nya memang x leh nak diselamatkan... ;)

Ummi Hanie said...

salam kakyong

baagia rasenye kalo dpt cat mahei yg buleg dilap2 hasil kreativiti anak2 tu kann??

anak2 hanie ade juge try2 nk mnconteng tp brjaya jugak dilarang oleh dakoo dan suamikoo..tp sesekala celus jugak depa terconteng, tp sikit jelah...nk jadikan ceriter,bby Hanie yg setahun lebih tu dah mule pandai mnconteng dinding..ya ampun...walaupun kakaknyer dah ajak tulis di kertas tp dia gigih jugak nk mencoba d dinding..sabo2 je lew..

alamak contest dh nk tutp yer?nmpknyer x masuk ler nih...gudluck yer kakyong..tuan empunyer contest pun mcm dah bg greenlight je tuh nk menang !

MamaAirell said...

BETUL KATA KAWAN2 YG LAIN NAMA PUN BEBUDAK TU KITA JGN SEKAT SGT PEMIKIRAN DIORANG TU. yANG LAGI BEST KALO ADER YG SPONSOR CAT YANG BOLEH PADAM2 TU PASTI BERBUNGA CINTA HATI IBU2 SEANTERO KAN....:D

Dayah said...

salam kakyong..
sekali pandang mmg sesak nafas...tapi jika diamati..nilai nya tak terkata..apa yg ada dlm minda anak2 diterjemahkan ke dinding umah...

sya said...

hehehe, kak yong
kalau umah saya, lagi banyak tempat yang tak menarik untuk dilihat..
maklum lah, duduk rumah lama... huhu..
tambah lagi dengan si kecik yang dah pandai nak menyonteng ni... huhu

u-jin said...

kak yong..cam sama jer kat rumah u-jin....rasa nak nagis nenguk...no telepon mama ngan papa dia pong siap conteng kat dinding pakai maker...uwa...............

ibu_arifa said...

nak tergelak pun ade..sedih pun ade bila tgk lukisan dinding budak2 kecik ni.. sabor yer lah kak yong..mana tau mamaD kasi cart barang setin dua nnt..bagus jugak kan contest cam ni, leh tolong kwn2 blog yg bermasalah.

good luck yer Kak Yong

Yan said...

kakyong.. fes yan tgk gambo ni.. yan tergelak dulu... cute giler dinding camni..
yan tunggu turnla kot Qis besar sok.. dah pandai conteng2..
stakat ni.. Qis pegang2 jek pen,, tp tak tau conteng lagi

adianiez AIDA said...

dinding umah aida masih di tahap bersih.
ada ler sikit2 bentuk bulat kecil... one thin line... sikit2 la...

because tu ayang prepare kan anak2 dgn kertas A4 yg byk dan buku tulis... he he he

miela77 said...

salam...kakyong voting dah start...iela tolong vote kakyong..pastu kakyong vote iela gak..leh ke cam tu...

vote for no 4...huhuhu

ibu_umairah said...

kak.yong...samalah ngan umairah,memang suka conteng kan dinding!!!!!!saborr bebanyak

kakyong said...

ish.. eila kata vote kakyong.. x vote pun... :p

kakyong said...

Anne & semua kawan2,
Terima kasih atas ucapan selamat..

sudilah mengundi daku di entri ini
http://mamadanish78.blogspot.com/2009/07/vote-contest-rumahku-syurgaku.html

vote 16 ya...!! terima kasih..

Hanz said...

Kakyong, dinding umah hanz masih berada di tahap 'selamat' tapi cam Hanafi masa dia umur 4tahun & kami tinggal umah Opah dia kejap, dia ada lepaskan geram conteng dinding umah Opah, he,he..kena marah ngan Opah dia..

me n de alisha said...

salam kenal...saya dah vote dah, thanks sudi lawat blog saya tempoh hari yer...semoga berjaya yer

kakyong said...

Hanz,

hanafi skrg dah cukup berakal, dah pandai value book & drawing on paper.. so rasanya bb hambali pun akan terikut2 dgn abg nya.. love books & papers too.. ;)

me n d alisha,
terima kash berkunjung, terima kasih juga sudi Vote.. I'll take note on this... :D

babycomel said...

kak yong, dinding umah saya dah sedikit tercalar esp kat master room...tak cukup conteng kat kertas aina p conteng kat dinding lak, pantang ada pensil/pen kat tangan laju je dia nyonteng...sakit mata n hati tgk tp layan jela, dah namanye budak marah camna pun tak makan 'saman'...

UmmiKhayra said...

Salam Kak Yong.. hehehehe

Memang lain dr yang lain gambar kak yong masuk contest tu.. Biasa budak memang suka conteng dinding kan.. kasi buku pun, dinding jugak disukanya... hehehehehhe

kakyong said...

babychomel,
nama spt familiar.. naper link xde..
brp umur si aina... ? kdg2 kena juga ditegur anak2 ni, & ajar conteng bhgn2 tertentu jer.. tp bila en ayah, dah bg kelulusan... ' xpe conteng lah, ayah x marah... ibu le yg menjeruk rasa..'

ummiKhayra,
tu lah anak2 yg belum mumaiyiz ni..
mujur skrg ni dah kurang sikit.. yer lah dinding tu pun dah ntah brp lapis diconteng.. cuba kalo ade lg kwsn yg boleh diconteng.. pasti diteruskan juga xtvt mconteng ni..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .