Tuesday, June 23, 2009

Home » , , , » 169 Why I am not a good daughter to my dad.. p3

169 Why I am not a good daughter to my dad.. p3

Nota untuk semua ~ bila sesuatu entri ditulis dengan cara yang negatif, memang mudah kita membuat andaian begitu dan begini.. Agaknya masih ramai lagi kah yang ingin terus berkawan dengan daku setelah membaca part 1 & part 2.. daku masih belum menghabiskan cerita, belum membuat apa2 kesimpulan.

Ohya, maafkan penggunaan bahasa dalam entri yang tidak konsisten. Kakyong memang ingin membahasamelayukan semua nya, tetapi Aliya asyik nak melekap ajer.. jadi takde ruang untuk membuat editing.

At UUm I took elective paper called social psychology. I did a lot of reading during my day in campus. I looked for a solution for the problem that I’m facing. I was trying to understand why ayahnde is like that & why makbonda being that way & yet stand still & strong. Why people behave strangely at certain period of time. I didn’t get the perfect answer but at least I understand something. I learn to accept it slowly over time. It has not been an easy job. I’m not looking for perfection but merely improvement in myself and my family.

Somewhere in year 1999, I have a big argument with ayahnde just because I suggested to makbonda & Ayahnde to put my siblings name to the house title. The house was bought using my partial of my study loan as deposit. Of course makbonda investment on the house is much more comparing to Ayahnde. Whatever it is, I think I’ll be considered as harta sepencarian ayahnde & makbonda.

Well okay, that was my big mistake. I shouldn’t have touched any of Ayahnde property. Memandai2 jer nak cadangkan hal2 yang menaikkan kemarahan ayahnde. But I am the one that paying the monthly installment. It’s only a small low cost house. I don’t see any harm if our name is in the title. But ayahnde said., I should not campurtangan dengan harta dia. And ayahnde even said, I would never get a single cent from him. I was chased out from the house, but I keep staying there until year 2001. Budak degil & keras kepala.

Well okay, I was not that hard-up with ayahnde property or his money. So I stop paying the monthly installment. But I know, end up makbonda will need to pay the installment. I still giving makbonda enough money to top up whatever expenses require. In year 2001, my youngest sister Ainun is just 4 years old, A’am is 8, Jijan is 12, Dekla is 14. But Jijan still with his bapak angkat family.

After few consideration on kakwani’s advise,” dok dekat bau tahi, dok jauh bau bunga.. “ so dengan berat hati, I leave my parent house. I start new life & having my own circle of friend. Thanks to my tamrin’s friend, kak wani, kak nor, kak finaz, kak ain, kak yati, zurim, amoy, najwa, tini, azie… you all the best friend I ever had. I miss you all. I miss our pot luck & get together time. I will write a special entry for the friendship I treasure with my tamrin’s friend.

** Actually, I have poured out my frustration in muslimat-net as early in year 1999… that was the turning point.. I love all the good advises I received.. I love the friendship extended to me… thank you for helping & guiding me to be a good daughter… I rather say being a good person.. now still trying hard to be good muslim.. ***

Actually, I try to retreive my writing on my dad in year 1999 in muslimat-net. But I could not go thru the arkib.. it’s need a password.. huhuhhh.. sedeynya.. kalo tak boleh tunjuk tulisan lama daku yang masa itu memang ditulis masa hati tengah frust & kecewa sangat2.

Kak wani & the tamrin team have given me a tremendous support. I love all the good words & encouragement. Thank you, you all really great.

I leave my parent house not just because ayahnde chased me out, but me also have some misunderstanding with makbonda. It’s really sad being in the position when you’re disowned by your parent. Upon knowing the news that I’m staying on my own, Ani is the 1st yang dok keep asking me, why, why, why..!! She suspected I have argument with makbonda. Hmm, tengok lah…

I once told her, ‘masa akan menjawab semua persoalan.’

I rented a room at a house near Pejabat Pos Kg Tawas in year August 2001. May be because of my bad relationship with Ayahnde, I became skeptical on men. Susah nak percaya lelaki, May be sebab tu lah semua relationship tak menjadi. Allah knows best. Until I meet my husband..

I moved to the new home with my friend Ummie Noor. Noor, If not because of you may be I’ll still staying in my parent house. Hari2 datang kerja dengan muka bermasalah. Thank you, you have made my day.

Noor & me working in the same company. Noor is a new marketing employee. She’s travelling from Mambang diawan to Ipoh, so to save duit minyak, she’s looking for a room to rent. So at last we end up being a roommate. We rented a room at RM80 per month. So sorang RM40 jer.

Alhamdulillah, dok berjauhan (tak sampai 2 km pun…) membantu memulihkan hubungan dengan makbonda & ayahnde. I did come back once in a while… But makbonda come to my house more often. I still give money to makbonda.

To some of my friend, I’ve been too much pampering my parent with my money. I don’t mind at all, whatever people wants to say.. let it be. May be, that’s the only chances I ever have to ease my mom burden. The most important is my brothers & sisters can go to school like their friend. At least they don’t need to have a bad life like the 6 of us. At least they have proper attire, nice food to eat & no need to think how to earn money.

I do have a friend that advised me, to save my salary instead of giving away to parent, as if I never think or plan for my future. “Ko bagi dua ratus sebulan udah lah Bib, selebih tu baik ko simpan, masuk bond ke, melabur saham ker.. ko ni bukan tak reti nak urus duit.. tapi ko asyik pikir hal adik2 ko jer. Ko ingat nanti diorang hargai ko ke sok-sok hari”

Hmm.. it’s really a dilemma? To give less or just maintaining the amount given? I’ve planning to buy a house & in year 2003 I’ve signed the agreement. The new housing area is just next to makbonda house. Rumah yang dok sekarang ni la. So at last, I make my decision ~ tak pe lah, selagi tak kahwin, bagi jer lah mak banyak tu.. nanti kalo dah kawin (kot iyer aku kahwin) takut plak tak dapat nak memberi. Alhamdulillah, I'm married in year 2005.

Well, back to my dad ~ why my Ayahnde be like that???

Ayahnde is the 2nd son of Opah sabariah. Ayahnde’s father, atuk Mahmud have 2 wife, opah sabariah is the no2. Atok Mahmud never raised ayahnde. Ayahnde have been staying with onyang timah since his childhood. Onyang timah is opah sabariah’s mother. So my ayahnde has not been raised by a father . My ayahnde never shared anything he has with others. Whatever he wants & need, onyang Timah will provide it for him. If ayahnde don’t have money, he will ask it from Opah Cu or Opah chik. Opah sabariah is often not around to look after my ayahnde.

Opah sabariah married again after divorced with atok Mahmud. I never knew atok Mahmud, nor seen his foto. Opah sabariah has 2 son with the 2nd marriage. One is pakcik Ery & the youngest is pakcik kintan. I don’t know their real fullname. This both uncle has disowned us from being their relative. Even dengan ayahnde also they declare putus saudara. Too bad. It's already 7 to 8 years.

Pakcik ery has a daughter. I think she is about 6-7 years younger than me. I never met her since she got married. Even I have forgotten her name. Too bad. May be if bertembung di mana2, mungkin daku sudah tidak kenal sepupu ku itu. Sedih nyer.

Pakcik kintan, he was adopted by his father relative. Opah sabariah never raised him. Mak said, pakcik kintan is 12-13 years younger from ayahnde. So as at now, may be pakcik kinta is in his early 40. I have not heard about him since opah sabariah passed away in 2002.

Sian kat kami, kalo tak mesti meriah lagi sambutan raya.. bukan setakat balik 40 rantai (Makbonda hometown), Changkat tin (ayahnde hometown) & changkat jering (Toksu house), tapi juga boleh ke Kuala Dipang (pakcik ery) & Bukit Pekan (pakcik kintan) or may be Kampung Gajah (anak2 atok Mahmud yang lain, yang kami langsung tak kenal).

I have no ideas what happened between ayahnde & atok Mahmud. But ayahnde never introduce us with any of his sibling from atok Mahmud’s 1st wife. Even we ask about it, ayahnde not interested to talk about it. So the story will just end like that, no futher conversation.

However, recently I heard that my father’s younger brother (from atok mahmud’s 1st wife) is looking for ayahnde. Ku tumpang gembira mendengar berita ini. I always want to get-to-know-closely with my ayahnde extention family. I hope ayahnde terbuka hati to renew the relationship.. I knew ayahnde has lot of relative in Kg Gajah. If ayahnde tak mau.. tak per.. but I want… I want to know who is/are my extention cousin..

As makbonda told me, adik-beradik ayahnde from the 1st wife yang masih hidup is 3. Total semua may be 5 or 6, I’m not so sure.

Make a simple calculation, say ayahnde ade 6 beradik, sorang ade 5 anak.. so, how money cousin that I have… the uncover cousin. Dah 30.. kalau separuh daripada 30 has been married & ade 2@ 3 anak, then how many 2pupu yang anak2 daku ade… kalau buat reunion anak2 & cucu2 atok Mahmud sajer… berapa da…. * this is only my angan2…*

Ok,berbalik kes ayahnde ku tadi.. & also let’s focus on being a good parent.

I personally think that to be a good parent not only need a knowledge but also determination. You have a good knowledge, but your bad memories keep hunting you, it will make you weak. But if you have knowledge, courage & very determine in every action, so I’m sure you can be a good parent. This is what I always tell myself. I will try & always want to give the best for my kids. That’s why I quit my job. Even I love my career very much, but I love my kids even more.

I can’t accept the reason ~ because my father neglected me, so I can’t be good father/parent. To me this is not a reason, but an escapism. Pity kan orang macam ni.. yer lah, pity my ayahnde.

Daku & adik-adik tidak memaafkan ayahnde?

We did forgive him.. we even has special session on it. But to make it come true, I took me years to get the rest to accept ayahnde the way he is. So, at as today, we has no say, Ayahnde want to stay at Ipoh or he want to work & stay at other place. We do not that mesra, but whatever he is, he still our father.

If he sick, we do whatever we can do, send to hospital @ bawa berubat kemana2.. satu jer yg daku tak tahan.. dalam keadaan daku tak kerja ni pun, ayahnde masih nak minta duit. Rasa2 antara adik ku yang menjadi banker ayahnde adalah si Aju. Aju ni memang baik orangnya. Tapi kadang2, ade juga Aju cerita padaku.. “kume gaji pun tak dapat lagi, ayah dah minta duit…”

Daku sendiri pun kadang2 tak faham, banyak mana pun kami bagi duit pada ayahnde, semua nya habis macam tu je. Daku tak kesah kalo ayahnde guna duit tu buat beli beras ke, beli ikan ke sayur untuk adik2 kat rumah makan.. kadang2 daku pun dah malas nak amik pusing, ntah apa yang ayahnde buat dengan duit tu. Gaji ayahnde pun habis camtu jer..

As the eldest, I always wants all my sibling to be united & care off each other. Even ayahnde never trying to improve his relation with us, but I encourage my siblings, specially Ee berbaik-baik dengan ayahnde. After all, ayahnde is still our father. We need to accept the fact.

Ee is the one yang paling susah nak terima ayahnde semula. (not apply anymore for 2009 situation) He keep blaming ayahnde for ignoring his education & future. I keep telling Ee (back to year 2002 or much more ealier), you are no longer a kid, you are adult. Ade akal, boleh berfikir & dah ade kemampuan untuk mencari sendiri ilmu yang tak dapat dulu. Jadi, cari ilmu tu sendiri, tak guna nak salahkan orang tua dah.

But as for education & responsibility.. I think ayah has not being fair to us. Onyang Timah sekolahkan ayah sampai ayah masuk King Edward V. King Edward V bukan calang2 sekolah. Ayah dapat biasiswa persekutuan, mungkin Allah lebih tahu apa yang tersirat di sebalik semua yang telah kami lalui, terutama untuk kami berenam, me, kebet, Ee, Johan, Aju & Ani.

Masa kami kecik ayahnde always said that we only make his life difficult. He always blames us. Sian kat kami. Tapi hanya kerana ayahnde buat kami macam ni, takkan lah kami pun nak jadi macam ayahnde. I know very well, all my siblings (whoever married) always want the best for our kids. And kami pun tak pernah pulak nak ajar anak2 benci atok depa.

But why I write this..

supaya anak-anak ku boleh menerima cerita ini dengan berlapang dada. Supaya dapat menjawab pertanyaaan yang sepert "ibu, kenapa atok tak dok dengan opah?" "kenapa otaok dok jauh"

Ibu juga bukan yang terbaik. Tapi ibu cuba buat yang terbaik untuk fikri & adik2. Dalam hidup ni, ada ketika kita harus juga mengetahui hakikat yang pedih. Hmm, mungkin cara ibu ni tak seperti ibu2 yang lain.. yang hanya nak cerita yang best2 sahaja.

Yang lepas & dah terjadi memang tak boleh nak diganti. Tapi hati2 yg dah ditakik ni tetap berbekas juga lukanya. Kami cuba jadikan teladan dengan apa yang kami lalui. Ayahnde sampai sekarang pun tak duduk dekat dengan mak. Ayahnde tetap biarkan mak cari duit sendiri. Sekarang ni A’am masih di Form 4 & Ainun pulak tahun ni UPSR.

Tahu tak.. masa di kampus dulu, ade sorang kawan ni sanggup putus kawan dengan daku bila dia tahu adik2 daku SPM pangkat 3, dan ade yang SRP pun takde. Dia ingat selama ni daku anak orang senang & seme adik-beradik pandai2 macam daku. Kesian kan, suka2 jer orang nak buat andaian gitu gini tentang daku & sesenang jer dia nak kawan @ tidak dengan daku. Nasib daku lah kan..

Kebet, my 1st brother yang sekarang ni sedang bergelut antara study, kerja & rumahtangga. Setelah umur mencecah 36 baru dapat peluang untuk menggengam ijazah. Insya Allah, rezeki anak-anak tu sentiasa ada untuk mereka yang berusaha.

Yang sedikit terkilan dihati, sebab dah tak dapat nak bantu ringankan beban kewangan makbonda. Rumah yang ayahnde dok rebut2 kan tu, tahun 2009 ni makbonda dah bayar habis guna duit EPF makbonda. Urusan seterusnya, daku serahkan pada makbonda & kebet. Daku dah tak mahu nak mencelah apa2 pasal rumah itu lagi.

Baru2 ni (bulan lepas) ayahnde ade balik, sempat juga singgah ke rumah daku. Aliya melalak semahu-mahunya sebab tak kenal atoknnye. So, daku pun hint2 jugak lah, balik ajer lah duduk di Ipoh, dekat dengan anak cucu.

Ntahlah, kalo berjauhan itu lebih baik, then daku tiada apa nak kata. Sebab daku pun dah biasa hidup tanpa ayah, tak pernah rapat, tak kenal pun erti rindu, biasa2 ajer.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

27 kawan ibu yang hebat:

yatie chomeyl said...

kak yong, thanks for writing this story of your life..byk bg pengajaran buat org lain to be a good parent. yatie pon terbuka hati nak maafkan abah lepas baca entry2 kak yong part 1 & 2 tu...thanks a lot kak yong cayanggg

Mama Nazhan said...

Alahai kakyong,,, saya tak tau nak cakap apa lagi pasal kehidupan kite ni... semoga abah kakyong berubah walaupun lambat.
oh ye! kak yong ade citer pasal asal usul ...rasenya reply kat kwn2. saya rase kak yong orang rawa ker? adik beradik mandailing/minang tu... saya ..belah arwah mak minang kabau..belah arwah abah mandailing/boyan..tp saya lebih ke minang la kan...;;) abah tiada dalam diari hidup...hehee

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Tak tahu nak tulis apa lagi, hope Kak Yong terus TABAH dlm menempuh hari2 yg mendatang..

B e GOOD Mum to your KIDS....

ibu_umairah said...

sedih nyee..bila ibu baca,kisah kak.yong n family!!!!sabar lah munkin ada hikmah di sebalik nya.............

sitisifir10 said...

kakyong,
Saya masih kawan kakyong tau...

Normaliza said...

sedih baca kisah ni.Tapi saya bangga dapat kenal orang yang tabah macam kak yong..

p/s: kak yong blajo kat uum ek? sama la kita :)

nadnye said...

Kak Yong..
sedih saya baca ketiga-tiga entry ..apa yang berlaku semua ada hikmah.. tu yang saya selalu ingat dan selalu remind my self...
Kak Yong seorang yang tabah.. semuannya akan menjadikan kita lebih matang, tabah dalam menghadapi dugaan yang mendatang...
Alhamdulilah utk saya r'ship getting better, tapi tu la my big brother mmg cannot accept the fact.. I don't blame him and you or anyone else that have bad memory of their father..
It's not easy..

p/s: siapa yang ada bad r'ship atau bad memories ngan ayah mesti susah nak kawan atau percaya ngan lelaki, termasuk lah aku.. :)

Hanz said...

Baru Hanz habis baca sumer kisah kenangan silam Kakyong ni..hemm...Hanz pun takder spirit sangat bab2 Mother's Day & Father's Day sebab later belakang Hanz x pernah kisah benda2 ni,,,itulah ngan anak2 cuba nak tanamkan semangat kekeluargaan supaya anak2 x lalui pengalaman cam mama nyer...

Pengalaman kakyong Hanz jadikan tauladan, x tercompare ngan ketabahan kakyong..

Sayang Kakyong!

AbQar|'s said...

tQ kerana coretan panjang kak yong memberi inspirasi diri ini untuk menjadi ibu yg terbaik untuk anak2..kesian kt anak2 yg terabai...

OMG...ku juga sedang di analisis..huh takot di buatnyer...

precious innocent said...

cop.. kyong org rawa?? aaa sudah... emma pun rawa jugak...

camne nak ckp ek? ha... akhil hayy tu related dgn emma…. bapak dia, (arwah hj abdul hai), abg kpd bini tok menakan emma.. so apekah kyong pun ada selit2 dgn dia, kalau ya, sah kita sedara... lalala...

silversarina said...

Akak yang baca n3 ni pun dah rasa membara dan geram atas apa yang ayah kaklong lakukan... semoga diberi petunjuk oleh Yang Maha Esa sebelum beliau menghembuskan nafas terakhir .Amin.

wansteddy said...

mmg btl tu k.yong... time kita susah la bru kita dpt tgk mana kwn yg ikhlas n xikhlas dgn kita.

aku pn pernah rasain yg sama huhu....
tp wat2 xkisah je mmg aku ank org susah watpe nk menunjuk kaya sedangkan spnder pn xmampu nk beli. (kisah benar yg pilu huhu)

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.akak!
.kite kawan kan? :)

MatAhaRiKu said...

cheer kak yong..cheer..yg lepas tu pengalaman..yg penting anak2 kyong tak perlu lalui tu sume..cayalah kyong..(sebenarnya terkesan dengan cerita kyong n cuba mengubat hati ini supy tak jtuh air mata ini..)

ummumishkah said...

Pastinya nak-anak kayong tak melalui semua ni kan.. :)

U-jin said...

abis gak baca citer k.yong ni.....yelah..apa yg dibuek duit tu kan..emm...smuga k.yong tabah yer...pengalaman kakyong menjadikan diri lebih matang dlm menempuh arus2 kehidupan yg akan datang...smuga ayahnda k.yong juga one day dpt petunjuk dan hidayah Nya..

sya said...

semoga kita diberikan kebahagiaan di hari2 mendatang... :)

10 said...

emmmm.... nape air mata ni kuaq? 'org' ni terlalu sensitif kot... sedih rasanya baca n3 kakyong ni... apa2 pn arap kakyong n famili tabah menghadapi suma dugaan... n arapnye khidupan kakyong akan dilindungi olehNya selalu...

Dj Epoi said...

Salam Kak....

Dah lama Gua tak Terjah kat sini....
Dah hampir seminggu Gua tak berbelogging.....

Sabar Kak Yer!!!!!Ada Hikmah buat semua...atas kejadian ini!!!

Kak ..jangan sesedih lagi ....Jom ke Sunway Lagoon.......jom!!! kat Blog Gua...
Ajak kekawan sekali...heheheheeh

kakyong said...

salam semua,

Mommy SN,
kakyong dah baca n3 kat blog yatie.. memang betui bila memaafkan, hati akan lebih lapang & aman..

Bai @ mama nazhan,
tak pe mu tak kenal dari kecik.. tp mu ade ayah tiri yang penyayang & betanggjwb..
Bai ku bukan rawa.. antara mandaling & minang tu pun ku tak pasti.. makbonda ku langsung tdk dpt memberi jawapan yg pasti... :))

Mama Emma,
memang sah kita tak bersedara.. yg pasti kita bersedara seIslanm.. :)

MamaQaypo,
Insya Allah, cabaran masa depan masih belum tahu bgmn... tp harus ku kuat hadapi segala.. tak kuat pun buat2 kuat jugak... :D

Ibu umairah,
setiap kejadian yg berlaku dalam kita semua memang ade hikmahnya..

sitisifir10,
kawan mesti saling tegur menegur... terima kasih... heeeee ;;)

Normaliza,
UUm dulu dok kolej mana? kakyong dok kolej EON..
la ni UUM dah lain, nama kolej pun dah macam2.. tak familiar

Nadnye,
yg ade kes cam kita ni, harus berbalik kpd ajaran agama.. tak mudah nak mbersihkan hati.. bukan senang utk berlapang dada.. nak belajar bersangka baik pun, bukan nya tetiba esok dah boleh jadi... yg penting kita yg harus beri ruang & laluan pada diri kita utk jadi lebih baik..
yg p/s tu ku setuju sgt... tp ade juga yg sebaliknya.. sbb tak dpt kasihsayang bapak, so dia cari kasihsayang lelaki..

Hanz,
you pun tabah juga, kalo tak, takkan hanz berusaha yg terbaik utk anak2.. baca dlm n3 bloh Hanz pun nampak kesungguhan hanz.. gud luck utk semua ibu2 yg mahu jadi HEBAT... supermommy...

Ummi Abqar|,
heheh.. analisa secara rambang jer...
takde apa nak riso pun...

kak Rina,
doa kami adik-beradik begitu lah... Amin

SyahNur said...

fuh.. baru dpt khatam all the parts..
mmg pengalaman yg benar2 mmberi kesan dlm diri.. kalo sy sendiri di tempat kak yong pun sy akan jadik mcm tu... hmmmm.. sesungguhnya, yg buruk itu kite jadikan sempadan, yg baik kite jadikan tauladan...

bukan mudah utk lalui semua keperitan mcm ni.. lagi2 sbg anak sulung mcm kak yong..

x semua anak2 akan jadi seperti bapa mereka apbila mereka mempunyai anak2 kelak.. semuanya menjadi pengajaran utk mereka menjadi ibu/bapa yg lebih baik pada anak!

Anonymous said...

salam kak bib...

harap kak bib tak salah sangka dgn komen pertama saya.. siap suggest tak teruskan lagi kan saya ni? Saya sebenarnya tak lah bersangka-sangka yang tak baik bila kak bib mula bercerita tentang ni... Cuma saya takut kesannya...

hm... saya ada juga minta suami saya baca.. tapi speed readingnya mungkin buatkan dia terlepas beberapa point penting tentang ayahnde kak bib.. so dia komen... "hidup dia susah je.. kita org susah gak.. makan nasik dgn air sirap".. bila saya suruh baca balik.. baru dia kata, oh ye lah....

dan saya tambah lagi (bebelan & luahan perasaan) kat dia... hanya org yang merasainya faham bagaimana perasaannya dilayan sebegini dgn ayahnya.. walaupun apa yang kak bib lalui dan saya lalui sedikit berbeza, tapi saya faham perasaan kak bib... susahnya untuk menghilangkan rasa sedih..

Menyalahkan dia? Tidak sama sekali.. bagi saya ini bahagian kita.... Tapi masa kecik dulu memang selalu kami teringin "alangkah best kalau ayah aku macam ayah dia.." atau "alangkah best kalau ayah aku kaya, layan aku baik, tak kena pukul selalu"... Zaman berangan begitu dah berlalu... Kita dah terima realitinya, Allah uji ikut kemampuan kita.. ternyata kita insan terpilih... :):D

Mendidik anak... inilah cabaran saya.. Banyak kita baca, Ibu bapa yang semasa kecil didera fizikalnya cenderung mendera anaknya pula. Saya akui, ini seakan perjuangan peribadi saya... saya berniat sungguh2 tak mahu lakukan perkara yang sama... Setakat ni alhamdulillah walaupun sekali-sekala tersasar jugak..

Kami pernah diugut mahu disembelih masa sekolah rendah(sambil bapak asah parang panjang depan kami), pernah juga dibelasah separuh mati, dan merendah2kan kami spt mengatakan muka kami ni buruk atau kami ni malas, belajar tak pandai itu dah jadi biasa.. perkataan negatif yang buatkan kami hilang keyakinan diri juga biasa... Alhamdulillah mak org nya kontra dgn bapak...

Sekarang ni anak layan bapak biasa2 je tapi macam kak bib kata, tiada rindu.. Kami cuma kasihan kan dia yang tua... Tapi dia masih begitu dgn egonya, dgn barannya, dgn tamaknya...

Maaf? ya.. kami maafkan.... Tapi kakak yang sulung sgt sukar nak terima bapak... Mungkin kerana sensitiviti anak pertama sgt kuat (spt kakyong, bezanya kakyong boleh maafkan & boleh bersemuka)... Dia, langsung kalau boleh jgn sebut lagi....



Hm...
Selamat Hari Bapa

UmmiKhayra said...

Salam Kak Yong,
Dah Khatam ketiga2 story kak yong tu. Thanks sebab sudi share dengan semua orang pengalaman kak yong. Saya siap copy paste lagi nak baca. Takut bos nampak.. :P

Ada hikmah di sebalik semua kejadian. Allah menguji kepada hambaNya yang terpilih. And Kak Yong ptt bangga sebab Kak Yong terpilih and Kak Yong menjadi seperti hari ini.

Oh... Ni pesanan dari ayah mentua saya, masa saya mula-mula kawin dulu. Sebaik-baik ayah kita, sebagus2 ayah kita, seburuk2 ayah kita, sejahat2 ayah kita, walau macam mana pun sikap dia, dia tetap ayah kita walau apa pun. Kita sebagai anak, jalankan tanggungjawab kita sebagai anak. Kalau ayah kita tak menjalankan tanggung jawab dia, itu adalah urusan dia dengan Allah. Kita cuba untuk buat yang terbaik. :) ( Dulu pun penah ada pengalaman yang sedey.. Tapi dah tak nak fikir sangat dah.. :D )

Watie Aziz said...

wah, kak yong, panjang btol Watie marathon cerita kak yong daro part 1 sampai 3 nih...sampai tak sempat nak letak komen kat part1 & 2, sebab nak habiskan part 3 dan baru bg komen....

sungguhlah, membaca pengalaman Kak Yong membuatkan Watie rasa sebak & insaf. Sungguh mencabar & nak komen lebih2 pun tak sampai hati..cuma bila baca part yg menyakitkan hati Watie sebagai anak ..siap2 aku nyumpah dalam hati (jgn marah Kak Yong..mintak ampun..tersumpah bapak org plak..jahat aku nih..hu hu..)

pasal duit,pasal education & banyak2 pasal lagi lah, membuatkan Watie paham kalau kak Yong & adik-adik bersikap demikian. Thats the fact yg kita harus akui walaupun pahit. Orang senang cakap itu ini dan sebagainya, tapi cuba lalui sendiri, baru paham. Bila Watie letakkan situasi watie di bahu Kak Yong, Ya Allah, berat sungguh dugaanmu. Itupun, mungkin tak semua Kak Yong cerita kan.. tapi apa yg kak Yong cerita pun dah buatkan Watie sebagai insan normal yg ada hati & perasaan pun marah & geram & sebak & tak tahu nak cakap apa dah .. apa lagi kak Yong yg mengalaminya sendiri... sebab tuh Watie tak hairan kalau Kak yong ada stigma -ve, tak banyak pun sikit pasa ur dad. Ayah memang ayah, kalau takder dia kita pun tak dilahirkan dunia ini. Tapi sesungguhnya, bukan kita mintak dilahirkan pun, itu rezeki dr Tuhan & seharusnyalah sebagai ayah, sesiapa pun harus menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ayah. Dalam susah @ senang..

Watie pun masih ingat, masa dapat 7A time PMR dulu, abah janji nak bg satu A 100 hengget. 7 A 700 lah kan ..Jgn kata 700, 70 sen pun tak dapat. hu hu. Then masa kat UTM dulu, mak & abah siap bergolok bergadai semua sebab nak htr Watie study. Tapi pas dapat duit loan JPA, abah mintak Watie ganti duit 900 tu melalui mak. yang aku nih punyalah lancang ..selamba jer kata kat Abah, "Bah, that is ur responsibility kan?" (nasib baik tak kena hempuk...) hahaha... Abah cam terkujat. then dia tak cakap apa2 lah ..tapi pastu mak consult watie, then watie cam tak sedap hati Watie ganti lah guna duit loan kat Abah. Maybe sebab yuran Watie mahal sgt kot...masa Along Watie belajar UiTM dulu, sampai diploma semua abah yg tanggung. yuran dia murah sgt,lagipun anak pertama, bangganya lain sikit kot.. kita anak ketiga so pandai2 bawak diri ..aahhaha.. sekarang Along Watie pun dah berjaya, memang haruslah dia balas budi Abah lebey2 ..sebab Abah yang tanggung dia sampai habis diploma ...hahahah...bukan kata kita tak balas budi, tapi sebab dia kaya lebey ..jadi mmg harus balas budi ibu & ayah...ahaks!

alhamdulillah, Watie tak jadikan perkara tuh sebagai dendam @ kebencian kat Abah. Tapi apa yg dia buat tuh sebenarnya mematangkan diri Watie. Watie tukarkan perkara negative yg sepatutnya dipikir kepada positif. Watie cakap ngan diri sendiri, aku akan tunjuk pada Abah yg aku akan maju & jadi org yg better. Mungkin this is the way Abah nak tgk aku jadi "orang". Alhamdulillah, Watie berjaya tunjuk pada Abah yg Watie dah berjaya & Watie tahu dia bangga dgn Watie..

sekarang bila pikir balik, Watie amik yg positifnya jer lah kan .. Insya Allah, kalau dicampak ke mana pun, Watie boleh hidup. Sebab dr umur 17 tahun, Watie dah buat part time, mktg & sales & macam2 lagi utk tanggung pengajian unversiti. Time tuh, kalau Abah bg RM 50 satu semester, dah rasa suka sgt2 ..bukan suka sebab duit tuh..suka sebab dapat rasa duit "air tangan" abah ..hahaha.. sebab selama nih susah nak dapat ..takder duit jer memanjang...ahahhaa..

memang pengalaman kita tak sama, rasanya hanya secebis taik gigi jer yang sama, sebab tuh Watie tak salahkan Kak Yong kalau kak yong berperasaan sedemikian. Watie harap hubungan kekeluargaan kak Yong akan pulih, walau selama mana ianya mengambil masa.

Terima kasih kerana sudi menulis tinta sedih ini. Thanks for sharing kak yong..appreciate it...

kakyong said...

Wans,
yer betui, masa susah memang org tak pandang.. bila dah senang org terhegeh2... so just be cool, bukan cold yer.. :D

cik intan yg puny adik cumil...
yer, mekasih sudi kawan dgn kakak ni... ;;)

June @ Matahariku,
Insya Allah, kita cuba yang terbaik.. :X

Ummumishkah,
harap2 suami ku jadi ayah yg terbaik utk anak2... Alhamdulillah.. :)

U-jin,
memang semua anak2 menantikan saat ayah berubah.. Insya Allah, doa tu sentiasa ade utk makbonda & ayahnde..

Syayassir,
yer.. semoga kita semua pun sama2 berbahagia... Bahagia, bahagia .. marilah kita berbahagia (kena nyanyi cam saloma...) :D

Aten @ 10,
maaf jika buat dikau menangis.... :((

DJ Epoi,
sunway lagoon KL jauh nak p... meh la sini, Ipoh.. the lost world of Tambun... ntah apa yg lost tak tau lah... ;)

SyahNur,
untuk mereka yang berfikir & sentiasa ingin jadi lebih baik, & Ingat akan Allah.. Insya Allah takkan lepaskan kemarahan pada anak2..
beruntung kita skrg ni sbb senang dpt maklumat & access kpd pelbagai info yg bermanafaat.. :)

Pn A,
as for ur sister tu, nak buek camno kan.. now I get it kenapa dia pilih dok di negara org & stay there for good... Alhamdulillah, tgk dlm foto, dia pun sgt happy dgn kehidupan dia skrg.. dah ade anak yg cumil, melati oh melati...
Allah menduga dengan hikmah, kita sahaja yg pada awalnya tdk dpt menduga.. setelah sekian lama, baru terasa... ohhh, ini sebenarnya yg Allah hendak tunjukkan pada aku selama ni...

UmmiKhayra,
terima kasih atas berkongsi pesanan.. ayah tu tetaplah 1, takde dia takde lah kita...

Watie,
dah mcm buat 1 entri ni... :D cik kak ni memang rajin 'membebel' pjg2.. camner gaya le kali dpt berjumpa nihh.. cam bertih jagung gamaknya ehhh... ;;)

SEmoga ade pengajaran, jika ade silap & terkurang cermat penulisan nya.. itu adalah kekurangan kakyong sendiri...

Terima kasih atas sikap perihatin kalian.. semoga kita jadi ibubapa yg terbaik utk anak2... Amin...

Rupernya, ramai juga diluar sana yg punya cerita hampir sama (tema serupa), jln cerita berbeza... semoga kita sama2 belajar.. setiap kita diuji dgn cara yg tersendiri... semoga semua pun terus tabah harungi kehidupan...

umi nuha said...

sgt touching. fuh, dh complete baca tiga2 n3 w/pon lmbt. kakyong mmg hebat..xdapat byg kalau sykat tempat kakyong.

kakyong said...

Umi Nuha,
Allah menguji kita dengan kemampuan kita.. ALLAH takkan menguji lebih drp keupyaan kita.. ntah2 umi nuha lebih tabah dgn ujian2 kehidupan, which definitely tak sama dgn keupyaan kakyong... ;)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .