Friday, June 5, 2009

Home » , » 150 Dugaan datang & pergi

150 Dugaan datang & pergi

leaf3.jpg
foto hanya hiasan semata

Salam semua

semalam beriya-iya dok tulis nak berehat beberapa ari... iyer memang nak berehat tapi sebelum tu nak gak mencatat lagi... hehehhehh.. pantang dapat peluang sebenarnya..

En ayah belum balik lagi, rasanya en ayah solat jumaat di Ulu Kinta. Aliya pulak baru tidur, FIkri pulak ikut maksu g rumah opah.. tinggal anis jer sedang main crane abang nyer.

Semalam dah hampir tengahmalam pun kakyong tetiba teringatkan Salwa @ Ibu Kauthar.. jadi kakyong pun sms lah salwa, sekadar nak bertanya khabar. Minggu sebelum tu ade salwa sms beritahu yang dia mengalami darah rendah... so dia kata dia letih. Kakyong ni memang pemalas sket bab2 nak sms ni, kalo teringat tu kakyong sms lah..

Terkejut dapat sms balas dari salwa "Salam kakyong, saya keguguran pagi tadi."

Reaksi daku.. sangat terkejut.. Alahai kesiannya dia, mesti salwa sedih sangat2.. semoga salwa tabah hati & kuatkan semangat. Kakyong pun takde lah nak kaco dia & just wish dia berehat lah dulu.. nanti dah okay, boleh lah stori-mori.

Pagi ni dah pukul 9 pagi baru perasan ada sms.. rupanya dari salwa... rupernya salwa keguguran semasa nak ambil wuduk subuh semalam. Yang tak best nya, salwa cakap dia tak nak blogging lagi.. dia nak buka forum pulak. Pastu dia minta kakyong suggest nama forum *actually salwa ade bg bbrapa nama* & suggest domain.. Heheh, bab2 nak cadangkan nama & domain ni memang lah bukan bidang daku.. may be Mommy Lyna @ Puan Fid boleh membantu. *Perempuan ni kan, dia akan mula merancang macam-macam dalam kepala utk let go rasa stress & sesal di jiwa... tindakan positif yg HEBAT..*

Kawan-kawan, harap dapat doakan salwa.. semoga salwa tabah, dan dapat harungi perasaan kehilangan & usah berhenti blogging yer dik. Tiada siapa yang tertinggal daripada ujian Allah. Ada lah hikmahnya kenapa salwa yang terpilih.

Mungkin molek juga kawan-kawan baca kesah Mamasyaza ni... mungkin ibu2 yang lain juga ade pengalaman kehilangan. Jika sudi boleh share di sini atau pun buat satu entri di blog masing-masing.

Sekian, selamat bercuti & berhujung minggu.

p/s : Yang belum sempat di ziarahi sabar ya, kakyong memberi keutamaan kepada mereka yang rajin beramah-mesra dulu yer.. yang singgah tanpa beramah mesra tu kemudian sket yer...


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

22 kawan ibu yang hebat:

nurdaniella said...

salam kak yong, lain orang lain dugaanNya, kann.. pasti ada hikmah di sebalik semua dugaan yang tiba tu.. buat salwa, semoga terus tabah menghadapi hidup ni.. jangan putus asa..

Fid said...

kak yong
saya disms smlm...pukul berapa tak ingat....dia kat kg MIL dia kan...
itulah dugaan...pasti ada hikmahnya....

Mama Shinta Musraika said...

Salam Kakyong..

kesiannya salwa.. ku pon dah lama tak jengguk blog dia, dulu masa jengguk dia mengeluh supply SI nya kureng.. kut2 mengandung tapi dia yakin tidak. rupanya mengandung juga, tapi Allah lebih sayang kat janin yang di kandungnya itu.. Allah juga sangat sayang dengan Salwa sebab tu di beri dugaan macam tu.. sebab Dia tahu Salwa tu kuat & tabah orgnya serta mampu mengharungi dugaannya itu. kita sama2 mendokan moga Allah memberi lebih kekuatan padanya ya. Amin.

atty's said...

semoga salwa tabah..
kty dulu seblom dpt 1st baby 2x keguguran , lepas tu dpt baby 1st..rapatlak baby kedua..lepas tu keguguran lagi..

harap salwa tabah.ade hikmah atas kejadian..

yatie chomeyl said...

mesti sedih kan tp bagusnya salwa leh tukarkn rasa negatif tu pada tindakan yg positif. semoga Allah membantu salwa dr segi mental dan fizikal

keloncot said...

Sabar jea la.. saya berdoa cik salwa supaya kuat semangat atas dugaan yang melanda.. ada hikmah atas segala yang berlaku..

precious innocent said...

lor.. xtau yg salwa keguguran... isk.. nak terjah blog dia lah kejap lg..

adianiez AIDA said...

begitula resam kehidupan, k yong...
kita sebagai hamba Allah, hadapi dgn tabah & redha...
ada hikmah nyer, meskipun pahit nak telan...
moga salwa dikurniakan rezeki pregnant secepat mungkin.
aida pun dulu dua-dua pregnancy ada problem darah rendah, but alhamdulillah, semua selamat...

MaMaMi said...

Berkongsi kesedihan biarpun saling x mengenali, bila sudah bergelar ibu, yg berkaitan dengan anak sangat sensitif kan kak. Semoga cik salwa sabar, Insya'allah Allah merencanakan sesuatu yg kita tidak ketahui. Makmi pernah mengalaminya. K.yong, selamat berhujung minggu, plan hujung minggu nk p tengok shinta beraksi, InsyaAllah...ngeh².

ILA said...

yup,lain org lain dugaannya..kita rase kita sedih,tp ade org lagi sedih...dunia ini bulat kan...

syayassir said...

hmm, berita sedih..
tapi, disebalik kedukaan, pasti ada hikmah disebaliknya... insyaAllah...

kakyong said...

SALAM semua nya,

Insya Allah nanti bila Salwa dah balik dari Johor, & mula blogging kakyong akan pesan kat dia supaya baca entri ni.

Mungkin hikmahnya supaya Aishah (anak ke2 salwa) dapat terus BF dgn salwa sampai dpt PhD... :) Aishah lebih kurang sebaya dgn Aliya jer...

2 minggu lepas Salwa warded, sebab darah rendah.. boleh baca entri tu di blog beliau.. sian gak baca nasib si aishah yg tak mo puting lain selain nenen ibu nyer...

http://ibukauthar.blogspot.com/2009/05/perjalanan-yang-penuh-liku.html

u-jin said...

ho yer ker..tumpang simpati walaupong x kenal..smuga cepat2 sembuh sepenuhnye...smuga dia kuat hadapi duggan..send my regards to her..

MiszMama a.k.a Haslynda said...

setiap dugaan pasti ade hikmahnya, saye pun pernah keguguran, tp kite redha dan tabah, lepas 3 bln alhamdulillah sy mengandung semula.

MyHasla said...

Bib,
pasrah dengan ketentuan Ilahi. pasti ada hikmah disebaliknya yang tak tercapai dek akal fikiran. Salam buat salwa semuga dia tabah.

Early last year hasrat kak has untuk menambah ahli keluarga tidak kesampaian bila nearly 3 mths baru dapat tahu it was molar pregnancy. So... doc advised kena 'rehat' for 2 years. By that time nanti umur dah nak cecah angka 40... adus... boleh ke lagi? larat ke daku? Hasrat nak menambah tu memang ada. Insyaallah ada rezeki... bertambah lar... kalau tidak... cukup lar 3 ni saje!

Precious said...

Hidup tak pernah sunyi drp dugaan. Tapi sume itu mematangkan kita kan!

kakyong said...

salam..

miszmama,
tiap sorg kita ni telah Allah tuliskan rezeki & dugaan.. semuanya bersebab kan.. Insya Allah, setiap sorg ade bahagiannya..

Kak Has,
molar pregnancy tu yg org kata kandungan anggur tu yer.. hmm, so temph 2 tahun dah berakhir ker..? this year baru 38.. boleh lagi kot.. heheh. btw, tiap sorg tak sama...

kwn saya, lepas operation anak 1st sampai skrg ni susah nak lekat.. rahim dia lemah.. 2x keguguran, pastu doktor soh rehat & buat treatment utk kuatkan rahim.. anak 1st dah 5 tahun pun, masih belum ade rezeki lagi.. so, mcm saya ni... heheh, subur kan main.. tu pasal la 3 tahun 3 org anak.. keh kehkeh..

& saya rasa anak2 saya ni masa dlm perut memang kuat.. sbb masa pregnant anak 1st saya makan nasi lamundi.. org tua tak bagi makan, sbb boleh keguguran.. tp memang baby kuat kot..
then masa pregnantkan aliya, tingin sgt nak makan nenas.. masa tu belum lg 3 bulan.. pulun bagai, nenas muda, nenas yg dimasak pajeri.. pokoknya nenas lah.. bila org tua tahu, teruk gak le kena bebel.. Alhamdulillah, saya sihat, yg aliya kat dlm pun sihat..

so kesimpulannya, semua ni Allah dah aturkan untuk kita.. definitely masa pregnant harus berhati2 & berjaga2..


Queen Precious,
betui betui betui..;)

MyHasla said...

aha bib... molar pregnancy tu mengandung anggur. Tempoh 2 tahun belum berakhir lagi. Baru 1 year plus. Next year baru boleh decide! hehehe!

Yan said...

semoga puan salwa terus tabah... takziah dari yan wlpun yan blum lg sempat mengenali tuan punye badan....

SyahNur said...

setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya..

Dayah said...

ooo..saya terlepas...sbb minggu lepas tak sempat berblog...

moga Salwa terus tabah...dan kuat semngt...

thks kakyong for sharing

kakyong said...

kakHas,
tahun depan belum lagi 40.. ;)

Yan,
salwa ni bagus org nyer..

SyahNur,
kenpa Salwa yang terpilih, Allah lebih tahu.

Dayah,
gitu lah, doakan semoga salwa terus tabah... kakyong pun tak sempat lagi nak tanya khabar dia lagi minggu ni.

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .