Friday, July 31, 2009

Home » » 208 rama-rama di perut ku

208 rama-rama di perut ku

"I had butterflies in my stomach. I don't know why I was so nervous-maybe because I don't know how to pronounce half the lines I have to say today. They're in some made-up language." - -- Alyson hannigan

I'm nervous and anxious at the same time... why... :-/

  1. Contest Catatan Ibu akan UP esok.... keep wondering how the feedback will look like...?!!!
  2. I'm not yet finalising my accounting jobs on-hand.... :( I feel really sick looking at all the numbers & papers... my dateline already overdue... I know, there are people out there talking about my 'slowness' in finishing this job... ohyeah, I know no more job for me after this from them... * I rather not having any accounting job if the documents is teraburan & rekod is not proper *
  3. the next accounting job from this lady.. dunno know when to start.... arrangement untuk collect documents pun belum lagi, dah pikir bila boleh buat... ;) *too much thinking also not good*

So rasa2 nak pikir & cerita tentang hal lain lah.. konon2 nak hilang kan rerama diperutku ini..

beberapa hari lepas, kakyong rasa2 macam ade terbaca tentang dotdotdot.... tak ingat di blog saper, tapi it's part of the comments.. *daku kan memang suka skodeng komen2 diblog kawan2 walaupun yang beri komen tu daku tak kenal*

dotdotdot tu merujuk kepada isu ~~~ bila x-gf suami or x-bf isteri cuba2 nak skodeng @ bersilaturrahim semula dengan si-x nyer.... ;) ;) ;;) ;))

Agak2 apa kah reaksi kalian jika berada dalam situasi begini... x-gf suamimu tiba2 berminat nak bertanya khabar suami mu... adakah kalian akan melenting... cool.. buat2 tak kesah tapi sebenarnya kesah sangat... cuba berfikir positif & terbuka.... atau serang si-x. ??? :-/

bagaimana pula kalo kesah tu the other way around... ur x-bf plak yang nak bersilaturrahim dengan you... you dare.. agaknya apa yang kalian akan buat... buat2 biasa jer.. anggap macam kawan jer, lagipun you tak kesah sebab dah takde hati kat dia pun..... you rasa terganggu... you rasa bersalah dengan suami... you jadi tensi... pernah tak terfikir apa akan jadi kalo wife dia tahu... ntah2 wife dia akan serang you.. wife dia tetiba jadi kawan baik you.... haaahaaaa... banyak kemungkinan kan... :D

As for my case, it's has over for almost 17-18 years ago. Even as at now & today, there are still some old friends from MRSM *which normally communicate in FB* yang keep teasing me about it. SO, mau tak mau pun.. they 're still few friends yang keep updating me about him... where he works, where he live.. how his wife look like.. how many kids he have... actually takde lah nak amik tahu sangat pun, tapi dah orang bercerita.. kita dengor jer lah kan.

heheh... mengimbau cerita lama lah pulak... ade ke orang nak baca ni.. *please take it as a positive lesson okay* ;) ;) ;;)

Kalo dikenang masa memula break-off tu memang le sedey... bertahun jugak ku membawa hati.. :p masa tu masih di matrik lagi.. pastu masa 1st year kat UUM, kalo ade sesapa yang ala2 nak ngorat tu memang sengaja di jual mahal2... :))

masa 1st year tu, selalu gak ler layan hati dengan lagu2 Belinda Carlisle.. lebih2 lagi lagu ni.. 'Leave a light on for me'.. masa tu umur baru cecah 20... merana juga oooiii... :p

kualiti lagu ni tak sebagus seperti dalam tape.. tapi boleh la.. kalo you all dapat dengar la...

selain tu melayan juga lagu ni... klik pada link ni Heaven is a place on earth & Circle in the sand

untuk mengubat hati.. cheeewaaaahhh.... ku beraktif2 dengan segala aktiviti persatuan di kampus.. memula masuk AIESEC.. sampai dapat peluang jadi Pengarah Projek... glam tau bila budak melayu masuk AIESEC ni *masa zaman ku dulu tu laaa*

boleh kata life semasa di kampus dulu memang FULL dengan macam2 aktiviti.. lepas dah tak beraktif dengan AIESEC... kakyong aktif pulak dengan grup gamelan.. dapat peluang main gamelan untuk macam2 majlis universiti.. makan malam, konvo, perasmian kolej etc.. alat gamelan yang boleh main... gendang tu boleh lah sikit2.. kenong, peking & saron.. kromong boleh lah main sikit2 tapi yang kakyong kena main selama 2 tahun adalah gambang... alat daripada kayu yang panjang, ala2 macam xlophone (tak sure ejaan) gitu... merambu airmata nak belajor main gambang ni.. sebab alat lain pukul 1 kali jer.. tapi gambang ni kena 2 kali untuk 1 not.. alat lain 1 not dia 1 harkat tapi gambang ni setengah harkat jer... gitu lah perumpamaannyer... tak ke kena cekap gitu.. memang nangis2 bila disuruh main alat tu.. lelama kalo terlari not tu, hentam sajalah... heheh.. :))

nak tahu pasal alat2 muzik gamelan.. sila jengah sini.. dan sini

inilah alat yang dinamakan gambang... mau coba main...

Pastu ade lah lagi, kakyong jadi Setiausaha Kerja untuk JPK (Jawatankuasa Perwakilan Kolej), jadi JKS (jawatan kuasa suaikenal).

Then ada lah lagi beberapa projek adhoc contoh DRATER (drama & teater) anjuran Grup estetika.. kakyong bukan ahli grup estetika tapi dipanggil @ diminta tolong untuk jadi Setiausaha... besar tau kepercayaan yang diberi.. lebih lagi nak buat DRATER inter-uni... best jugak lah, dapat tolong uruskan projek ni.. dapat kenal orang2 seni.. lain pesyen sket depa ni... hihiii.. :D lain lah cara student art ni berfikir berbanding dengan management student...

Kakyong beraktiviti 3 tahun jer... pastu 6 bulan praktikum.. then final year berehat2.. malas nak aktif2 dah...

ni ler foto gedik masa final year UUM, tahun 1996... umur masa tu umur 24 tahun....

well, back to topik... kalo terlalu ikutkan rasa putus cinta, frust menonggeng.. sampai makan tak lalu, mandi tak basah.. sebab terkenang2 kan si dia.. & terusan melayan jiwa & tertanya2.. "kenapa la dia tinggalkan aku" " apa salah aku" " sampai hati dia buat kat aku macam ni" .. memang tak akan berkesudahan...

Alhamdulillah, semasa di tahun 1 di pertemukan kakyong dengan beberapa pelajar tahun akhir yang berstatus 'public figure'.. tu yang di'basuh' @ ter'basuh' otak ku... mula belajar mengorak langkah.. masa tu memang berkobar2 nak membina jati diri yang berketrampilan untuk menjadi pemimpin masa depan... *masa tu tak terfikir pun nak jadi Akuantan*

Latihan membentuk diri semasa dikampus dulu memang akhirnya membentuk daku seperti daku sekarang ini... not looking back dah.. tapi selepas grad.. kerja.. kerja bagai nak mampus.. nak sara adik2 & membina kerjaya... sampai daku terlupa yang daku tak punya pakwe... ;;) *tak tahu lah kenapa masa tu fikir takde keperluan untuk ade boyfren... * sehinggakan ade kawan2 lama yang anggap daku masih menanti si dia... oohhh, tidak sama sekali... dia dah lama ku buang jauh2.. dah hilang semua rasa sayang.. sejak ku tahu dia sudah kahwin, walau ku tak tahu ntah bila dia kahwin... *baru tahun lepas ku tahu, dia kahwin pada penghujung tahun 1995.. hmm daku tak habis study pun lagi..* sekarang dia sudah punya anakdara umur 13 tahun, anak ku baru 3 tahun... ihikkk... :D

Kita tak boleh nak membuang tanggapan orang.. bila daku lambat kahwin.. orang kata daku menunggu si dia... :-/ bila daku berhubung dengan dia semula, orang kata daku nak imbau kesah lama... berhubung pun sebab dia adalah kawan sekolah yang satu batch.. lagipun daku ni jadi moderator untuk yahoogroup my batch.. so kalo dah terjumpa email or contact no ke, memang harus ku updatekan untuk pengetahuan semua... ;)

la ni kalo ade yang mengusik2 lagi.. ku anggap hanya bahan jenaka semata.. kadang2 kalo diingatkan semula masa kami di MRSM dulu.. lucu juga.. ntah lah... cinta budak2 barangkali...

Ni dah tua2 ni, masing2 dah ade keluarga masing2.. then tumpu pada keluarga masing2 lah kan... apa kes plak nak bersilaturahim erat2.. setakat contact2 4,5 bulan sekali tu, boley lah.. tanya2 khabar tak salah.. cuma kerisauan itu adalah bila ade yang salah sangka.. so sebaiknya.. dengan en ayah, hal ni memang off-topic... :)

panjang weiii... sampai daku pun dah out-of-focus ni..

.

p/s :

contest Insya ALlah kakyong UP kan hari Isnin.. 1 Ogos 2009 sabtu kan.. so I think better to kick-off on Monday... 3rd August 2009.

Juri2 daku... okay kan kita start on Monday... ;)


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

15 kawan ibu yang hebat:

MiszMama@Haslinda said...

tak sabar nak nunggu kontesnye..

U-jin said...

kak yong mengimbau kenangan lama...tetiba teringat kenangan sendiri plak....ihiks....aktif gak kakyong dulu ek..

precious innocent said...

emma mmg haramkan hubby emma berurusan dgn xgf dia.. byk lg pompuan yg dia boleh kawan.. but not her.. emma jd meluat..

kata la ape sj kat emma nie... x open minded ke, ape ke, emma x peduli.. yg emma tau.. dia xleh bhubungan dgn hubby emma. full stop..

haha.. garang kan?! hehe..

-mama emma®-

Fid said...

kakyong
i mmg pantang tau hb i ada kontek ngan x-gf-gf dia(dia kata bkn tapi pompuan tu kata ya setau i ..i le gf hb sejak usia 17 thn lagi)
maka i mmg tepet ja...hahahahaa
tp le ni hb i amat jeles tau dia suka sgt spot cek henpon i dia nak tau i dok sms sapa...ala i selalu sms mommylyna ngan knv jaaaa

nadnye said...

Kakyong..
alamak nie mmg flashback...teringat zaman dulu2...zaman bercinta..putus cinta...zaman sekolah..
Kak Yong nie mmg aktifkan...
setahu saya mmg hubby x contact xgf dan saya pun sama.... TAKDE MAKNANYA...

Ummi Salsabila said...

kak yong simpan lg ek pics zaman aktif dulu.mcm2 kak yong join.

hubby kite xde x gf.sbb dia xpenah bercinta.since die jupe kite..(kes pemalu dgn pompuan )hahaha.

NaDiaH SiDeK said...

don't worry la kak yong..insyaAllah contest kak yong nnt dpt smbutan hangat ;)

yatie chomeyl said...

ex-bf yatie pon kdg2 suka contact lg thru ym skrg ni..haisyy rimas btul la tp incik hubby ku x kisah sgt..kdg2 rasa dia x jeles pon agaknya dia tahu kot dlm hati yatie cuma ada dia..hehehheh...

Suhana Shahril said...

Ooo..kakyong.Napelah topik sama cam rasa hati yang sedang berbalam ni? Tp ana penah berlaku cam topik ni.Ex gf hubby ber sms. Call ana x brapa sure. Tau ana buat apa? Ana call la si ex tu. Buat2 tanya kabar. Tapi dlm hati..bgelodak..Allah jer yg tau. Sbnrnya msj sms tu cuma tanya kabar ttg hal famili. Tp sori 2 say, kalo dh ex, pas2 bukan sbb apa2 yg penting pun nk contact..hanya sekadar tanya kabar..Get Lost! Maaflah ye..buat sesapa yg trasa, bunyi agak kasar.Tp sapa yg x mkn cili, xpe, xyah amik kisah..ok.Maaf kakyong..kau buat ku terkenang...huhu..so..layan lirik lagu ni
Tale as old as time
True as it can be
Barely even friends
Then somebody bends
Unexpectedly
Just a little change
Small to say the least
Both a little scared
Neither one prepared
Beauty and the Beast

Ever just the same
Ever a surprise
Ever as before
Ever just as sure
As the sun will rise

Tale as old as time
Tune as old as song
Bittersweet and strange
Finding you can change
Learning you were wrong
Certain as the sun
Rising in the east
Tale as old as time
Song as old as rhyme
Beauty and the Beast

Tale as old as time
Song as old as rhyme
Beauty and the Beast

Haha..apalah kena mengena dgn lagu ni?kehkeh..

atty's said...

tak sabau nak tunggu ni kalo tak bz..nak joing..

sitisifir10 said...

Saya plak, en somi kebetulannya memang lah ada somebody sblm saya..malah saya adalah orang ketiga, owh terasa jahatnya..tp suamiku anggap dia takde pape kalau dia ajak org tu kawin org tu tanak atau minta tangguh..so, kalau aritu saya pun minta tangguh dia akan cari org lain utk ajak kawen dan saya juga akan putus hubungan dgn dia sama spt dia putus hubungan dengan org2 tu sblm saya...tapi kan kakyong, saya pulak yg berlebih2 baik dengan ex somi ku....

Mmm..nnt mesejkan alamat ke enpom eks

kakyong said...

miszmama & all,
n3 contest dah UP.. sila lah jengah.. tp penyertaan hanya bermula 3 Ogos yaa... :D


U-jin,
sonok gak tau mengimbau kenangan lama ni.. xde le nak feeling2 pun.. lagipun apa yg ada skrg ni much better kan... :D
aktif sbb nak let go perasaan kaciwa tu.. bila dah bz memang x teringat pun.. tp kwn2 yg sama seMRSM yg juga sama seKampus, suka tau buat jiwa ku membara... :)) dulu lah.. la ni membara utk en ayah jer.... :X

mama emma,
ber'urusan'... mak aiii, cam lain jer...
huhuuuu, x yah berurusan la.. kalo sengaja si-x menggedik2.. better dont lah... garang bertempat & alasan yg berasas xper... memang patut lah mama emma protect ur teritory... ;)


Fid,
hahhaaaaa... u memang kekasih awal & akhir... :)) cinta sampai mati.... ;))
satu lagi kes.. si Mamadanish78.. bercinta dr sekolah rendah.. akhirnya kahwin gak... ;;)


nadnye,
memang takde maknanya kan.... :D
mujur le en ayah xde gf... :))
kakyong masa dalam proses kenal2 en ayah dulu, dah siap2 tanya dgn MIL saper x-x dia.. kata MIL xde.. konon2 pemalu dgn ppuan.. :p wallahualam...

US,
bagus tu.. jaga baik2... ;)
foto lama tu kakyong snap semula..
kakyong dulu memang suka ambil gambar..
1st kamera kakyong beli harga RM50.. hihiii.. tp byk gak jasa nyer...

Nadiah,
jgn lupa UPkan banner contest di blog yer..
ambil kod banner kat Catatan ibu


mommy SN,
daring gak xbf u erkkk...
dah kahwin ke belum?? bagus ler daddy SN.. really open minded..
pada kakyong lah, suami yg percaya & yakin dgn isteri takkan sajer2 nak cemburu tak tentu pasal... yg penting suami rasa bahagia dgn perkongsian hidup yg dah dibina & sama2 berusaha kan utk jalankan tgjwb & treat each other nicely... :D

Ana,
lirik lagu apa tu? cuba bagi url link lagu tu.. boleh ku dengar.. :)
kakyong ni lagu omputeh ni memang Out sket lah.. la ni dengor nasyid jer, buat penenang jiwa... :D
As for kakyong dlm hal ni, harus cuba berlapang dada sikit lah... sebaiknya tanya @ slow talk dgn suami.. usah prasangka yg bukan2.. yg penting hbgn kita & suami mesti always at the highest level... ;)

kakty,
n3 contest dah UP, silalah jengah..

sitisifir,
bagus lah somi anda... bertuah lah badan..
as long kita percaya qadha & qadar.. no reason kan nak rasa tergugat.. lagipun dah faham sikap en somi dlm hal ini kan... ;;)
bagus la puan pija suka merapatkan silaturrahim...
kalo kakyong, rasa2 x payah kenal pun xpa... kalo dekat tu lain lah.. jiran ker.. ni jauh beratus batu.. bior le x kenal, rasanya lebih baik begitu.

Dayah said...

suami tak pernah ada ex..tapi cek ni je yg penah..so far tak penah la teringat2..heheh..kkdg terkenang je la..sat ja..pastu kena berada di dunia realiti balik...

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak yong,ohh kak yong bukak buku lama balik ea...hehe sekadar nk imbau2 je xpe kan..bukan letak kat hati pun.

Saya dan suami tak pernah bercinta sbb sekadar kenal dan terus menikah,jadi kami tak de ex bf@ gf...kami mula bercinta lps kawin.

Insya Allah blh laa saya join contest kak yong nnt,bagi memeriahkn sambil memeningkn kepala juri nnt(itupun klu line + pc ku tak buat hal..)hehe

kakyong said...

Dayah,
terkenang... ?! ihikkksss...
xper as long suami sentiasa di hati.. ;))

Ummu AS,
cinta lepas kahwin ni lebih manis nyer.. ;;)
kakyong pun kenal en ayah tak sampai 3 bulan pun, terus kahwin.. buat persiapan pun mcm ribut jer...:p
join lah jgn tak join... :)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .