Sunday, June 28, 2009

Home » , » 174 Blog ranking

174 Blog ranking

Minggu ni masih lagi minggu sibuk. Jadi entri pun memang ringkas2 jer.

Ini entri mendabik dada yang membahagiakan diri sendiri. Perasaan HEBAT datang tiba-tiba. /wahaha

Pernah tak kalian semak @ check ranking blog kalian? Atau kalian tak kesah pun, ade ranking ke tak, asal boleh berblog dan berkawan-kawan, dah cukup untuk kalian.

Daku masa memula aktif berblog (sejak Jan 2009), daku pun tak amik port sangat bab-bab ranking ni. Pastu lepas join MomBloggersPlanet, terbaca artikel pasal alexa ranking. *Alexa Traffic Ranking Tool * Tetiba ku mula rasa nak semak ranking Catatan Ibu. Masa kali pertama ku semak itu penghujung Mar 2009, ranking Catatan Ibu adalah 10 juta @ 10,000,000. mak aiiii, banyak nyer... :-L

Kemudian, bulan May kot, daku terbaca di blog mommy Lyna, artikel ni Overcoming Blogger Dilemma. Memang ade sentuh pasal ranking, traffic dan sebagainya.. so andai kalian jenis yang berblog setakat suka-suka, tak baca artikel ni pun tak pa. Takde sapa nak marah pun. Tapi alang-alang dah berblog & kemaruk berblog pulak tu.. apa salahnya kan isi kan sikit minda dengan knowledge pasal tips blog ni.. dulu daku tak minat juga. Tapi bila semakin kerap berblogwalking, semakin banyak yang daku jumpa..

ohya, daku tidak memilih blog sapa daku nak baca.. daku baca semua.. daku suka tinggalkan komen. Kalo blog tu mesra alam *mesra alam istilah daku adalah, kotak komen tiada WV (wordverification) , dan entri berperenggan & tak berjela macam novel,* memang suka sangat nak tinggalkan komen. ;)

dan ini adalah ranking pada penghujung May 2009 & Jun 2009.. satu peningkatan yang amat menyenangkan hati daku...

Ranking terbaru ini memang buat daku tersenyum hingga ke hujung telinga... /hmm

kenapa?

  • pertama : sebab ranking dah meningkat ke 1,800,000
  • kedua : purata masa yang diluangkan oleh kawan-kawan ke blog daku juga telah meningkat ke 5.2 minit. sebulan lepas hanya 2.7 minit sahaja.
Terima kasih ya kawan-kawan ibu, kerana menyokong blog Catatan Ibu. Rajin2 lah beramah mesra, Insya Allah, daku akan cuba lebih rajin untuk membalas ziarah. * sebaik kerja akaun ku selesai ya.. *
Thank You

Jika kalian mahu semak ranking blog kalian... sila klik sini... alexa.com/siteinfo

P/s :

Bulan ini harus mengira manual lagi jumlah komentar terbanyak.. sebabnya jumlah komen sehingga 28 Jun 2009 telah exceed 550 komen. Adakah kalian perasan, bahwa komen di Tanda kasih juga akan diambil kira sebagai sebahagian komen di Catatan Ibu. ;;)


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

18 kawan ibu yang hebat:

Dj Epoi said...

Ntah .....Gua nyer Ranking mau cecah Trilion x 3 hehehehehheheheheheh....

Blog nih memang Hebat!!!

Syabas!!!

ummumishkah said...

wah.. cukup memberansangkan tu kak yong.. tanhiah!
nak semak jugaklah.. :)

silversarina said...

Dulu2 akak nak jugak tau ranking blog , sekarang ni dah tak kisah sebab blogging for fun ... tak de orang baca kita baca sendiri.....hihihi.

nadnye said...

Kak Yong kan glamour.. kalau saya mesti skit jea.. tapi nak check jugak lah :).. tu yang suka ngan Kak Yong banyak bagi tips..

NaDiaH SiDeK said...

:x

precious innocent said...

kyong, lg best trus install alexa tu kat toolbar.. trus leh tau blog2 yg kita terjah..

& emma ada jumpe blog yg pd pdpt emma famous, rupanya xde la sfamous blog yg 1 lg nie.. hehe.. ayat2 putar2.. lalala...

-mama emma-

syahadah said...

baru 3 bulan berblogg rasa nya tak le seglam kak yong..hahaha..tp nak try la..suka baca kemaruk berblog..kena!!ekekeke

adianiez AIDA said...

wah, glamer nyer akak...
byk kawan, senang hati...

SyahNur said...

da check.. sy rangking yg ke 11juta.. haha....

Opah said...

salam kakyong, glamer habis tu..... orang hebat bilangan tetamu pun hebat tak salah rasa hebatkan... selamat menyambut Rejab yang mulia.

yatie chomeyl said...

perghh(tepuk tepuk)..dlm masa sebulan dh naik mendadak gitu..bln dpn naik mecanak2 pulak ;)

kakyong said...

Dj Epo,
takdak lah sampai trilion... lebih 1 angka jer dr kakyong.. :)

Ummumishkah,
lama juga baru nak sampai tahap ni.
org kata nak naik senang, tp bila dah naik, nak menten tu yg payah... :))

kak rina,
masa memula aktif beblog memang tak kesah org tak komen. tp bila dah ramai kawan & ramai followers rasa sedih gak derang tak tinggalkan komen.. sbb tu kakyong sgt2 hargai kwn2 yg selalu bg komen.. usaha sedaya mungkin utk follow setiap n3 depa..
kdg2 bila terasa di hati tu, pujuk2 gak diri, ingat semula sbb berblog.. :)

nadnye,
tak rasa glam pun.. kalo glam 1 ne boleh cecak komen kwn2 sampi 50.. ni takat 20 jer, tu pun termasuk komen kakyong.. huhuuu.. ;;)

nadiah,
;))

mama emma,
memang dah install pun, dah 2 minggu gitu... hihihi.. so setiap kali masuk blog kwn2 memang boleh tahu lah ranking depa.. ahakss.. :))

Hada,
usah kejor ranking, tp cari jer kwn2, beramah mesra & kenal2.. insya Allah, they will bring traffic to ur blog, indirectly... ;)

Aida,
kakyong suka berkawan dgn siapa jua yg sudi... tak berkira & saling mengingati & menghargai.. :D

Syahnur,
nanti lepas buat giveaway, mesti naik ranking tu... percaya lah.. ;;)

Opah,
yer, rejab sudah hampir seminggu berlalu... bulan rejab bulan ALlah.. ni pun masih cuba utk memahami nya.. apa kah yg dimaksudkan dgn bulan Allah ni..

sya said...

kak yong,
walaupun blog saya sekadar luahan hati untuk diri sendiri dan kawan2 je, saya kadang2 suka2 juga tengok ranking.. tu pun semenjak terbaca entry lyna..

memang happy bila tengok ranking blog sendiri walaupun takde lah setinggi ranking kak yong.. (memang tak leh lawannya.. hehehe) sebab dah namanya buat blog suka2 kan.. :P

cuma, nak buat giveaway/contest untuk menambahkan trafik ni, belum terfikir lagi.. nantilah, bila dah teringin... saya ajak kak yong join ye... hehehe

Ummi Hanie said...

salam kakyong aka pakar analisa...hehehe

Hanie pun ade simpan ranking Alexa..skang masih 3 juta lebih . . utk link baru ni .. link lame dah 2 juta lebih .. xpelah..congratz yer kakyong , dah masuk ranking 1 juta ke atas (eh ..ke,ke bwah ye??) maklumla ade brjuta2 blog dlm dunia nih . Kkyong mmg rajin blogwalking pun dan org2 pun rajin dtg blog kakyong ni..mantappp...

technorati kakyong xambik?sy punyer dah 1 juta lebih la ranking ...google rank ? Hanie dh dpt blk ranking 2/10...hehhe...

komen ttg ranking ni rajin plak kat blog kakyong,tp nk wat entry tu malaz skett ...

Zuhaini said...

oh.. saya punya ranking jutaan.. haha.. :)

bagus la kak yong! udah naik ranking nya! :)

ada tips tak...? :)

atty's said...

caiyok ar kyong

kakyong said...

yatie chomeyl,
mekasih.. ku sagt hargai sokongan dikau... :D

sya,
lelama naik lah tu.. :)
kakyong pun idak le tetiba jd cam gini.. dedulu pun mandom jer.. buat n3 utk bacaan sendiri jer..

Ummi hanie,
ranking google tu kakyong tak brp nak faham... tu yg malas nak amik port.. :))
Technorati tu pun sama... hahahh... :p

zuhaini,
tips ni yg daku tak reti nih... ;))
i think 1 of the way is, cari kwn2 yg ranking ngeTOP jugak...
tak reti nak jwb, sbb kakyong pun masih study benda ni.. traffic, ranking dsb..
rasa2 nya mommy Lyna yg pandai menjawab topik ni kot... :))

kak atty,
blog kakty ranking lagi manTOP dari kakyong.. ;)

MAMASYAZA said...

dear kak yong...blog ni memang hebat...tahniah

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .