Thursday, June 4, 2009

Home » , » 149 mode letih : ~v~ fish story

149 mode letih : ~v~ fish story

Salam semua

hari ni lewat petang baru ibu dapat @ berpeluang nak buat entri baru.

hmmm.. kita sembang/citer pasal ikan lah plak yer... layan jer lah foto2 yang ibu tepek ni.

beberapa hari ni memang letih @ penat tahap maximum, @ bahasa yang dok guna la ni.. letih tahap gaban. en ayah sejak 2 minggu lepas dok g mancing jer.. memang lah dapat ikan banyak.. tapi ibu lah yang letih.. tak larat nak proses ikan.. lagi tak lalu nak bermain dengan bau hanyir.. bila dah terlalu banyak.. nak muntah pulak dibuatnyer..

ni adalah projek bulan April 2009. Si puyu kering sudah pun selamat sampai pada kaknik. si bocat kering plak di tempah oleh jiran lorong belakang. Dan baki puyu & bocat kering di'kidnap' oleh adik yang dok di FRIM.

Dalam foto tu, fikri sedang belajar timbangberat... hehehehh.. Smile gaya tu macam pandai jer baca kiraan penimbang.. tapi nombor pun tak kenal lagi.

Bila ibu cakap,"hmm,.. tak sampai 500 gram pun." Respond Fikri.."ooooo..."

Foto2 ni pun koleksi ikan untuk projek bulan April 2009. Tengok foto yang ke2 tu.. tu si bocat spesis warna putih. yang bawah tu yang biasa dapat spesis warna kelabu @ hitam. Bocat yang putih ni saiz dia panjang, yang kelabu tu dia lebih lebar. Anis & Fikri memang excited kalo dapat tengok ikan. Anis masa tu memang tak berapa sihat, ibu siap pakaikan stokin.. yer le demam sampai kaki sejuk.. sudahnya bila dapat tengok ikan, sehat jer dia.

yang ini projek baru bermula. Happy kali ini en ayah memancing di Chemor. Memang lumayan hasilnya. Dapat jual ruan di pasar besar superkinta *superkinta dah takde yer.. tinggal pasar besor jer * RM8 sekilo. Murah jer. Kalo jual ke restoren cina boleh dapat harga lebih mahal.

si bocat yang baru ni, en ayah yang proses kan.. tengok lah tu punya lah banyak di sapunya asam jawa.. sampai habis la stok asam jawa adabi ibu.

Tapi si bocat tu belum di jemur lagi. Masih dalam freeze.. ibu peram yang berasam jawa tu sehari semalam, pastu basuh semula & lumur plak dgn garam & peram lagi dalam freeze.. esoknya baru jemur.

Foto2 ni snap pada 2 Jun 2009. Tengok lah si aliya, dari dalam rumah, dia keluar sendiri.. excited sebab abang fikri & anis kat luor tengah tengok ikan.. lepas maghrib tu ayah tukor air ikan. jadi Aliya pun nak join juga. Seronok kat main. Mujur le masa tu si bocat belum lagi sampai tahap aktif nak melompat.

ni lebih banyak aksi Aliya nak tengok ikan. Layan jer lah yer.. ibu hari ni betul2 letih. tak de mood nak tulis panjang-panjang. rasa macam nak berehat 2,3 hari dari berblog... aci kan... Hmm 2

Btw, ibu nak ucapkan terima kasih pada yang rajin beramah-mesra di blog Catatan Ibu.. Thank YouBouquet

Insya Allah, nanti ibu jengah.. sebahagian ibu dah ziarah, ingatkan malam tadi nak explore sebanyak2 nyer.. tup2 tengahmalam aliya nak nenen, terus terlena.. terjaga dah 3 pagi.. tengok laptop masih ON.. terus off.. lagipun dah tak daya nak buka mata pun. Sleepy


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!!

22 kawan ibu yang hebat:

U-jin said...

all the best 4 ur new project ...hanyir pong pulangan baik tu..amboi si aliya..bugel2 tgk ikan ..kang kena gigit baru tahu..

MaMaQaYPo FaMiLy said...

wow!! :-o
Manyak nyer ikan...

Yati said...

Rehat je la kakyong kalau letih.

MiszMama a.k.a Haslynda said...

selamat berehat kak yong..selamat zzzz.

Fid said...

wahh puyu kering..wow wow...anak syape syeksyi tu???

ibu_umairah said...

banyak yer ikan.....masak laut kampungg mest best nie!!!

atty's said...

kakyong byk nya ikan..hari2 makan ikan..

sitisifir10 said...

kakyong,
hehei...nk muntah tu sbb bau ikan ke atau ada seswatu yg laen? ;))

wah...superkinta (budak taayah panggil superkin) dah tak ada...sob sob...betul2 byk memorilah di sana...tpt ku melempap dulu kih kih

UmmiKhayra said...

Salam Kak Yong
heheheh banyaknya ikan. husband suka mancing ye?Kalau nini, tak larat dah tu dgn ikan byk cenggitu... hehehehehehehe

Aci je kalau nk rehat 2, 3 hari dr berblog. Kasi fresh. pastu update byk2.. hihihihii

ctzura said...

Banyak nyer ikannn....
Penat nak mngerjakannyae tu....tp...best ikan fresh!!!

mirah said...

wah saya memang rugi sebab tak reti makan ikan darat. Padahal projek master buat ikan air tawar. Haha..saya orang kampung juga tapi mungkin sebab mak saya sendiri tak pernah ajar kami makan ikan darat sejak kecil tu yang tekak tak leh terima.

Btw, ikan bocat tu nama lainnya apa? heheh saya memang kelu tak tahu ni. Malu weh..

yatie chomeyl said...

cedapnye ikan keli..pos mai sini sket..mekaceh :D

kakyong said...

salam..

u-jin/mamaqaypo/yati/miszmama/fid/ibu_umairah/kak atty/sitisifir/ummikhayra/ctzura/mirah

hahaaa, bugel2 tgk ikan.. tu lah anak2 skrg ni bangun pagi jer nak tengok ikan.. siap tendang2 tong ikan, bila ikan dok diam..

anak2 ku mlm2 pun tak nak berbaju.. summer kan belum berakir.. nanti tidur malam hanya pakaikan baju jer, kalo pakaikan seluor depa dah pandai lucutkan..

kakyong belajor makan ikan darat ni pun masa form 1. dah dok di kg, ikan laut sgt mahal berbanding ikan darat.. tempoh peralihan tu lama lah jugak, sbb masa dok Ganu adap ikan laut jer.. dah tu balik kg kena plak ngadap ikan darat... uwwwaaaa.., memang kena paksa makan..

btw, en ayah tak makan si ruan & si puyu.. kakyong goreng pun anak2 tak nak makan, ni lah part yg letih.. tp ikan talapia en ayah & anak2 makan..

tu pasal lah semua ikan ni dikeringkan & kalo yg hidup lagi, boleh lah jual..

superkin... heheh, daku pun selalu melepak di situ.. dulu manakah lagi nak shopping, kalo bukan superkinta... ;)

Memang nak berehat 1,2 hari.. sambil tu boleh pay visit kwn2 yg dtg mengomen ni.. yg tak komen tu lamabat sikit lah ku ziarah yer... hehehehe.. harus lah adil pada yg beramah-tamah kan... ;;)

SyahNur said...

wow! best nye project ikan ni.. semoga kak yong n family dimurahkan rezeki.. tgk tu fikri pun da ade talent nk meniaga.. hehe..

kakyong said...

mirah,
bocat tu ikan haruan.. ade stgh daerah di perak panggil bocat, kalo org n9 panggil bocek.

mommy SN,
tu bukan keli sayang oiii.. tu ruan. nak ke ruan kering?g dlm pantang ni memang baik sgt makan si bocat..

ct rahani said...

banyaknya ikan.. puyu kering tuh mmg peberet.. klu makan sure menambah punya.. hehehe..

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong..

ku pon samalah kakyong.. bab menyiang ikan tu yg buat ku malas.. memang best dapat ikan free tapi slalu ikan2 tu datang dalam jam 9pm ke atas.. mau2 sampai jam 12 baru selesai semuanya.. adoi.. letih!

kakyong.. wa.. aliyah kemain ligat ya..

kakyong said...

SyahNur,
Alhamdulillah atas kata2 mu itu.. semoga sentiasa dimurhakan rezeki.. Amin

ctrahani,
wah suka puyu kering yer.. :D

Mama Shinta,
hanyir ikan laut ku boley tahan lagi.. tapi ikan darat ni... ayoyo.. kalo lambat disiang, memang kuat sgt bau hanyir nyer... fenin2 daku dibuatnya...
aliya dah boleh jln 2,3 tapak.. :D tp ku tak sempat nak snap pun lagi.. terlampau cepat sgt aksinya..

sitisifir,
penin2 & nak munta biasa2 jer.. bukan akibat buatan org yer... ;;)

Mama Shinta Musraika said...

salam kakyong..

yelah btul.. lagi2 ikan ruan memang hanyir kemain, kadang tu dah di masak pun masih hanyir lagi.. tu yg ramai tak pandai makan ikan air tawar tu.

hebatnya aliyah dah jln setapak dua ya.. Shinta blum pandai berdiri sendiri cuma makin ligat berdiri kat memana je yg boleh di paut. kat dinding pon boleh.. cuma sekarang dia dah kian cekap banding dulu. sekarang dah tak jatuh lagi dia dah pandai dari posisi berdiri ke posisi duduk. kalau dulu dah berdiri tak reti nak duduk hahaha.. nangis2 nak minta turunkan-nak turun merangkak. so sekarang lega sikitlah nak tinggalkan dia berdiri kat pagar ke.. kat sofa ke.. kat dinding ke.. dah tak jatuh lagi :)

nanti lau dah snap aksi aliyah jln bleh la tempek kat sini kan..:)

ummu_abdullah said...

ahaha, best gilerr

Yan said...

tula yanpun kadang2 ade gak terpk nak rehat..
ni kebetulan tak sehat nih..
bulehla rehat jugak...
takdela pk2 sangat..
pasal nak tgk blog.. tgk tu tgk.. tp takat baca komen jela...
bukan ape.. kadang2 rase blog ni dah semacam jadi satu tanggungjawap kat kite plak.. heheheh..

Yan said...

err kak... selit jap..
bocat tu name ikan ke.. akak yg sendiri buh name dia? heheheh.. cam name timangan tuk binatang kesayangan pulaknyer..

Disclaimer

Ini adalah blog peribadi. Semua catatan @ penulisan juga adalah hak milik peribadi dan pandangan penulis, kecuali dinyatakan sumbernya.

Tidak dibenarkan mengambil tulisan @ idea di sini tanpa kebenaran. Sila minta izin yer kalo nak amik idea @ tulisan di sini.. tapi tolong ler.. usah le amik keseluruhan n3.. penat tau teman memerah otak mencari idea.

Kalo kome main rembat jer n3 teman ni, memang teman tak halalkan.Jika sekiranya teman ade terjumpa mana-mana blog yang menampal tulisan dari blog ini tanpa pernah meminta kebenaran, tuan blog tidak akan teragak2 untuk request supaya n3 tersebut di'remove'.
. .