Monday, June 22, 2009

Home » » 168 Special featured in MomBloggersPlanet

168 Special featured in MomBloggersPlanet

Ini hanya sekadar untuk kenangan diri sendiri atas penghargaan dari MomBloggersPlanet.. masa awal2 entri ini keluar di MomBloggersPlanet, kakyong lupa nak ambil & simpan di blog Catatan Ibu. Terima Kasih LittleMama @Rose of MomBloggersPlanet. Terima kasih atas inisiatif yang HEBAT ~ mengumpul ibu-ibu blogger dan menyediakan flatform yang HEBAt ini . ;)

Featured Mom Blog – Kak Yong

Let’s meet our April ‘09 Featured Mom Blogger, Kak Yong! Her wonderful blog with the title ‘Catatan Ibu’ is located at http://kakyong72.blogspot.com/. Kak Yong is a wife to Sharul Ainal and a proud mother of 3 kids – Fikri, Anis and Aliya. She currently live and blog from Ipoh, Perak.

Kak Yong

Q: Tell us a bit about yourself and your family.

Kakyong adalah Akauntan yang telah mengubah profesion kepada pengurus rumahtangga sepenuh masa (SAHM) sejak setahun yang lalu. Ibu kepada 3 orang anak comel (setahun seorang), Fikri (3 tahun 2 bulan), Anis (21 bulan) & Aliya (10 bulan). Isteri kepada Encik Sharul Ainal dan baru menyambut ulangtahun perkahwinan yang ke4 pada 30 April 2009. Berkahwin pada usia 33 tahun dan agak lewat memegang title seorang ibu. Agak berat bila setiap tahun melahirkan, namun kini anak-anak lah penyeri hidup kakyong & suami.

Q: How did you first discover blogging? When did you start? Why do you blog?

Pada tahun 2007, selalu membaca blog cik puan sitisifir10. Beliau pandai menulis macam-macam artikel tentang kehidupan berkeluarga dan juga sosial.

Kakyong mula menulis blog kali pertama pada 6 Januari 2008. Sekadar hanya nak buka akaun blogspot, tidak pernah terfikir akan serius berblog seperti sekarang. Sesekala ade la juga buat entri, sekadar untuk rekod sendiri. (tak pernah terfikir orang akan berminat untuk membaca blog kakyong)

Mula menanam tekad untuk menulis satu entri sehari pada awal tahun 2009. Itu pun selepas sudah tidak terikat lagi dengan kerja-kerja part time. (kakyong membuat kerja-kerja akaun sebagai menambah pendapatan sejak jadi SAHM). Ada sesapa nak upah kakyong buat akaun?! ?

Asalnya kakyong berblog adalah untuk mengasah semula minat menulis. Kini kakyong berblog bukan setakat ingin terus menulis, tetapi berharap dapat terus saling berkongsi dengan kawan-kawan lebih-lebih lagi kawan-kawan yang bergelar ibu. Pada kakyong berblog adalah TERAPI untuk ibu-ibu seperti kakyong yang 24 jam 7 hari seminggu terperuk di rumah.

Q: Is this your original blog that you started with? If so, have you made any changes since you began? What types of changes?

Ya, ini adalah blog yang pertama, diberi nama Catatan Ibu, Catatan Ibu sudah berusia hampir 1 tahun 5 bulan. Telah 2 kali menukar header, dan penampilan blog juga telah 4@5 kali ditukar. (sentiasa tidak puashati dengan penampilan heheheh), dari 2 kolum dijadikan 3 kolum.

Q: What blogging platform are you using (eg: Blogspot, Wordpress, TypePad etc)? Why do you choose this platform?

Blogspot, sebab mudah, mesra-pengguna dan yang penting percuma.

Q: Do you consider blogging your hobby or a business? If it’s a hobby, do you ever think of ways to make money from your blog?

Lebih kepada hobi, belum pandai bab-bab hendak menjana pendapatan melalui blog. Tapi ada lah tampal Advertlets (pendapatan yang sangat pasif).

Q: How often do you blog and why?

sejak 1 jan 2009, bertekad untuk membuat sekurang-kurangnya 1 entri 1 hari.

Q: Do you think blogging communities or social networking communities like MomBloggersPlanet are important for bloggers? Why?

jaringan social ni penting sebagai perujuk @ platform untuk ibu-ibu. Selain dapat pelbagai maklumat di MomBloggersPlanet, boleh juga mendapat kawan baru.

Q: Does the term ‘mom blogger’ bother you? Why or why not?

Tidak sama sekali. Pada kakyong momblogger adalah ibu-ibu hebat yang berkongsi pelbagai cerita-cerita hebat (walaupun sengal).

Q: What’s your advice for moms who want to learn more about blogging or start blogging?

Sabar & rajin belajar cara untuk berblog. Beri masa pada diri belajar cara untuk membuat entri yang sedap dipandang mata & sedap juga dibaca. Cuba menulis sesuatu yang boleh dikongsi oleh semua, sebab ibu-ibu hebat memang punya bakat hebat tersendiri. Dan rajin-rajin lah bermesra di kotak komen, bila anda mesra anda pasti disenangi, Insya Allah pasti boleh mendapat ramai kawan.

Q: Do you think there’s a special talent needed to become a blogger?

Tidak. Yang penting minat & kesungguhan.

Q: What types of blogs do you read regularly? What kind of information do you seek from bloggers?

80% blog kawan-kawan/kenalan blog adalah ibu2, selebihnya adalah pelajar & kenalan yang selain ibu. ?

Catatan Ibu by Kak Yong

Catatan Ibu is such a wonderful blog to visit, read and follow. And, if you have any trouble doing your own accounts, go get Kak Yong to help!

Thanks Kak Yong for being such a great mom blogger. Here is the Featured by MomBloggersPlanet badge to be showed off on your amazing blog.

mama_featured

Technorati Profile

There Are 10 Responses So Far. »

  1. i read kak yong and she has been great in giving comments to my blog. kak yong rocks :D :mrgreen:

    [REPLY]

  2. saya suka baca blog kak yong juga!p/s: word veri ‘kaku’ terpaku I!

    [REPLY]

  3. cik fid,

    memang terpaku mjawab QnA di kala mlm sambil diganggu oleh anak2..

    p/s: pesanan penaja.. ingin kenal kakyong jemputlah ke Catatan Ibu :smile: :razz:

    [REPLY]

  4. salam.. yanpun baru lagi mengenali kakyong.. sebenarnye yanpun igt2 lupe cemane yan buleh terjebak kt blog beliau.. err kakyong igt tak?? mungkin yan bloghopping kot mase tu.. ntahla..

    tp yan suke baca blog kakyong yg yan rase byk info mengenai kekeluargaan.. klu bukan infopun.. cerita-cerita menarik yg tak jemu tuk dibaca..

    pastu kakyong sangat mesra dgn komentarnyer..

    ermm yg pasti yan paling igt.. yan mula tertarik ms kakyong wat entry pasal MIA.. coz yan pun dlm accounting field.. nak jd akauntan.. smpai 2-3 komen yan bg dlam entry tu punyela tertarik menarik ms tu.. penah terpk nak wat partime buatkan akaun orang.. tp tak tau nak market cemane..

    [REPLY]

  5. Yan,

    kakyong rasa kita kenal masa MamaAqish buat contest cute baby tu kot.. sbb kakyong dpt gak ramai kawan baru lepas join contest tu..

    Yan, kalo nak cari buat a/c, g jer tanya kat kedai2 mamak ke @ restoren mamak, tanya jer ade tak org buat a/c.. kedai2 runcit pun byk yg tak rekod a/c.. percaya lah.. kalo rajin memang boley buat duit..!! kakyong masa tgh sarat pregnant Aliya, org offer buat a/c Mee Rebus Ramli (MRR). MRR ni femes la kat IPoh.. tp tak daya nak amik, lepas pantang terus tak menang tgn dgn anak2.. kalo tak bleh le RM1-2K sebulan, sbb RMR ade 3 cawngn…

    kalo u advance in Excel, lagi senang.. manipulate jer pivot report utk buat report a/c…

    [REPLY]

  6. salam saya pun suka baca blog KakYong..Kakyong pulak rajin gak mengomen di blog saya..walaupun saya ade kesukaran nak komen di blog kakyong sbb guna IE>.saya akan cuba sedaya updaya…

    terus memblog ye kakyong…

    [REPLY]

  7. Mmm….k.yong dah menjadi contoh teladan kepada saya juga….jgn mention k.yong follow saya sedangkan saya yang sdg mengekor k.yong…kiki…

    [REPLY]

  8. Saya pun suka baca blog kakyong…dia tak lokek berkongsi ilmu & jujur bagi komen…kalau boleh hari-harilah saya mesti masuk blog kakyong ni…he,he…

    [REPLY]

  9. Salam,kak yong memang blogger tegar-suka sangat baca blognya dan kak yong pun mesra pembaca. apapun tahniah utk kak yong yea-ku akan jadikn dirimu contoh..hehe:0

    [REPLY]

  10. kak yong best..friendly sesangat..apatah lagik dgn blogger yg baru seperti saya..sangat ramah..!!

    [REPLY]


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

8 kawan ibu yang hebat:

atty's said...

kty pun mula berbloggin taun 2007 tp tak aktif..lor ni baru aktif..bila dah tak aktif berforum..hehehhe

Zuhaini said...

hehe.. tahniah ya! :)

saya pun baru setahun jagung kenal kak yong nih.. :)

banyak nak kena catch up.. haha :)

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Kita pun baru jugak... Mac 2009 di BlogSpot..

Tapi main internet ni since 1999...

:D

ummumishkah said...

kak yong memang blogger hebat.. dgn baby yang memerlukan perhatian, masih blh berblog dan blog ni byk info yg blh kita manfaatkan!

Precious said...

Hiks.. sama ler macam I. Mula2 saja suke2 tp lama2 macam dah jadi satu kemestian. Hiks. Macam tengah bercinta lak! Suker baca ur blog. Best!

adianiez AIDA said...

dgn ber blog ni dpt ramai kawan, meskipun tak bersua muka. dpt share ilmu keibuan, kewanitaan, kekeluargaan...

salam kenal yek k.yong...
aida kenal k.yong dari topik di atas la kat mombloggersplanet...

sya said...

saya kenal kak yong dari MBP ni lah... :P

kakyong said...

kak ty,
kakyong pun sama, bila dah aktif berblog ni, dah takde masa nak masuk forum... :(

Zuhaini,
mekasih... :)
takper take ur time... lelama kita familiar lah..
kakyong pun byk lagi nak kena catch up.. tak sempat pun lagi nak jengah entri2 lama you..

MamaQaypo,
ehemmm., baru berblog pun tapi dah glam... kwn2 followers pun dah ramai..

Ummu Mishkah,
tinggi sgt pujian tu..
tp kan kalo dah gian, cari jugak masa berblog... :))

kak precious,
kakyong pun baru 2,3 kali jer masuk blog akan.. cuba nak khatamkan sebanyak2 entri... konon2 nak gak nama masuk dlm top 10 komentar... :))
tp tak daya lah nak dtg selalu.. masa ku cam semput2 jer..

Aida,
salam kenal... hikhikhik... dah lama dok beramah mesra sini baru nak salam... ;;)

Sya,
oohhh... sya pun sama.. kena bagi kredit ke Ros of MBP ni... :D

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .