Friday, June 19, 2009

Home » , , » 164 One of our weekend

164 One of our weekend

Sudah kah anda mengambil award khas dari Ibu.. sila ke entri ini yer... Award kawan Ibu terHebat

Salam semua kawan-kawan ibu,

Kalau tak silap kakyong, beberapa bulan yang lepas, ade seorang blogger yang beritahu bahwa blogger@blogspot hanya benarkan satu-satu blog follow 200 blog sahaja. Tetapi bila kakyong semak semula bilangan blog yang kakyong dah follow, sehingga malam tadi sudah 213 blog. Jadi, kakyong menjadi musykil, @ pun blogger telah berikan kelonggaran untuk follow sebanyak mana blog yang kita suka. Agakkan daku jer lah... :-/ Ade sesapa yang tahu..??

Sepanjang siang semalam, khamis 18 Jun 2009, kakyong dok berjalan-jalan ke serata blog kawan-kawan yang belum diziarahi. BIla disemak senarai, 1 pusingan pun belum habis.. maksudnya daripada 150 blog, masih ada yang belum sempat disinggahi.. kakyong telah memulakan penjelahan *macam buat ekpedisi pulak * pada 12 Jun 2009.. dan sehingga hari ni, setelah 6 hari berlalu, baru 70 blog yang disinggahi... ;)) walhal sejak beberapa hari ini senarai blog sudah bertambah manjadi 160. makkk aaaiii, jauh nyer lagi nak habiskan 1 pusingan nih... Insya Allah, daku akan berusaha lebih gigih.. ;;)

Ni nak citer pasal hari minggu kami anak-beranak 2 minggu yang lepas..

Actually, kami pergi Tesco beli barang-barang rumah... shopping-shopping dengan anak-anak.. :D

Anis lah yang paling hepi, sebab shopping kali ni, ayah bagi Anis peluang merayau sebebasnya. Sebelum ni selalunya kena dok diam dalam troli jer. So merayau lah ANis sampai dia penat.. dan akhirnya dia yang request nak dok dalam troli. Akhirnya 3-3 orang sekali masuk dalam troli. Aliya memula dikendong ibu, tapi bila dia mula nak mencapai barang & start ngamuk2, ayah kata letak jer dia dalam troli. Lepas dapat pegang barang, terus diam. :D

Dah ade jual rambutan *rambutan boleh boost kan susubadan.. orang lah cakap, kakyong tak pernah try* tapi mahal lah sesangat nyer... dan tak fresh pun.

ni dah habis shopping.. pose istimewa dari ANis untuk semua kawan-kawan ibu... Anis masa ni tengah hepi, tu pasal senang jer nak amik foto dia.. cuba kalo tengah hangin, muncung jer lah jawabnyer. ooo.. maksu ainun pun ade.. maksu memang suka interfrem.. cepat jer nak ngikut kalo bab shopping2 ni. Abang fikri plak tak habis2 dgn 'peace' dia... pastu bila nak snap foto suka tengok ke atas..

habis shopping, ayah kata nak belanja makan kat kedai kat atas bukit yang dekat rumah kami tu. Ibu nak sangat makan pizza.... * teringin lah pulak... * tapi sebab dah lewat, kami habis shopping pun dah hampir 10 malam.. so ikut ajer lah saranan ayah. Lagipun anak-anak dah tunjuk tanda-tanda lapor, walaupun sebelum keluar rumah tu dah makan sikit.

Maksu order bihun tomyam, ibu plak keteow tomyam. Abang fikri plak nak nasi goreng ayam, tengok lah tu, tak sabor2 dah nak makan.. bila sampai jer nasi goreng tu kat meja, terus tadah tangan, yang dengar bunyi 'Awwohhumma...' sapu muka & terus amik sudu nak makan. Tak tunggu orang lain dah. Anis plak kongsi dengan ayah keteow goreng. ALiya hanya tengok jer.. ayah dah bagi dia minum milo sket.. beriya2 dia menghisap tadi, tapi air tak naik2... :))

Hmmm, makanan kat situ tak lah best sangat, biasa2 jer... * Eila, kot2 lah berhajat nak makan kat situ.. baik lupa kan jer... keteow goreng yang kakyong masak lagi sedap... hikhik :)) * Tapi tomyam dia boleh la... sebab daku pun tak lah pandai sangat masak tomyam...

Ni sesajer menepek foto ibu... hihiii... :X meroyan jap nak berposing.... tudung yang pakai ni memang dah lama tak guna, sebab nya ibu tak reti nak belit-belitkan tudung tu.. tapi malam tu try lah belit2 kan dia... pasti pin kan sana-sini... heheh, memang dah sah tak expert pakai tudung lilit2 ni... tapi yang jadi 'kembang' tu sebab ayah puji... 'nampak lawo pakai tudung ni'.... rasa hebat plak pas tu, iyer lah bukan senang ayah nak puji ibu.... ;)


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

22 kawan ibu yang hebat:

MaMaQaYPo FaMiLy said...

kak yong mmg Comey... Kulit GEBU gitu...

yatie chomeyl said...

lepas ni tiap2 hari la pakai tudung ni kak yong, barulah incik ayah puji tiap2 hari hehehe..

OMG dapnyerr kuey teow tom yam :((

Mrs.Anne said...

yalah kulit kak yong putih gebu je.. kongsi2 la rahsia nye kak yong.

adianiez AIDA said...

kalau gi shopping, wajib duduk kat syuhada kat troli. nurin most of the time dia berjalan. but, seboleh-bolehnyer aida suruh dia duduk dlm troli gaks. unless brg penuh la dlm troli tu...

aida memang suker bab makan luar... tak payah masak !!! yes !!!

syahadah said...

dagu aliya tukan mcm di botox..runcing betul..rasa nak geget...

ummumishkah said...

Memang betul kata ayah tu.. ibu memang comelll!
Samalah anis nge Muhammad seronok bila di 'lepas' ehehehe

MAMASYAZA said...

amboi posing bukan main ekk kak yong...maklumla pakai tudung belit2...hehehe..takpe janji cute

U-jin said...

kan main mkn2 yer...hehe...kak yong ok per..cun taw.....dpt puji2an dr cik abang..kalo ujin dah kembang2 montot..wakaka

sya said...

wah, dapat pujian dari husband.. memang syok kan kalau si dia yang puji? mula lah terasa kembang kempis jek.. hehehe..

kak yong, nampak muda lah...

*saya intai2 juga ringsling yang tersangkut kat baju kak yong tu... :P

Zuhaini said...

bestnya dipuji mr suami.. haha :)

**erm, tak silap saya, boleh sampai 300 lebih la.. (saya pernah terjah satu blog tu, 300 lebih follower dia.. tapi ada satu blog ni, lagi banyak.. berapa ntah.. lupa la pula.. haha)

Zuhaini said...

oh ya, lupa habaq, follower pak nil ramai sekali.. seribu lebih!

http://aznilnawawi.blogspot.com/

agaknya yang 200 tu ialah had limit blog yang kita boleh follow.. bukan follower kita.. kot la.. :)

Precious said...

Eh pas nih boleh ler masuk kontes bertudung .. kat mana tuh? ... lupa lak!

♥cybermummy♥ said...

uiii!!! comel nya kak yong :D
Suka tengok anak kak yong yg kecik tu ..pipi gebu ..

miela77 said...

salam....kyong..cik abg g uum 3 hari...kene tinggal...waaaa....

kakyong said...

mamaQaypo,
jgn terpedaya dgn flash kamera.... :))

yatie chomeyl,
kalo pakai hari2 masam baunyer... ;;k)
lupa... mommy SN belum habis pantang lagi... ;)

Mrs Anne,
takde rahsia.. senyum selalu.. susah hati pun senyum gak.. gembira2 kan hati..

Aida,
betul 3x.. makan luor tak yah masak.. ;;)

Syahadah,
botox?! dibotoxkan sejak dlm perut... :p

UmmuMishkah,
kakyong pernah baca.. shopping2 bukan setakat terapi utk ibu, tp anak2 juga.. 'tmn permainan besar' sambil dpt pelajaran baru, (byk benda boleh dipegangkan)... ;)

Mamasyaza,
tu la pasal.. baru kena puji sket dah meroyan posing sakan... :))

U-jin,
montot tu dah sah2 kembang... :p

Sya,
daku memang muda 37 tolak 20, baru 17... ;)
ring sling murah jer tu.. tak sampai RM20 pun.. tp kakyong dpt foc dr jiran sebelah... ;;)

Zuhaini,
setakat ni kakyong dah follow lebih 200++, tgk cam ok jer...
yer, kakyong pun ade jumpa blog yg ade followe 350++... huhhuuhh, camner lah dia marathon ke semua blog followers dia... :-/
dari ari tu nak masukkan link paknil tp asyik lupa jer.. thanks for the link.. :)

Kak Precious,
ohhh, ingatkan contest tu utk anak2 jer... ok, pasni akan diterjah... TQVM... :D

cybermummy,
aliya b4 7 month lagi gebu pipinya.. ni dah tak gebu sgt.. daku comel.. heheh, tak leh lawan dgn Mommy SN chomeyl... :)

atty's said...

lawa je kyong pakai tudung tuh..

Hanz said...

Wah!Wah! Patutlah senyum manis & posing2 manja...sebab encik ayah pun dah puji...

Dayah said...

salam kak yong..
cantik apa kyong pakai tudung berbelit tu...terletak elok ja awning dia...

kakyong said...

miela77,
oo g UUM.. exam ker? 3 hari jer.. heheh, sesekala kena tinggal,i elok gak... ;r;)

kty,
mekasih... ;))

Hanz,
tu la pasal Hanz, isteri ni sesekala kena puji.. kembang hati tu kan main lagi... naik seri sampai ke telinga... :))

Dayah,
confirm awning tu memang keras.. baru dibasuh sekali jer.. tu yg cam lawo jer.. cuba kalo awning dia lembik jer... hmm, hampeh lah nak perasan comel... :p

UmmiKhayra said...

Salam Kak Yong

Cantik kak yong pakai tudung tu.. Saya pun tak bape pandai pakai tudung cenggitu.. main hantam sahajala labu... :D

Yan said...

yan tak penah tau plak follower ade limit.. coz yan tgk ade followers cecah 400/++

pasal xpdc blog tu kakyong jgnla runsing.. coz yanpun menghadapi masalah y same.. satu malam yan buleh round kurang dari 20 blog..
padahal.. ade 100/++ blogger dlm waiting list tu.. tupun yan cube habiskan dlm ms dua jam..
kadang tak cukup... yan extend smpai ke 3-4 pg.. haha.. kire yan tido dulula.. kendian baru blogging tau..

tgkla ni yan post kat blog kakyong dah kul 4 lebey dah nih..

kakyong said...

UmmiKhayra,
sama lah kita.. hentam jerlah belit lagu mana pun... ;)

Yan,
mak aiii.. ni betui2 blogger tegar nih.... alang2 dah bangun awal pagi tu, buat le solat sunat tahajjud & witir... ;;)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .