Sunday, June 7, 2009

Home » , , » 152 Can man and woman be real friend ?

152 Can man and woman be real friend ?

Salam semua,

Sebelum menyentuh kepada tajuk entri, kakyong nak menjawab beberapa pertanyaan :

  1. Pertanyaan dari Yan & Mirah tentang 'bocat'. Bocat adalah nama ikan ruan dalam loghat perak. Kalo orang Negeri Sembilan disebut 'bocek'. Yan, tak kuasa lah kakyong sesuka plak nak bagi nama timangan kat ikan tuh... heheheh... Laugh
  2. MamaQaypo ade bertanya pasal untuk bezakan 'komen bulanan' & 'komen terkumpul'.. rasanya yang MaMaQaypo dah letak di blog itu adalah 'komen terkumpul'. Untuk lebih lanjut mungkin boleh godek2 kat entri kakyong yang ini ~ SHARE some blog tutorials @ tips
  3. Untuk jejak/trace pengunjung dan analisa pengunjung boleh register @ sign up dengan Mr Histats

Ok, sekarang kita sembang tentang tajuk entri.. "Can man and woman be real friend?"

Ini adalah tulisan kakyong yang ditulis pada Thu, 06 Jul 2000, hampir 9 tahun yang lalu. *lama dah, masa dok godek2 benda lain, terjumpa pulak tulisan ini, yang ditulis menggunakan nickname Mona_Mz72.. * ini bukan lah tulisan asal, tetapi adalah balasan @ pendapat kepada email yang bertanyakan isu tentang tajuk "Can man and woman be real friend?"
Assalamualaikum rakan netter..

Lelaki & perempuan jadi REAL freind..  ?!

Islam sendiri dah buat guiedeline.. memang tak leh boyfren galfren ni..
Tapi bukan tak de contoh lelaki perempuan yg betul2 jadi real fren..seingat saya
majalah Al-Islam keluaran tahun lepas ade kemukakan isu ini.. rata2 yg jadi kwn baik
ni sebenarnya dah start berkawan sejak zaman kanak2 lagi.. bila dah kawin isteri/suami
pun tahu their relation tu.. & ada2 masa kalau spouse tak nak temankan depa pie
somewhere or shopping ke.. boleh ajak kwn baiknyer tu jadi teman shopping..

Pengalaman saya.. saya ade sorg je kwn lelaki yg memang betul2 baik & memang tak de
feel apa2 pun kat dia & dia pun memang tak de feel apa2 kat saya.. [saya tahu sebab
dia cakap kata saya mcm tu..] saya kenal dia masa saya tengah dok terkebil2 & 'sesat'
masa hari pendaftaran ko-k music semasa dikampus.. orangnyer memang le hensem.. tapi
ntah kenapa memang sejak kenal & until today memang semata2 hanya kwn.. dia pun memang
selalu tolong saya & jadi teman ketawa & menangis .. tapi kami ni bukan le jenis mcm
org lain yg macam belangkas.. tapi kalau kami ade problem study ke apa ker.. we end up
talk to each other... And byk le jugak secret dia yg save dlm 'poket' saya.. La ni dah
keje memang le jarang2 contact sebab masing2 pun bz.. dulu2 masa saya selalu turun Kl
parking kat rumah member di Bdr Tasek Selatan, dia rajin jugak tolong amik kat Pudu..
sempat singgah kat rumah dia lunch sama family dia.. & saya pun pernah lepak rumah mak
no.2 dia kat Seremban.. adik dia pun saya kenal rapat.. adik dia pun tanya " akak dgn abg camne? bila nak ikat " Kami gelak je..
tak kuasa nak cakap pjg lebar.. hakikatnyer kitorg ni memang sesuai jadi kawan jer..
la ni kekal berkawan thru email je.. dia lah selalu kata.. tak nak 'my somebody'
cemburu or ape ke..  :)

Selain dari tu saya memang fobia sikit berkawan dgn lelaki..
Kalau boleh terus nikah jer.. lagipun bila berkawan ni kita tak sedar macam2 dosa
kering/maksiat yg kiter buat..

bukankah org ketiga antara lelaki & perempuan itu ialah syaitan laknatullah... 


Hampir 5 tahun selepas kakyong menulis sedemikian, baru lah berjumpa dengan suami, kami kenal pun melalui orang tua... boleh baca pasal tu di entri Bertemu jodohnya... part 1 & Bertemu jodohnya - part 2.

Alhamdulillah, sekarang ni kawan baik adalah suami daku, tiada yang lain. *kawan baik yang lelaki lah * Sahabatku yang hensem itu pun dah lama tak contact, kadang2 adalah juga menegur di Facebook. Masih bujang lagi. Nampak dia pun dah sangat happy dengan life dia.. Rumah dia pun kan main vogue lagi... compare dengan rumah daku yang laksana kapal karam.

Kakyong ade seorang lagi kawan baik lelaki, Syalleh nama dia. Memang kelakar sangat berkawan dengan dia ni. Masa 1st year, Syalleh ni memang nampak pelik, rambutnya panjang, suka pakai t-shirt terbalik & jeans yang terkoyak dan pendek takat lutut. Tapi dia memang baik, bila dia tahu kakyong tak makan, dia siap belikan nasi bungkus, siap terjerit2 panggil soh turun makan. Masa tu dah kat kolej EON (kolej kediaman di UUM) block yang dekat dengan masjid tu. So, turunlah makan & dia siap tunggu kakyong makan sampai habis, masa tu umur baru 21. Pernah juga dia datang ke kolej kediaman pada tengahmalam, sampai pak guard amik nama & no matrik kami. Tak tahu lah pak guard tu report ke mana, sebab lepas tu memang takde kena tindakan apa2 pun. Bila diingatkan semula memang lucu kenangan tu. Rasanya dia dah lama kahwin, anak pun tentu dah besor & sekolah. Tapi memang sejak tahun 1996, lepas grad memang takde jumpa dia dah.

Tak salah jika kalian punya kawan lelaki yang baik, sebaiknya biarlah suami pun kenal juga. Sebab persepsi setiap orang tidak sama, ade suami yang tidak suka isterinya terlalu baik dengan kawan lelaki sebaik sudah menjadi isterinya. Lagipun, itu memang hak suami, buat apa nak cari kawan lelaki lain kalo suami sudah boleh jadi teman untuk mencurah rasa, dan kawan berbual yang baik. Sebaiknya jaga lah adap2 dalam bersahabat ni, dan jaga status kita sebagai isteri. Jika ada masalah rumahtangga, berbual dan berunding lah dengan suami, bukan nya meluah rasa dengan kawan baik lelaki kita. Fitnah boleh datang dari pelbagai arah, jadi jagalah status kita sebagai isteri, bila berkawan baik dengan lelaki selain suami kita.

Kakyong tak pandai nak bagi tips ke apa, sebab hal ini adalah common-sense.. tetapi ada juga di kalangan isteri-isteri yang ambil mudah hal ini, tanpa sedari dalam diam suami terasa hati. Jadi, sebaiknya jaga komunikasi 2 hala anda & suami. Berterus-terang jika anda ada kawan baik lelaki. Usah disembunyikan, nanti 'meledak bom jangka yang tidak kita menduga'.

Camner dengan plak dengan kalian?!


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

20 kawan ibu yang hebat:

mama Tiara said...

wah kak yong..suke lah dgn entry ni. lepas je kawen, sy dah tak pernah dah contact kawan2 laki masa sek @ kolej dulu. Rasa mcm berdosa plak kalu nak bersms @ berkoling2 dgn laki lain. My hubby is my buddy da

Precious said...

It all depends on ur hubby (kalu dh kawen ler). If hubby jenis yg x suker baik x yah. Jangan tempah nahas. Naye ...

sya said...

betul lah kak yong.. seeloknya bagitahu kat husband kalau ada berkawan dengan lelaki.. kalau nak jumpa, bawak husband sekali.. tapi, seeloknya tak yah lah jumpa kan?

pada saya, dah ada husband, nak mengadu apa2, baiklah mengadu kat dia je.. tak elok cerita hal rumahtangga kat orang, terutamanya lelaki.. takut nanti dia ambik kesempatan pulak...

yatie chomeyl said...

erm...hubby sy x jeles dgn kwn baik tp sy plak jeles dgn kwn baik die...camno ni kyong? hik3x

MaMaQaYPo FaMiLy said...

ten q kak yong ttg tutorial tu

MaMaQaYPo FaMiLy said...

MaMa ramai kawan lelaki dari pompuan.. Tapi MaMa x penah membelakangkan suami, jadi secara otomatik, kawan MaMa akan jadi kawan my hubby juga...

sitisifir10 said...

Saya lak memang tak kawan dah dengan kawan laki ku. Nampak mcm cik abg tak berapa berkunan kecuali beberapa orang aje....rasanya kalau nampak suami tak suka, baik tak payah kawan aje..insya ALLAH tak rugi

Yan said...

hahaah manela tahu kakyong... orang skangkan bela pape ade name timangan.. heheh

ermm pasal kawan baik lelaki..

bole kata seumur idup ni..
yan ade 2 kawan lelaki yg baik..

sorang tu kawan kenal dr forum.. dia baik.. yan selalu jugakla menyusahkan dia... susah pasal.. yan selalu mintak dia jemput dan hantar.. wlupun tengah2 malam.. tp dia ok.. takde banyak soal.. suka kawan dengan dia.. sebab dia ske melawak.. wlupun dia kuat jugak menyakat..

lagi sorang kenal from u.. mmg takde perasaan langsung kat dia.. skang masing2 dah ada famili sendiri.. yan kenal wife dia.. n suami yanpun kenal dia. kami still contact coz yan jd runner dia (ejen umah) skang..

U-jin said...

kawan lelaki yer..emm ramai..opis mate, clasmate..tp xde lar lebeh2..kuar 2-2 pong xde ar..x berani...huhuh...takut..kang kena dush2..dgn incik suami...setia pd yg satu..hopefully for rest of life..insyallah

Noy said...

noy masih contact wif my 7 yrs bf..but contact thru email..hubby noy dah tau and he doesnt mind..as long as i know the linits and strictly no meetings..

Noy said...

oppss..7 years ex bf..hehehe

kakyong said...

salam buat semua

mama Tiara/Precious/syayassir/yatie mommy SN/MamaQaypo/sitisifir/Yan/U-jin/Noy,

setuju dgn pendekatan TAK USAH CONTACT2 Daah.. heheh.. i do feel guilty nak contact2 nim lebih2 lagi kalo kwn tu dah jd laki org..
tapi kalo ade pun, sbb kwn2 sekerja dulu, so depa pun dah jd kawan suami juga.. tp kwn suami tak pernah lah pulak jd kawan daku... :))

contact2 via email... hmm, pun tidak jugak.. dulu ade jugak lah si xbf mencari daku.. kata dia nak minta MAAF.. tup2 anak dara nya yg umur 13 tahun sms daku, tanya daku sapa...?! haaa, kantoi sudah mcm mana nak jawb.. so daku dgn COOL nya jwb lah.. 'kwn babah masa sek men dulu.' fullstop.. no more sms or email to him.

sebaiknya .. nahas usah di tempah.. dengor nasihat kak Queen Precious.. dia dah byk makan garam.. ehehehhh, jd byk ler pengalaman... ;)

en suami pun sebenornya kena gak alert dgn perasaan isteri, kalo en suami pun ade kwn rapat prempuan, usah le lelebih asyik nak bercerita pasal org tu puji bagai ker... eeeii, kalo daku pun hangin.. puji le isteri tu berbakul2 tak per.. bior cair & lembut hati isteri.. baik utk kerukunan r/tangga... ;;)

SyahNur said...

kalo ttg isu ni.. for me, sangat tidak practical lelaki & perempuan menjadik best fren bile masing2 da mendirikan rumahtangga.. sbb kekadang, ini lah salah2 satu punca keretakan sesebuah institusi rumah tangga.. nk buat ape ade best fren lelaki lain sedangkan kite sendiri dah ade suami yg blh dijadikan lebih daripada best fren yg blh berkongsi segala2nya dgn kite...

sy pun mcm lebih kurang mc kak yong gak.. pernah ade sorg dua je kawan lelaki yg betul2 close tapi mmg x de feel! haha.. then, bile jumpe hubby je, kejap je kawan kami kawin, mungkin jugak sudah jodoh, segala2 nya di permudahkan oleh Allah.. alhamdulillah.. skrg ni, semua kwn2 lelaki yg dulu2 semua da lost contact lepas kawin... sy cume keep in touch dgn kwn2 perempuan shj! sbb rasa mcm pelik pulak isteri org kawan dgn lelaki lain...

nadnye said...

hmm. dulu mmg ramai kekawan lelaki nie.. yang best fren pun ada.. sekarang semua dah lost contact..
Tapi sejak dah kawin mmg tak contact dah sesapa.. macam KakYong juga la my hubby is my best fren.. and boyfren :)...
saya pun setuju, kalau dah kawin tak payah la nak ada best friend ngan lelaki lain... tak payah nak cerita masalah ker aper.. nanti lain jadinya..
Kalau saya pun sebagai isteri tak suka ada kawan best fren suami kita.. orang perempuan...
jadi dua-dua kena tau batasan .. baru aman rumah tangga..

Fid said...

kak yong
kak yong UUM ya.hb saya situ juga ..tahun berapa ntah...1997 masuk matriks
hehehee

saya ada kawan lelaki ramai..male friend....
(tetapi saya ada 'boy friend' seorang sahaja..)

sampai le ni bleh dikatakan setiap hari saya akan beremel dgn kwn saya itu..kawan dr form 1 lagi..(saya kapel ngan hb form 5..)
then saya ngan kwn saya tu sama metrik jepun..pi jepun lain univ tapi tetap suka sms/emel2 juga.maklumlah mkn nasi kawah sama2..hahaaa
hb saya kenal kwn saya itu(ya la sama sekolah...hb headboy..kwn saya tu prefect juga)

selain kwn yang satu ni
saya ada lagi kwn rapat masa dok matrik dan dok jpn..bg initial C la...
memang masa thn 1 kat japan tu hari2 pakat2 callling bgn subuh hahaa
dok jauh..tapi calling2...
masa dok malaysia pun saya dah berkenalan ngan awek(serta awek-awek) kwn saya ini..sib baik dia kwn ngan saya..kalau dia kwn ngan awek-awek dia..mesti jauh jlnnya dia nak kawen ngan wife dia(awek asal)
saya mmg tak de perasaan kat kwn ni...mmg selalu cerita bab boyfren kebanggaan saya kat dia..dia pun cite bab awek dia

tapikan...pada malam esok dia nak nikah dia call saya..tanya...
"cik aku nak nikah esok...."
saya jawap
"aku tau la..tapi aku tak pi sebab aku kerja"
then dia cakap
"cik ko sungguh ka???ko sungguh bagi aku nikah?"
saya jawap
"apa kes tanya aku nih?kan aku dah tau 'berkurun' lama ko akan kawen ngan X.."
dia menyambung...
"tak...aku nak tau betul2 ni...betulkah ko tak mau nikah ngan aku?"
saya bantai gelak sekuat2nya dan saya reply
"betul..aku tak pernah ingin nak menikah ngan ko....akukan dah ada N...apalah ko ni..abih selama ni ko ingat aku nak nikah ngan ko?"
dia jawap
"kalau ko nak..aku nak!"
maka saya pun tarbiah dia sejam dua..

tapikan kwn ni sampai le ni akan call saya at least sbln sekali...tapi time bukan wife dia ada sebelah...apa daaaa...
kak yong
18 kajangla komen saya1 ampun
sila bg anugerah komen terpanjang kat saya!
kahkahkahkah

Lady Qay said...

kak yong, saya pun ada kwn baik lelaki..yg saya smpi skrg still cntct..knal dulu sblm bchenta dgn suami.wpun rmi ingt kami kapel tp kami takdak prsaan skit habuk pun..hahaha...sronok sgguh pk zamn2 kwn2 itu..skrg pun msih baik n suami pun knal n baik dgn dia...

syahadah said...

kak yong..kadang kala kan..pelik jugak tau..kalau kita ada kwn dgn lelaki..cik abg tak suka..tp derang bole..bg alasan urusan kerja..!!
kadang kala ym mmg ada geng lelaki..tp kalau ada die mmg saya tak on ym..bukan nak curangpunkan..cuma berkawan..!!apa yg nak takut sgt..saya duduk umah jek..lainla suami tu..gi sana sinun..lagila kita jeles..dan kena jeles!!

kakyong said...

SyahNur/nadnye,

sebaiknya dah jd isteri memang baik2 sgt2 membataskan pergaulan @ contact-mengontact kwn2 lelaki nih.. tp ade stgh org anggap mcm antisosial.. hahah, daku kalo kena mcm ni, daku tanya balik, apa kah itu bersosial.. kalo bersosial dgn laki/suami org, ade bagus ker? hehehh...

lain ler kalo utk tujuan koje.. sungguh tak masuk akal kalau dlm urusan kerja prmpn smpai tak nak berckp (baca berbincang hal urusan kerja) dgn rakan sekerja yg lelaki sbb nak jaga hati suami & jaga matahati... hmm, kalo ade yg bg alasan mcm ni.. daku memang suruh berhenti kerja & cari kerja lain shj...


Puan Fid,
pjgnye.. boleh buat 1 entri.. keh keh keh... huhuuuuhhhh, mengimbau citer lama,, glam jugak le puan fid ni.. kwn baik jatuh cinta?!
daku pun penah gak jd cam gitu.. cinta kah itu... ekekekekkk.. tp tu lah kan dah hati ku bukan utk mu... ;)


Qay,
suami tahu takper.. janji 2-2 pihak aman damai... peaceee... :D

Syahadah,
elok tu ikut jer ckp che abg kalo dia tak suka... usah cemburu sgt.. ada baik nya tak contact2 dgn kwn laki bila dah kahwin... hehehhh, kalo dah betui urusan kerja, nak diapakan lagi.. jgn kita gaduh dgn suami pasal hal tu sudah... yg pntg elok kita pk yg baik2 jer, sbb kalo pk yg mcm2 tu pun dah mcm satu doa.. so pk the good part jer lah.. usah merinsungkan kepala kita.. urusan dlm rumah pun dah cukup merunsing... ;;)

Fid said...

kak yong
glam apo! mayb selesa kot jatuh sayang takut kehilangan sbb I kan baik hati kahkahkahkahkahkah
tapikan wife kwn saya tu laaaaaaaaaaaawwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaaa sgt!

sayakan...cheewahhh..mmg citer segala bab semua kwn ngan hb saya
hatta citer kakyong pun huhuhuhuhahahaha...
makanya kalau saya emel kawan sat det namanya..balik kang saya akan citer 'tadikan bang det katakan bla2..."
hb saya tak sembang ngan det pun tp dia akan rasa mcm dia sembang hahahahahah

saya sebenarnya tgh karang bab 'kekasih gelap' kahkahkah

ctzura said...

Salam kakyong..
bc n3 ni tringat bespren boy ms kat UPM lu. Mmg kami rapat gilers....slalu kuar sama, kdg tu cam kapel pun ada. Dia pun kwn hb sbb kami 1 cos dulu. Tp sejak declare scr rasmi ngn hb, hbgn tu agak renggang sket. La ni terus lost kontek. last jumpe pun ms sy kawin.
Skang hb la kawan,sahabat& kekaSIH. Seorang lelaki terbaik yang sy ada. Tpt sy berkongsi segalanya...

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .