Monday, June 8, 2009

Home » , » 153 Jom buat Kacang botak

153 Jom buat Kacang botak

Hari khamis lepas, mood malas nak berblog telah melanda daku.. tapi daku dapat juga siapkan entri citer pasal ruan & puyu.

Hari jumaat plak, selepas buat entri pasal Salwa @ Ibu Kauthar.. daku dok menong, apa kah nak dibuat ni untuk mengatasi mood malas & bosan itu. BoringDan tengahari jumaat itu, en ayah balik bawa barang-barang dapur.. hmm, en ayah beli kacang tanah, tepung gandum, telur ayam, keateow, sayur-sayuran, & satu pack besor mayonis.

Hmmm.. dah sebulan lebih rasanya daku pesan pada en ayah supaya belikan kacang tanah, baru ni en ayah beli. Jadi daku pun memulakan lah operasi.. plan nya nak buat kacang botak macam yang daku baca di blog kak yati NB.

Tengok dalam foto;

  • daku dah siap basuh balang untuk isi kacang botak ku.
  • bahan utama : kacang tanah yang sudah ku cuci & toskan, percubaan pertama, ku guna 400 gram
  • 2 biji telur & tepung gandum
  • kacang tanah dalam telur
  • proses menggolek kacang dalam tepung
  • proses menggoreng.. berbuih2 jadi nya.. kena kacau selalu & api tak leh kuat sangat..

Disebabkan terlampau sonok nak buat kacang botak, kakyong lupa nak pergi jengah sekali lagi resepi kat blog kak yati. Konon2 macam dah ingat & letak semua bahan2.. rupernya daku tertinggal satu bahan.. rupanya daku tak boh gula. Hehehheee... patut le kacang botak ku rasa tawor hebey jer.

Pastu, teknik membuat pun silap. Kalo ikut yang kak yati tunjukkan tu, telur dipukul sekali dgn gula ising, pastu dituang dalam kacang.. tapi daku ni, telur dah le tak boh gula, pastu ku masukkan kacang dalam telur *jadi berendam lah kacang2 itu dalam telur *... pastu ku ambil sikit2 kacang tu guna sudu & masukkan dalam tepung. Selepas 3,4 kali ulang rutin, tepung dalam mangkuk ku jadi bergentel2... Makan masa plak nak menggentelnya, harus ku gunakan tangan.. wahh.. sungguh tak professional kerja memasak daku.

Pastu, ku tukor taktik. Tabur sikit tepung dalam mangkuk, masukkan kacang yg sudah berendam dlm telur tu.. pastu tabur lagi tepung sikit diatasnya & golek2 kan... heheh, baru lah cepat siap dan kerja pun nampak cam pro jer...

next time buat, kena masukkan telur sikit2 dalam kacang.. jangan rendam kacang dalam telur.. sebab kacang jadi kembang pastu lambat @ ada sikit2 tak garing. *ingatan untuk diri sendiri *

akhirnya daku berjaya juga membuat kudap-kudap kacang botak. Yer le, orang lain boleh ler cakap senang.. heheh, memang senang pun, cuma tak jumpa masa nak buat & takde bahan jer..

Ini lah hasilnya.. dapat ler satu balang yang hampir penuh... dan pada masa entri ini di tulis, isinya sudah tinggal 1/5 daripada asal... dah nak habis dah... masa baru siap & kacang tu panas lagi, en ayah kata kureng ummpphh, sebab kacang tak rangup.. mujur lah setelah ia sejuk, rangup dan sedap dikunyah. Dan en ayah le fan no 1. kebetulan sabtu & ahad, adik2 dari KL balik, so kacang itu lah ku jamu depa.

Jus epal ksimis tu, sajer lah daku buat untuk daku minum2 sambil memasak, maklum le hari panas, dok plak ngadap kuali panas.. dapat jus epal yang sejuk, ada lah juga rasa2 segar sikit. baru le bersemangat nak habiskan kerja-kerja memasak. Actually tak lama mana pun nak menyiapkannyer. senang jer nak buatnya.

Terima kasih pada Maksu Ainun (adik bongsu kakyong) sebab datang rumah, tolong tengok2 kan fikri & anis. Masa buat projek ni, ALiya sedang tidur.

Selesai buat kacang botak, dan berkemas-kemas di dapur, daku pun mula kan pulak aktiviti lipat melipat kainbaju.. yang dalam foto ni sikit jer.. kalo tunjuk seme kang orang kata daku pemalas siapkan kerja rumah plak.. huhhhuuuu... kalo ade helper dalam bab urusan laundry ni... kan best..


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

24 kawan ibu yang hebat:

sya said...

wah, kacang botak.. kegemaran best friend saya tuh.. tiap kali balik raya dia paksa saya bawak balik kacang botak untuk dia.. hehehe...

kak yong, kan best kalau mesin basuh siap dengan kering dan lipat sekali? :P

ibu_umairah said...

sedap nya......air epal tu heee.heeee.....!!!
selama nie saya tak pandai pun buat kacang botak!!!oooo mcm tu rupanya.....senang jugak

MiszMama a.k.a Haslynda said...

kak yong, tak menahan gambar diana rafar ngan zamarul hisham buat lapik jus epal..hikhikhik..macam best je air epal tu, boleh cuba..sejuk je nampak. meleleh air liur.

Dj Epoi said...

Salam Kak

Walaweiiiiiiii....gua exited tgk Baju tuh hehehehheheheehe.......
Teringat kat Abg Gua......bila Isterinya mengeluh......Bersepah nyer baju yg tak berlipat.....

Ngn Slumber Abg Gua berkata : Alaaaaaaaah bukan BATU ...yang bersepah.....kain jer hehehhe

Mai sebiji dua kacang botol tuh!!! heehehe

Dayah said...

salam kak yong...
rajinnyer...
baru saya tau namanya kacang botak...

lipat baju..kalaula ada mesin melipat baju, pasti saya beli satuu..

ummu_abdullah said...

waa, kakyong ni suke wat org terliur dengan airnye... hehe...

Banyak ke baju tu...? x bayak la tu...huhu...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

hihik... nak mama SNAP kain baju kat umah mama lak? dah mcm kedai bundle dah ni... susah betoi bila takdak anak dara ni.. semua kena buat sendiri...

Kacang botak? My Sis selalu time RAYA akan start JUAL ... SEDAP!!!

Yan said...

kacang memula mmg rase cam lemau jek... tp bile dah sejuk baru rase rangup.. tu yg takleh rakus sangat makan panas2 hehehe..

sedapler kakyong kacang botak.. yan ni penggemar kacang.. bagi satu balang.. insya Allah licin tak dan sehari.. time keje ngap.. tgk tv.. ngap.. hehehe

Yan said...

alamak bab baju tak berlipat tu..mmg takleh handle ah...
yanpun tak tau yg kat umah yan ni same level ngan akak ke atau lebey parah lagik..
tak taula mmg malas skit bab2 nak melipat ni... kikikiki..

kakyong said...

salam

Syayassir,
wah.. kira sya ni dah terer lah buat kacang botak...
tu ler kalo ade pun mesin tu, ntah mampu @ tdk daku membeli nya..

ibu_umairah,
air epal memang sedap.. guna epal merah yg rangup tu.. pastu kisar sekali dgn kismis brg 2,3 sudu.. memang sedap.. tak payah boh gula.. sbb kismis dah cukup manis..
senang jer ib_umairah, raya tahun ni tak payah beli, buat sendiri jer... kakyong selama ni dok beli.. 1 blg ade le habis dekat RM10.. buat sendiri, modah tak sampai RM3 pun.. :p

Miszmama,
tak daya dah daku.. zamarul & diana raffar pun ku hentam jer jadi alas.. hihiiii..:))
cuba jgn tidak.. kismis tu rendam dulu, bior kembang sket, baru senang nak blend...

DJ Epoi,
daku baru bhajat nak jln2 ke blog u.. dah masuk list mesti terjah minggu ini.. en suami memang lah senang ckp, kain jer yg bersepah.. tp puan isteri ni yg tak tahan mata memandang.. :D

Dayah,
ade nama lain ker?
tu lah kita zmn ni kalo boleh semua nak ade gadget utk tlg buat kerja rumah... :))

Ummu_abdullah,
memang sedap air epal tu.. tp anak2 tak suka.. jd ibu sorg jer lah ngadapnyer... :)
tu baru tunjuk sket.. belum yg kat bilik belakang... fenin org tengok.. kdg2 lemari/laci baju anak2 pun sampai
kosong, kena p cari yg tak berlipat... tu lah punya tak sempat nak urus kain baju ni...

MamaQaypo,
tu lah harap2 cepat lah besor 2-2 anak dara, dpt le tlg2 ibu dgn koje rumah.. mama ade rezeki dpt lah sorg anak dara.. ke dah tutup kedai? ade org nak tutup kedai sblm umur 35...!

Yan,
rajin kan diri Yan bab lipat melipat ni... hehehhhh... 1 balang boleh habiskan.. ish ish.. org perak kata BL @ buruk lantak.. :))

sitisifir10 said...

Auuww...saya pun tak lipat kain lagi ~x( ...dah lama tinggal memasak pulak tu sbb numpang makan umah mak...ha ha...adui..jom kakyong, kita gotong royong...

Fid said...

harus kucuba
10q kak yong...

MaMaMi said...

Sonang yo...ngeh². Insya'allah, petang nanti mau x gigih makmi mencubanya. Bleh dikudap² sambil tengok tv...ngeh² tengkius akakku..

MAMASYAZA said...

bab melipat baju ni rasanya...semua org cam tu kot...maleh btoi kalo bab nak melipat baju...kalo ada mesin lipat baju kan best

Zuhaini said...

wah.. pandainya masak! :) saya tak reti nak buat kacang ni.. :(

amizah said...

wah kacang botak...my feveret...dah lama nak cuba buat tp tak tahu nak buat camner....ni dah ada resepi boleh la try...

Mama Nazhan said...

kakyong... saya sangat suke ini kacang botak... kena try ni.. saya memang suka kudapan berasaskan kacang... rasanya tidak merbahayakan kesihatan kot!

SyahNur said...

bestnye kacang botak.. sy mmg suke kunyah2 kcg botak ni.. tp, kalo belasah bnyk2, siap la naik jerawat.. haha..

kalo rajin nk try jugak la buat ni..

wah, kak yong, kain2 tu sejibik mcm kain2 kt rumah sy jugak! haha.. hari2 basuh, hari2 kene lipat, kalo x lipat 2-3 hari, confirm jadik 'gunug ledang' haha...

yatie chomeyl said...

nak order satu balang leh? mekaceh :D

kakyong said...

puan sitisifir,
wow, ku memang suka kalo gotong royong.. cepat siap.. pastu boleh rehat2 main2 dgn anak2..

Puan Fid,
coba jgn tak coba.. kalo anda alah dgn kacang, (jerawat??!!) jgn daku yg kena belasah erkkk...

MaMaMi,
sila2.. pastu nanti meroyan di blog yer.. ku nak tengok hasil kudapan mu... huahaahhhhaaa...

Mamasyaza,
bak kata Dayah & Syayassir.. senang le hidup kalo ade mesin kainbaju.. masuk jer baju kotor.. programkan dia, basuh, kering & lipat.. pastu 1,2 jam kemudian, keluor lah kainbaju siap berlipat lagi... sgt best..

Zuhaini @ ibu alia,
coba lah buat.. dah tunjuk step by step tu.. senang jer.. kakyong sblm ni pun tak penah buat.. ni patut bh kredit pd kak Yati NB

Amizah,
salam kenal yer.. sila lah buat... ;)
nanti kakyong masukkan kan ur link di kakyong's bloggerlist

Mama Nazhan @ Bai,
hahah.. setiap yg terlebih makan mesti lah membahayakan kesihatan.. :p takat kudap-kudapan nak bahaya apa... cupcake mkn terlebih2 pun boleh bahaya jugakk.. kihkihkih..

SyahNur,
kalo tak tahn dolat kacang, usah dikudap byk2.. seksa gak nak melayan jerawat tuh...
lipat kain kakyong tak juga melipat hari2.. kdg2 bila dah letih sgt, memang tangguh esok.. tp la ni dah jd lebih dr gunng tahan dah.. mujur belum jd gng kinabalu... ;;)

yatie @ mommy SN chomeyl,
waduh, permintaan org dlm pantang ni... huhuh.. ;)) ku takut sampai japang, balang berkecai sekali dgn kacang2 tu...

sya said...

alamak kak yong, pembetulan... bukan saya yang buat... mak sedara saya tokei kacang botak time raya... hehehe.. malunya saya... :P

miela77 said...

sedapnya...patutnya masa aju or ee balik ke KL tu minta packing siap2 utk iela...hekhekhek...

kakyong said...

sya,
ade gak title anak sedara tokey kacang botak... ;)

iela,
ingat kan berpantang makan kacang.. heheh.. ;;)

Yan said...

adeh kakyong... BL??? sopannye... klu orang tak tau.. mesti senyum2 kambing jek..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .