Friday, June 26, 2009

Home » , » 171 Some blogging tips

171 Some blogging tips

Salam buat semua,

ni sekadar nak berkongsi beberapa tips, semoga bermanafaat, iatu berat blog, tepek nuffnang ads & buat favicon.

1. timbang berat blog

Pernah tak anda timbang berat blog anda,,? /wahaha

Jika anda rasa blog anda lambat loading atau mengambil masa yang lama untuk keluar semua perhiasan dalam blog... maka blog anda memang berat. Jadi wajar anda lakukan sesuatu untuk meringankan berat blog anda.

Tidak pasti samada blog anda berat atau ringan..??!!

Jom klik kat sini... blog berat

Kakyong dah timbang blog-blog kakyong... :D , ni dia hasilnya...

Tips yang diberikan oleh blog ady.via.my @ Ady Sham, jika berat blog lebih dari 200KB maka blog itu memang BERAT. Jika BERAT maka pengunjung mungkin malas nak berkunjung, sebab malas nak menanti blog yang lembab.

Blog ibualiya.blospot memang dah lama agak terbiar, daku pun tak sempat nak bersihkan sawang2 nyer... tapi daku suka juga blog tu mandom camtu.. so daku tepek artikel2 yang daku nak baca & tak berkaitan dengan isu anak2.

Blog Catatan Ibu juga sedang berdepan dengan masalah BERAT ni... nanti le, seminggu dua lagi, bila daku dah betui2 free, daku akan pastikan ku 'bersih'kan segala mala sampah sarap yang tidak perlu.

Sila abaikan blog wordpress itu.. itu hanya tempat back-up sahaja. :)

2. Nak tepek iklan Nuffnangs di blog

buat Miela77 & Wansteddy yang bertanya tentang nak tepek ads nuffnang tapi tak reti.. cuba jengah kat sini.. Nuffnang

Cuba baca tutorial tu & faham kan.. kalo tak dapat buat jugak, baru kakyong cuba explain cara kakyong pulak... :D

Bukan apa, tengah sibuk tahap gaban ni... tak sempat nak buat tutorial pasal tu..

3. nak buat Favicon

ini lah yang dimaksudkan favicon. foto kecil di tepi url blog..

jengah jer kat sini cara membuat favicon


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

18 kawan ibu yang hebat:

ummumishkah said...

nice tips sis! shukran.. :)

Zuhaini said...

menarik tu.. haha.. :)

**yang favicon tu, saya dah cari di tutorial.. tapi macam x da masa sangat, tu yang x buat2 lagi tu.. hihi :)

nadnye said...

kene check la berat ker tak..:) thanks KYong

precious innocent said...

Domain name: precious-innocent.blogspot.com/
Size: 159.06 KB
Load Time: 0.29 seconds

hehe.. nasib baik x berat sgt... tp kan kyong, once dah install nuffnang, mmg blog kita akan jadi berat.. nie kwn emma yg detect...

-mama emma-

Fid said...

kalu berat mcm mn nak bg ringan??

Fid said...

kakyong
keputusan timbang

http://yuitsumuni.com/2009/06/26/berat-blog-saya/

Dj Epoi said...

Yer arr.....

Blog kekewan skank semua dah LEMBAB disebabkan...gadjet2 tambahan oh!!!!

Gua sendirik ponk dah pernah jadik menda nih!!!

HAmpeh . com . betul!!!

♥ LeeN ♥ said...

hurmmm saya punya 150kb... lagi sikit tu kan.
kak fid, kalau nak ringan kan kene sidai bagi kering sket... :P

Fid said...

wahahaha
nak sidai mcm mana hahahhaaa

adianiez AIDA said...

tq k yong utk info berat ke ringan tu.
favicon tu saya refer kat link yg k yong provide.
tq sekali lagi...

azzamoro said...

betull...saye juga kurang gemar nak masuk page yg terlalu berat sampai amek masa nak load page dia. sure terus tekan X

yatie chomeyl said...

saya pon dah timbang kati blog saya... nasib baik tak berat sangat, kalau tak memang kutip g jual kat kedai besi buruk dah hehehehe

sya said...

thanks kak yong..
saya dah timbang, berat saya, ops, berat blog saya cuma 47.81 KB je..
agaknya sebab wordpress, tak dapat letak banyak widget... hehehe

atty's said...

yong thanks..byk2..nak tau gak..berat tak blog kty seberat tuannya..tq sekali lagi yong.nak timbang berat nie

Hanz said...

Nak timbang gak....

Yan said...

yan dah penah timbang sebelum ni.. almost 200 jugakler..
igt nak gak wat entry pasal ni.. tp alamak aii takde masa plak sesejak ni hehe

kakyong said...

harap2 semua dah timbang blog masing2. kalo byk benor perhiasan @ brg kemas dlm blog tu, cuba2 lah kurang2 kan... ;;)

kakyong dulu pun dah merasa camner bila blog berat.. org malas nak masuk.. nak bg komen pun susah, sbb lembap sgt...

ummuabdullahsyaakir said...

Salam kak yong,saya dah cuba buang mana2 yang tak patut tapi still berat lagi,...ape lagi yang saya kena buang yea kak yong?

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .