Thursday, July 23, 2009

Home » , » 200 BreastFeeding photo contest 2009

200 BreastFeeding photo contest 2009

Kawan-kawan, ibu masih lagi dalam mood bercontest ya... usahlah muntah darah ya.. Ibu sekadar ingin memeriahkan contest2 yang dibuat oleh kawan-kawan blog jer. :D
Butiran yang perlu disertakan untuk sertai contest.
  • Nama ibu : Habibah binti Yahya, panggil kakyong .
  • Nama anak : Aliya Nadhirah binti Sharul Ainal
  • Tarikh lahir anak : 18 Julai 2008.
  • Umur anak semasa foto diambil : foto diambil pada 12 Julai 2009, 6 hari sebelum Aliya cukup 1 tahun, jadi umur waktu itu adalah 11 bulan 3 minggu 1 hari.. :D

  • Lokasi foto diambil : dalam kereta, semasa sedang tunggu en ayah belikan pisang goreng di Taman Tasek Damai.. sebelum tu kami sekeluarga shoping kat Tesco. Aliya memang lapor sangat lah time ni, tu yang menyusu sampai terlena
Dan ini ibu kongsikan sedikit kisah pahit manis ibu menyusukan Aliya. *Belum pernah lagi buat catatan pasal BF dalam Catatan Ibu, ini lah kali pertama* semoga ade pengajaran yang boleh dijadikan iktibar.
Semasa fikri dan anis (abang & kakak Aliya) masih bayi, ibu memang tidak berjaya *bukan gagal yer.. kalo gagal, maknanya langsung tak BF* untuk menyusukan mereka secara exclusive walaupun selama 6 bulan. Senang cakap, pada hari pertama lagi anis & fikri sudah diberi FM, sebab susu ibu tak mahu keluar, walaupun nurse datang membantu & mengajar ibu cara untuk mengeluarkan kolostrom pertama.. :( Fikri hanya menyusu selama 5 bulan lebih, anis pula hanya 3 bulan. Cerita lanjut, nanti ibu ceritakan dalam n3 yang akan datang. *kalo ade masa lah yer... *
Alhamdulillah, 2 anak tidak berjaya, tetapi lain pula kesahnya bila Aliya lahir. Aliya sejak hari pertama lagi sudah pandai reject FM. Sejak hari pertama ibu suakan nenein bu, aliya terus menghisap dengan kuat sekali, sampai opah (makbonda) yang berada di wad saat itu sempat bersuara. "Pandai nya menghisap ni, nanti ngopek jer lah sampai besor" Agaknya memang makbul pun kata2 makbonda, sampai hari ini Aliya masih lagi fully nenen ibu. :)
Aliya paling suka kalo nenen sambil baring, sebab nanti dia boleh lah nenen sambil membuat macam2 gaya.. kejap terkangkang luas kakinya, kejap ala2 menonggeng gitu.. sampai en ayah selalu cakap... 'nenen pun berlagak... dah expert lah tu, sampai nonggeng2 lagi...' btw, foto aliya nenen sambil nonggeng takde lah kami snap... * too personal, ihikkkss * Dan setiap sessi menyusu Aliya sekurang2nya 20 minit ke setengah jam... semasa dalam pantang hingga usia 6 bulan, Aliya akan menyusu sehingga terlena dan ibu akan biarkan Aliya lepaskan sendiri nenen nya. Jadi, Aliya jarang merengek sebab lapar susu. Ibu memang tak boleh faham & tak boleh tahan, kalo ade ibu2 yang menyusukan anak 2,3 minit sahaja. Lebih tak tahan kalo anak @ baby nyer mula melalak sebab tak puas menyusu.
Orang selalu kata, kalo anak 1st & 2nd tak fully BF, anak2 yang seterusnya pun sama lah juga nasibnya. Alhamdulillah, ibu berjaya menepis segala andaian itu. Mungkin kerana keazaman ibu sejak mengandungkan Aliya lagi. Kesungguhan ALiya menyusu sejak hari pertama lagi, lebih memberi semangat untuk ibu menyusukan Aliya, selama mana yang ibu mampu & ALiya mahu.
ALhamdulillah, setahun berlalu, rasanya tidak banyak masalah yang dihadapi, produksi susu sentiiasa ada walaupun pada hari2 ibu berpuasa. Untuk menambahkan susu badan, pada 3 bulan pertama ibu banyak makan sayur lobak putih, kemudian slowly ibu makan biskut IKO.. *maksima ibu hanya boleh makan 1 pack sahaja, kalo lebih.. merana badan... terasa bagai membawa 2 ketul batu besar .. ;;) *, selain tu tempe, dan sayur sawi batang putih juga sesuai untuk ibu menambahkan susu.
Ibu juga amalkan makan jamu kakyang 4 bahagia. Setengah jamu akan membuat susu badan susut, tapi jamu kakyang 4 bahagia membantu ke arah menambah susu badan, jadi kerana itu ibu memang tak boleh makan berlebihan biskut IKO & juga oat. Sebenarnya, lain orang lain kesannya.. Alhamdulillah, untuk ibu kebanyakan tips & makanan yang membantu ke arah susu ibu... memang memberi kesan yang sangat baik. Pada masa yang sama juga, ibu kurangkan minum minuman berkafein, yang berais, juga mengurangkan makanan yang masam2. Yer lah, untuk menjaga kualiti susu kan.
Selain itu belajar juga lah tips untuk mengurut supaya susu yang dihasilkan adalah susu yang pekat *penuh lemak berkrim* disukai Aliya. Cuma yang musykil nya Aliya tidak lah semontel mana pun.. namun Aliya seorang periang dan cergas. Boleh berjalan pada usia 11 bulan, berbanding kakak & abang yang berjalan pada usia 14 bulan. Insya Allah, ibu berhasrat untuk menyusukan Aliya sehingga Aliya 2 tahun.
Begitu lah serba sedikit pengalaman ibu dalam penyusuan susu ibu. Kalau nak cerita lagi, nanti panjang berjela2.. buhsan penganjur contest nak baca.
Kawan-kawan ibu sila klik pada banner di atas untuk ke link contest.
Sila maklum ya, tarikh akhir contest adalah pada 25 Julai 2009.


Pada 26 Julai 2009, sesi pengundian akan bermula, dan akan berlangsung sehingga 10 Ogos 2009. Jadi kan, ibu *dengan nada merayu* nak minta jasa baik kawan2 ibu... Nanti tolong vote ibu yer... ;;) . tetapi harus diingat yer, penganjur telah beri syarat, hanya boleh vote sekali sahaja... jadi, jangan lupa ya nanti vote ibu.. sebab contest ni 100% bergantung kepada UNDI. Btw, ibu berharap jangan lah 100% undian.. letih tau, sebab ibu ni tak pandai nak melobi... ;))

dan ini adalah hadiah yang ditawarkan :sangat menarik bukan...
Pakej Cloth Diaper sumbangan Ibu Az Shoppe Pakej Cloth Pad sumbangan My Luvly Pad Produk Kecantikan sumbangan rahsiacantik.com Pakaian kanak-kanak sumbangan redroses2u.net Produk kesihatan DCL sumbangan E-Anggun Sihat Voucher Pembelian produk HPA sumbangan Herbs n' U Produk Breastfeeding sumbangan Sayang Baby Ibu


Kawan2 yang belum join, mari lah join.. jom kita memeriahkan contest ini, tanda sokongan kita ke arah penyusuan ibu.

kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

21 kawan ibu yang hebat:

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam kakyong (my sista pun kakyong)..
wahh..ku pun submit gmbr BF b'tarikh 12 Julai 2009..sama lak ek..tp, bezanya time tu Eiymann 2 thn 3 bln tepat..mmg sronok kn tgk gaya dorang ni nenen..mcm2 gaya dibuatnye..my Eiymann pun kkdg t'tonggeng lar..kuak lentang lar..mmg self-service gitew dorang ni..ku doakan kakyong b'jaya Bf Aliya smpi 2 thn..ameen..

ku dh follow..gud luck yer..sama2 kite support BF..chayork2..

Ummi Salsabila said...

slm kak yong.
sama2 lah kite memeriahkan contest ni ye..
aufa pun dah pndai nenen tonggeng2 skng.da lasak..:)
good luck kak yong...

ibu_arifa said...

haa..contest lagi.. god lak!
saya pun cam tak banyak gambar sedang BF anak.. segan nak suruh asben ambik gambar time tu..riso kena marah jer plak...hihihi..waktu dalila kecik2..ada lah jgk gambar sedang BF cam ni.

NaDiaH SiDeK said...

belum termuntah darah lg kak yong. hehe. good luck kak yong! ;)

Suhana Shahril said...

Moga bjaya kakyong.Sonoknya kalo dpt fully BF utk bb.Baca artikel kakyong ni,rs cam semangat balik.Nk BF penuh utk Adlin,kalo bole sampai dia umo 2thn.Go..go..super mom!Hahaha..

miela77 said...

rezeki Aliya kak yong...malangnya bukan rezeki Baby QIs...skrg pun dah x berapa nak menyusu...puas iela paksa...lebih suka FM lagi...huhuhu

lia said...

good luck kak yong...

lia saja2 join contest utk meriah sbb 'rajin' nak melobi he3...

10 said...

wah... join contest lg ek.... emmmm... citer n pgalaman yg menarik... good luck yer...

atty's said...

gudluck kakyong..dah leh undi ke lom.nanti kasi tau kty ye..ingatkan ..

yatie chomeyl said...

biasa lah k yong, kalau bukan kita yg nak memeriahkan contest2 ni, sape lagi ye x?

anyway, thanks 4 sharing tips2 menambah susu ibu tu. blk msia nanti nk cari gaklah biskut IKO tu. ada jual kat mana2 mall besar2 erk kyong?

Anne said...

good luck kak yong.

MAMASYAZA said...

dear kak yong ...semoga berjaya...biskut IKO tu memang sedap...anak2 su pun sukakan biskut tu

syahadah said...

gud luck kak yong...naik pompom girl nanti vote utk kak yong..

kakyong said...

e-caR NazRin aka ibuEiymann,
terima kasih, gud luck juga utk e-car ibu mannis muda remaja vogue sungguh BF di public.. :D

ummisalsabila..
gud luck for u too... aufa brastaurant.. ;)

ibu_arifa,
jom lah masuk.. dlm syarat tu tak ckp pulak mesti letak foto terkini.. as long foto ibu BF anak/baby, dah buleh dah tu.. jom2 meriahkan lagi.. :D

Nadiah, thanks.. jom lah masuk...

Suhana,
Insya Allah, teruskan usaha susukan adlin dgn susu terbaik.... skrg ni dah byk support grup, walaupun support dr jauh & virtual, tp byk faedah & motivasi yg u dpt... chaiiyokkk!! ;)

iela,
Alhamdulillah.. as for QIs... mama QIs kena usaha lagi ni.. kalo dia tak nak isap.. bg ebm.. Insya Allah, kalo usaha pasti boleh, yg penting.. positif.. mcm kes kakyong, sbb pregnant rapat2 & masa pregnant susu kering.. tu yg terpaksa di FM kan..

Lia,
sama2 gud luck.. sama2 memeriahkan contest...

aten,
thanks.. meh la join sama..
kiriman dah diterima hari ni.. thanks yaaa... nanti kakyong buat n3...

kty,
peserta contest ni hebat2 belaka... ku tumpang memeriahkan majlis jer... tp hrp2 nanti marilah ngundi daku... iihhikkk.. pasni, kakyong akan tebalkan muka utk melobi kwn2...

mommy SN,
biskut IKO ni femes.. dlm pack ade, dlm tin pun ade.. kakyong selalu beli dlm tin.. rasa2 hipermarket/pasaraya besar ade jual... ni budak2 pun suka makan.. masa muda belia dulu pun suka makan.. dia ade 2 jenis, satu yg hifiber & satu lagi hicalsium.. tp kakyong dua2 pun hentam... jd susu kan jalan... :D

Anne,
mekasih .. ;)

Mamasyaza,
betui 3x.. memang sedap.. dulu en ayah selalu makan, dikudap2.. bila ibu naik majuk sbb lambat belikan... la ni baru dia tak makan, sbb x lalu nak beli byk2... & bila dah habis, dia belikan..yer lah kan, jimat x yah berabis duit utk FM... takat 2 tin biskut IKO sebulan, tak sampai RM30 pun... :D

E.L.I.Z.A said...

gud luck k.yong :D

Watie Aziz said...

wah ...rajin kak yong masuk contest .. good luck kak yong!!! chaiyok..chaiyok...

MAMADANISH78 said...

wah....mmg real tu..
bestkan dapat pengalaman mcm ni...
dapat menyusukan anak...
maamD doakan kakyong menang ye....
jom aik award contest katt umah mamaD...

UmmiKhayra said...

Salam Kak Yong

Gud luck Kak Yong... Hehehhe betul tu.. tak semestinya anak 1st, 2nd tak boleh full BF, anak seterus2nya pun tak boleh.. :) Chaiyok2...

ctzura said...

Good Luck ye kak Yong..

Nak masuk, tp anak2 dah besar.. tp memang byk pengalaman berharga menyusukan anak nih!!! saya nyusukan c kakak sampai umur dia 3thn..dia share ngn c adik, sbb ms adik lahir kakak dah 2 thn...tp msh lom nk bercerai susu. la ni c adik pun msh nyusu badan...umo adik dah 2 thn 8 bulan. w/p hanya bila nak tido malam...la ni dah + ngan FM le...
Teruskan BF ni ye kak yong.. memang berbaloi2...

ummi qaisara said...

hihihi...lucu bca kisah kak yong nie sbb Aqilah pon sama cm Aliya,cam2 gaya kalu menyusu sampai tertonggeng2..ingatkan aqilah je cm tue.
Aqilah mmg anti FM,langsung dia x mau.
Ummi sampai x keje sbb Aqilah x mau isap botol.Ape saje untuk aqilah,mungkin pas aqilah besar nnti,adalah rezki ummi.

ummuabdullahsyaakir said...

moga kak yong berjaya nnt saya dtg vote kak yong smbil bawak pom pom..hehe

Rsa cemmburu tgk kak yong n ibu2 lain dpt myusu ank dgn susu sndri...klulh sy tak tgl Abdullah,mmg sy dh berazm nk fully BF dia...eem ksian dia...dh tak de rezeki,sempt 4 1/2 bln je susu saya mgalir dlm drh dia...huhu sedih pulak.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .