Wednesday, June 3, 2009

Home » » 148 ANis 21 bulan

148 ANis 21 bulan

Sudah lama tidak mencatat tentang perkembangan anak-anak.. terutama tentang Anis. Sian kat Anis, ibu kadang-kadang terlalu tumpu @ lebih banyak masa dengan Aliya sampai Anis ni ibu harap kan ayah jer tolong adjust apa yang patut.

Begini lah nasib bila anak rapat-rapat ni, dan semua masih kecil & perlu perhatian yang lebih,. memang sukar nak layan & beri jumlah masa yang sama... boleh ke? Pada pandangan mata hati ibu, kasih sayang semua ibu pada anak-anak tidak terletak pada banyak mana masa yang diluangkan tetapi pada kualiti masa yang diperuntukkan untuk anak2... Ibu2 yang punya anak yang dah sekolah (tak kiralah sekolah rendah, sekolah tinggi @ kolej) tentu lebih maklum tentang hal ini.. yer lah dah banyak pengalaman kan.

8 Jun 2009 ni Anis akan cecah umur 22 bulan @ 1 tahun 10 bulan. 2 bulan jer lagi Anis akan genap 2 tahun. Kejap jer anakdara ibu ni dah besor. Anis berkongsi besday dengan makNgah miela77 dan juga sepupu ayah Maklang Nor. Ade le juga ibu ricky2 dengan ayah, nak buat majlis tak untuk Anis. Takde la majlis besor-besor, takat makan adik-beradik & keluarga terdekat jer. Jawapan ayah memang agak mengecewakan, "tengok lah dulu.."..hmmm.. nak buek camno kan, kalo ibu kojer & ibu ade duit, tentu ayah tak bantah sebab ibu buleh kuor @ belanja kan duit ibu... hmm.. ni le dilema bila ibu tak kojer.. *ishh, memang tak molek kalo ibu mengeluh pasal ni kan...*

Apa kah kebolehan Anis setelah mencapai usia 21 bulan?

  • ANis dah pandai posing-posing.. foto yang di atas tu ibu snap masa Anis 20 bulan.
  • Anis dah suka menconteng-conteng.. bukan setakat conteng dinding, malahan conteng atas kertas juga.. la ni ibu sediakan satu fail klip & masukkan beberapa keping A4 paper untuk aktiviti menconteng Anis.. *foto anis menconteng tak upload lagi dari kamera.. lain kali le ibu tepek *
  • Anis dah pandai nak merengek kat ibu.. selalu nak berebut2 dengan Aliya.. kalo Aliya yang dapat dok kat riba ibu, Anis akan tunjuk perangai, melalak sekuat hati.. sajer je nak buat ibu rasa bersalah. Tapi nak buat camne, ALiya kan nenen dengan ibu, sebab tu la Aliya yang dapat dok kat riba ibu... sian kat Anis.. kecik2 dah jadi kakak, walau tak faham apa2, terpaksa beralah dengan cara melalak menunjuk perasaan.
  • Anis dah boleh faham dan sebut banyak perkataan. Anis pun baru je pandai sebut 'IBU' dalam sebulan lebih ni.. so sejak tu, perkataan paling banyak yang disebut adalah IBU..
  • ANis tak pandai nak main doll @ teddy bear.. kalo ibu bagi pun, anis peluk kejap jer, pastu dia campak. huhuhhh, langsung tak pandai nak appreciate.. ibu pun tak reti camno nak bagi dia sayang kat teddybear.
  • Anis lebih suka main crane, lori & kapalterbang abang fikri. Kadang2 tu berebut dengan abang fikri. Nak buek camno erkkk.. role model dia abg fikri, apa yang abang fikri buat itu lah yang dia ikut. *abang fikri pun memang kedekut dengan menan dia.. tapi kereta, crane, lori & kapal terbang abang fikri pun seme dah hancus.. kalo kereta tu, roda seme dah hilang, kalo kapal terbang, sayap2 ade yang patah, roda tinggal satu... *
  • Anis dah kurang menyusu.. dia leboh suka minum milo. memula ibu riso juga, sebab ANis ni kalo makan coklat, selalu jadi CB. Tapi milo ni tak nampak lah pulak kesan yang sebegitu. Anis sekarang hanya menyusu awal pagi & sebelum tidur je.. itu pun hanya 3 oz sekali menyusu.. *Anis dah tak kuat menyusu tapi dia kuat makan.. sebab tu badan dia tetap semangat.. jiran2 selalu ingat dia dah 3 tahun..huhuuuhh*
  • ANis baru ade 10 batang gigi.. sebelum ni ade 8 jer.. yg 2 batang geraham atas baru jer tumbuh.. ALhamdulillah, takde demam.
  • Speciality Anis ialah MAKAN.. kalo sebut @ panggil makan, dia lah yang pertama yang akan ke meja makan & naik ke kerusi. Masa makan dia memang pandai ambil hati ibu.. walo makan sepah2.. tapi selalu dok sebut...'dap,.. dappp'.. & selalunya Anis memang akan makan 2 kali tambah. *1 pinggan dia pun 1/3 saiz pinggan ibu * Dia makan tak memilih, sayur ikan ayam dia tibai.. daging jer tak suka sebab daging liat.
  • Anis mula makan sendiri dengan pinggan sendiri masa umur 1 tahun 4 bulan. Actually dah mula awal, tapi yg betul2 makan sendiri masa umur 1 tahun 4 bulan.
  • Foto yang 1st tu, dia makan kek, besday atok santan Dec tahun lepas..
  • Foto 2, anis tengah makan roti canai kat rumah
  • Foto 3 pun di rumah, tengah makan nasi goreng
  • Foto 4, di kedai makan, breakfast kat luor, anis makan keateow goreng..
  • Yang ibu perasan, kalo makan di rumah, habis sepah-sepah.. so kalo makan memang tak leh bagi pakai baju. Tapi bila makan di luor, elok plak, baju tak le secomot makan di rumah. Adakah anakdara ibu ni nak menunjuk2 kat orang (public).. 'saya baby @ toddlers yang boleh serve diri sendiri' "tapi di rumah saya sajer2 makan sepah2 supaya ibu saya sentiasa ade kerja nak buat.."
  • Anis juga sangat pandai main laptop ibu.. part nak ON/OFF kan laptop, tak yah citer lah, memang dah expert. Kadang2 ibu riso kalo tinggalkan laptop tak ditutup. Riso ntah apa2 yang akan dipicit nya. Dan sekarang ni memang harus masukkan dalam senarai aktiviti harian, tengok foto dalam internet.. terutama kat Facebook.. kadang2 kalo fikri tidor, ibu layan juga Anis belajar ABC kat Starfall.com.

Cukup lah setakat ini catatan ibu tentang ANis..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

Hanz said...

Cepatnyer Anis pandai makan sendiri, 1 tahun 4 bulan cepat tu, baguslah Anis. Nanti nak ajar baby Hambali suap sendiri jugaklah, maksudnya bagi dia semangkuk buah ker, sekarang ni takat hulur2 kepingan buah atau kentang kat dia

MAMASYAZA said...

ropanya umo anis lebih kurang ja ngan hamiz sanim. hamiz sanim sekrg ni 1 thn 6 bulan. berat anis sekrg dah berape???? hamiz sanim sekrg baru 10 kg...kurus je...tu pun mcm2 dah bagi mkn tp tak nak membesar gaks

atty's said...

udah pernah rasa anak2 rapat dulu..huhuhuuuhhuh

MaMaMi said...

Agaknya gitu ler klu anak rapat² mcm makmi sekrg nih.

SyahNur said...

kite senasib kak yong, anak2 kecik2 n rapat2.. semua pun menuntut perhatian dr kite ibubapa..

pandai anis mkn sendiri kan? my twins yg 2 thn++ tu pun, sy x bg mkn sendiri sbb mls nk mengemas ler, sy sanggup suapkan diorg time mkn nasi.. hehe.. tp sy tau diorg pndai mkn sendiri sbb kt nursery kene mkn sendiri, so, kalo mkn benda2 yg kurang sepah mcm roti canai ke, blh la bg mkn sendiri.. hehe...

Noy said...

dah panadai cakap ker?very good ..darwish walaupun lasak tapi belum brapa pandai cakap..

MiszMama a.k.a Haslynda said...

seronok tengok anak dah membesar kan kak yong?..tapi tulah, kalau saye ni bile anak dah besar sikit, kene pikir nak tambah lagi sorang.Maklumle anak baru 2, cita2 nak 4 orang. Tahun depan umur dah naik 30thn. Sekarang paling kicik umur 2 bulan, tak sabar nk tgk perkembangan anak2.

MyHasla said...

bib,
anak no.2 ni rasanya lebih independant kalau banding dengan yang sulung! serba serbi nak buat sendiri.

azzul said...

mm mmg cerdik le anis ni...pandai jg diri plak tu..pandai kakyong didik anak..kena bg tips kt sume ni

Dayah said...

salam kakyong
dah besaq anak dara kakyong yg sorang ni...amboi, pandai makan.Shukrina awai2 dulu suka la makan, la ni kurang dah..nasi pun 2-3 suap pastu tak mau..tapi kalau kita biaran dia makan sendiri bukan byk yg masuk mulut, byk yg sepah luar pinggan...

kakyong said...

salam

dah nak maghrib baru dpt bersiaran... heheh :p

Hanz,
nak kata awal sgt tu tak tahu le.. tp bila ibu nak suap, dia tak nak, so terpaksa lah mengalah bg dia makan sendiri.. memula tu makan hati gak la ibu.. yg jatuh ke lantai lebih byk dr ke mulut..

MamaSyaza,
Anis masa 18 bulan pun abt 10++ kg juga. nampak jer semangat, tp lemak jer yg byk heheh.. as long Syamin sihat & aktif, ok dah tu..

kak atty,
kak dah merasa jerih susahnya.. boleh lah berkongsi2 tips..

Makmi/syahNur,
sekapal lah kita.. kakyong kdg2 pun suap juga.. tgk modd dia.. tp most of the tima dia prefer makan sendiri, mandi sendiri..

Noy,
bercakap bhs german lagi.. tp dah ade lah perkataan2 2 sukukata yg boleh disebut.. tp not a proper word lagi.. anis actually kind yg berat mulut juga.. kalo org baru kenal, lagi lah susah nak buka mulut...

MiszMama
30 tu muda lagi.. kakyong bersalin anak 1st pun umur dah 33.. ni dah 37, kwn2 lain anak dah masuk asrama (form 1), kita ni sekolah tadika pun belum.. hikhikhik... :))

kakHas,
selalunya macam tu lah.. ni org tua yg cakap.. anis ni mungkin sbb gap dia dgn aliya yg terlalu rapat.. yer le, baru 11 bulan 10 hari, dah jadi kakak... ;) tu pasal lah dia lebih berdikari..

azzul,
takde tips yg khusus.. ;;) mungkin naluri jd kakak tu kot yg buat dia nak buat kebykn perkara sendiri.. kalo ikut ibunya memang tak bagi la.. tp ayahnya kata, biarkan.. biar dia buat.. galakkan dia buat sendiri.. lagipun kalo semua ibu nak buat, memang ibu tak cukup tgn..

U-jin said...

kak yong...gelihati lak tgk muka comot anis...comot2 pong comei...x lama lagi pandai masak ler tu..hehehe

Yati said...

Seronok tengok Anis pandai makan, tak memilih pulak tu, semua makan ye. Bior la sepah pun, asalkan dia makan. Anak-anak Yati semua picky eater. Hu hu..

Yan said...

rasenye Qis pun macam Anis kot kak..
coz dia 9 bulan dah reti makan lempeng sendiri.. kite bg pinggan.. dia makan n suap sendiri.. tp sepah jgn cakap.. hahaha..

pose anis kat gambar atas sekali.. yg ke-5 tuh.. Qis selalu buat.. comel jek dia wat.. kaki tinggi sebelah hehehe..

alahai comel jek sebut 'dap dap' tuuh... semangat skit nak masak ek kak yong?

kakyong said...

Dayah,
kena pelbagaikan menu dia kot.. kdg2 nasi tak jalan, bg la pasta.. pasta kan ade byk pesen, yg gulung2, yg mcm siput & mcm nat beskal (makaroni).. kalo tak nak nasi, bg le nasi impit & sup.. masak ala2 mcm soto tu.. hehe :D

u-jin,
hahah, masa tu tok dia dah matah dah sbb biorkan anis ramas2 kek tu.. dah le kek mahal.. tp org kata elok bg anak play with the food.. lagipun kalo tak bg dia makan sendiri, bila lagi dia nak training..

Yati,
kalo anak2 cerewet makan ni, jenuh la nak pk menu yg depa suka.. Alhamdulillah, so far anak2 tak cerewet makan.. sbb ibu nya masa mengandung pun abis seme ditibai.. dr masakan kg sampai lah western... ;;)

Yan,
aliya pun dah nak makan & pinggan sendiri... kakyong la ni tingin nak jahit baju gaun sendiri utk anis.. tp mesin jahit jer yg belum ade..

syayassir said...

haha, baby zaman it, memang pandai menekan2 laptop... sama lah dengan darwisy...

kak yong, saya tak berani lagi bagi darwisy makan sendiri, sebab, tahu, nanti makanan banyak ke lantai dari ke mulut dia... huhu.. (nampak sangat mama dia malas menyapu... heheh)

syahadah said...

kak yong mmg rapat susah...saya ni yg tak rapat pun susah ..layan kareanah yg besar ni..

miela77 said...

salam..apa yang pasti besday anis n mak ngah same date kan? 8hb Ogos...nanti kita celebrate sama2..

kakyong said...

syayassir,
betui tu.. anak2 zaman skrg ni, celik2 tengok dunia dah nampak PC, laptop, henfon.. kita dulu mane ade gadget gitu... ;))

syahadah,
nama lagi anak-anak kecik, memang tak terlayan kerenah nyer.. ade masa bleh sabor.. bila rasa tak sabor tu yg jd tarzan.. tp bila pk balik, memang rugi @ letih jadi tarzan.. so kalo depa sepah2 pun, just enjoy it la.. anggap le art work anak2...

iela,
nak sambut.. boley boley boley... nanti kita diskusi tgk camner... ;;)

Yan said...

ermm nak jahit baju gaun??
hehe yan jahit2 ni tak reti..
tp untungnye Qis..
sebab nenek yan merangkap moyang dia tu byk buatkan baju tuk Qis..
tak kirela baju tido ke gaun..
ade satu cam baju punjabi pun ade..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .