Monday, June 15, 2009

Home » » 160 Sarapan : French toast

160 Sarapan : French toast

Salam kawan-kawan ibu,

Selamat memulakan minggu baru... selamat berMonday blues... yer ke monday blues.... *masa kakyong kerja dulu, jarang ade mood monday blues... tak tau le kenapa? mungkin sebab daku workaholic kot.... * /wahaha

Pepagi ni citer pasal makan lah lagi... kakyong ni sebenornya tak le tahu sangat pasal french toast ni.. Jadi bila di tanya dengan Mrs Google, rupernya ada macam-macam cara untuk sediakan french toast ni... so kome seme google jer lah, kalo nak tahu lebih lanjut...

cuma yang kakyong dah cuba buat & dah habis dimakan pun, adalah berdasarkan buku resepi sarapan pagi yang dibeli oleh en ayah pada awal bulan Jun 2009.

Ini adalah buku resepi untuk sarapan pagi yang en ayah beli. :D Agaknya sebelum ni ibu selalu merungut tak tau nak masak apa pepagi... *bukan tak tau, tapi dah habis kira2.. tak leh nak pk.. * asyik2 nasi goreng, mee goreng, pasta, cucur ikan bilis & segala mala jenis cucur.. kdg2 bubur nasi & telur mata kerbau.. bihun goreng dengan memacam gaya, sandwich.. & pendek kata memang ulang2 yang itu ajer lah.

dengan bantuan buku resepi itu.. ibu telah berjaya meniru resepi french toast.. tak jumpa plak resepi yang camni masa dok tanya kat Mrs Google. Btw, simple jer cara nak buat.

  • Roti gardenia *suka lah nak roti apa kan.. high 5 ke gardenia ker, roti jenama peladang ker.. janji roti lah* sapu sekeping dengan mentega/butter. sekeping lagi sapu dengan peanut butter.
  • Pastu letak letak sekeping keju, lapiskan 2 roti tu.
  • potong 4 jadi bentuk segitiga (tengok foto no 2)
  • pastu pukul telur 2 biji, suka lah nak boh lada sulah @ tidak.. kakyong tak boh apa2 pun.. nak boh fresh milk, tapi fresh milk takde.
  • kemudian celupkan roti dalam telur & bakar dalam pan/kuali leper.

Hasilnya adalah seperti foto A & D. Yummy licious... nampak tak keju yang mencair tu... nak rasa, kena lah buat.. senang sangat.

Tapi anak2 daku tak suka yang disalut telur ni, depa makan yang tidak dibakar tuh.. sudahnya ibu le yang kekenyangan. Tak leh makan selalu ni, mau berat ibu naik mencacak2. ;)

Air ribena itu sengaja dipertontonkan untuk tatapan Mommy SN yang chomely... /hmm

sekian, catatan tentang french toast. ;) nanti kita berkongsi lagi resepi2 menarik daripada buku sarapan tu yer.


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

16 kawan ibu yang hebat:

Zuhaini said...

wah.. sedapnya... kak yong rajin masak ye..? :) hihi...

Precious said...

ekkk .. belum makan pagi ni! Lapo pulak!!

yatie chomeyl said...

uwaaaaaa kak yong sengaja letak gambo air ribena siap dgn ais lagi...uwaaaaaa...babab kang kak yong nih 8-}

MAMASYAZA said...

sedap tu....tgk cheese tu mencair..menyelerakan

atty's said...

kty lapo nie lom bfast..sedapnya waffle.

SyahNur said...

fuh.. mmg menyelerakan la french toast ni.. kami sefamily mmg suke dgn roti.. sy sendiri pun ade mcm2 resepi breakfast dgn roti.. ade gak resepi yg mcm kak yong ni, tp x letak peanut butter, sy letak sosej yg dipotong halus2 then lapiskan dgn cheese, salut roti tu dgn telur, then bakar, mmg best bile cheese tu mencair, so sosej tu x la jatuh2, dia jadik melekat.. try la.. hehe..

kakLuna said...

alamak..lapar...tgh posa ganti lak :P

Ummi Salsabila said...

lapola kak yong!! sdp je.lg2 tang keju tu..
sian yatie tgk air ribena tu..;p

Yatie said...

sedap tu chef kak yong, bila nk buat lg? amyatie nk dtg umh bertanggak ekekkekek

MatAhaRiKu said...

nice n healhty breakfast..cayalah

kakyong said...

zuhaini,
anak2 dah semakin mbesar ni, memasak menjadi 1 keperluan.. masa fikri baru 1 thn, memang jrg2 masak.

precious/kak atty,
heheh.. sengaja ditayang di pagi hari

mommy SN,
ku sajer nak menduga mommy yg dlm pantang nih... lebih2 lagi bila ribena idaman bertukor menjadi CD... :))

mamasyaza,
nanti bleh buat kat rumah.. utk minum ptg pun sodap.. :)

syahNur,
mekasih for sharing resepi tu.. boley di coba2 nanti... kalo anak2 tak gemok, ibu nyer lah yg naik badan... ;;)

kakluna,
ooppppsss.. posa ker, sory lah... selamat berposa ganti yer... ;))

US,
lama nyer tak jengah sini... bz jln2 yer... :p
heheh, sajer nyakat ibu yg masih dlm proses berpantang...

amyatie,
boleh, len kali ku tepek di sini lagi.. jemputlah bertanggak selalu... :))

jun,
healthy ker? hmm, kalo terlebih kalsium susah gak kan... kalo ikut cdgn cara hidangan pemakanan dlm buku, baik di makan dgn bbrp hirisan peach @ epal..

sya said...

aduh, sodapnyooo...
tengah puasa ni nampak roti pun meleleh... :P

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong,

lama ku tak bertandang kat blog kakyong ni sebab shinta demam kuat minggu lepas. terpandang je roti tu emn.. leleh air liur.

ku pula kalau ada bread slalu sapu dgn mayo+sos cili pastu tempek dgn sausage pastu celup dlm telur.. toast la.. emn.. memang sodap!

silversarina said...

Akak pun kalau nak cepat buat french toast je, paling mudah , belajar masa kelas SRT dulu kat sekolah :D

U-jin said...

ade mmg lapor ni tgk french toast....nak pi masak ler...

kakyong said...

sya,
posa yer semalam.. bagusnya, daku ni yg belum ganti posa lagi.. rasa mcm dah ganti, tp ade juga perasaan mcm belum ganti... adoiii, nak kena check semula.. b-(

mama shinta,
sian shinta demam yer.. memang musim panas & musim aank2 demam masih belum berakhir... ramai betui anak2 yg demam nih...
ku pun suka dgn resepi mu itu.. nanti boleh ku buat utk anak2..

kak rina,
memang senang kan kak.. tp anak2 saya ni mcm kureng sket lah roti2 bersalut telur ni.. yg fikri hari2 minta nasi goreng.. mujur lah anis belum pandai meminta2 lagi... kalo tak fenin gak nak memenuhi permintaan anak2..

U-jin,
heheh.. masak jgn tak masak.. kalo tak masak, nanti lapor... ;)

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .